Search
Close this search box.

praznovanje

Muslimani začenjajo praznovanje ramazanskega bajrama

Muslimani po koncu postnega meseca ramazana danes začenjajo tridnevno praznovanje ali ramazanski bajram. Osrednja bajramska molitev je potekala v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana z začetkom ob 6.45. Zbrane je nagovoril mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić, ki je tudi vodil bajramsko molitev.

Preberi »

Moški bodo na dan mučencev sporočili, da jim ni nič lažje kot ženskam

Moški v Sloveniji so si v obdobju, ko pri nas še nismo obeleževali mednarodnega dneva moških, 19. novembra, kot šaljivo protiutež mednarodnemu dnevu žensk za svoj praznik izbrali 10. marec, ki je po koledarju Katoliške cerkve dan mučencev. Tako bodo tudi danes po pričakovanjih sporočili, da jim ni nič lažje kot ženskam.

Preberi »

Kitajci v luči odpravljenih covidnih ukrepov vstopajo v leto zajca

Kitajci po vsem svetu bodo danes praznovali vstop v novo leto po lunarnem koledarju, ki bo v znamenju zajca in bo trajalo do 9. februarja 2024. Praznovanja letos ne bodo zaznamovali covidni ukrepi, saj je Peking na začetku minulega meseca odpravil politiko ničelne tolerance do novega koronavirusa. V luči tega pričakujejo povečano število potovanj.

Preberi »

Pravoslavni verniki bodo nocoj vstopili v novo leto

Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, bodo nocoj ob polnoči vstopil v novo leto. Posebnih obredov v pravoslavnih cerkvah v ta namen ne bo, bodo pa po treh letih premora, povezanega s koronavirusom, nekateri gostinci v Sloveniji znova pripravili novoletne zabave.

Preberi »

Božič danes praznujejo še pravoslavni verniki

Pravoslavni verniki danes, 13 dni po katoliških in evangeličanih, praznujejo božič, s katerim obeležujejo praznik Jezusovega rojstva. Osrednja liturgija bo potekala dopoldne v pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani. Srbski patriarh Porfirije Perić je v poslanici ob prazniku pozval k miru v Ukrajini in na Kosovu.

Preberi »