Jereb: Neugodni trend je treba obrniti navzdol, sicer bo prišlo do kolapsa zdravstvenega sistema in škoda bo velika

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 je sodeloval tudi vodja oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Jereb, ki je poudaril, da je za razliko od prvih dveh valov odstotek bolnikov na intenzivnih oddelkih glede na vse covid hospitalizirane bolnike tokrat višji. Tako je tokrat za vse bolnišnice ta podatek 21 odstotkov, v UKC Ljubljana pa je 26 odstotkov.
ukc ljubljana

Jereb je ob povečanju števila hospitaliziranih covidnih bolnikov izpostavil, da ga skrbi zlasti razmerje med hospitaliziranimi na navadnih in intenzivnih oddelkih, saj imajo denimo v UKC na intenzivni terapiji 26 odstotkov vseh hospitaliziranih. Nemčija ima 30 intenzivnih postelj na 100.000 prebivalcev, Slovenija le 30, maksimalno vseh takih postelj na ravni države je 220. V zadnjih 12 dneh so v UKC Ljubljana na intenzivni oddelek sprejeli 38 kritično bolnih covidnih bolnikov z dihalno odpovedjo.

FOTO: Vlada RS

Prav oddelki za intenzivno terapijo so namreč ozko grlo, “kjer lahko naš zdravstveni sistem obstane ali pade”, je opozoril Jereb. V Sloveniji lahko zdravijo do 220 oz. 230 covidnih bolnikov na oddelkih za intenzivno terapijo, od tega v UKC Ljubljana 70 ali 80. V drugem epidemičnem valu je bilo na ravni države največ 216 hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Vzpostavitev kapacitet zdravljenja za covidne bolnike gre na račun bolnikov, ki nimajo covida-19, s čimer se se odlaga določena diagnostika in določeni kirurški posegi. A kot pravi Jereb, ni mogoče odlašati z drugimi storitvami v nedogled, saj ni vzdržno.

Zato je treba neugodni trend obrniti navzdol, sicer bo prišlo do kolapsa zdravstvenega sistema in škoda bo velika. Smrtnost covidnih bolnikov na oddelkih za intenzivno terapijo je bila v prvem epidemičnem valu 31-odstotna, v drugem pa 27-odstotna. Jereb opozarja, da je bil takšna smrtnost v razmerah, ki so bile obvladljive. “V primeru kolapsa bo umrlo pomembno več covidnih in drugih bolnikov, ki bi potrebovali našo oskrbo,” je poudaril. Zato je poudaril, da ne glede na to, kako so zadnji ukrepi nesimpatični, je na vseh nas, da epidemično krivuljo obrnemo navzdol.

Smrtnost v prvem valu je bila 31 odstotkov vseh hospitaliziranih in je v drugem valu padla na 27 odstotkov. Tak odstotek bi bil v kolapsu zdravstvenega sistema veliko višji. Starostna struktura na intenzivnih oddelkih je 69 let, najmlajši bolnik ima 38 let. Pri mlajših pacientih ravno tako zaznavajo oteževalno okoliščino in sicer pri tistih z diagnozo povišanega krvnega tlaka, je še pojasnil Jereb.

Preberi še:  Večkilometrske kolone pred mejnimi prehodi s Hrvaško

Pri tem naj še omenimo, da se po zadnjih podatkih v slovenskih bolnišnicah zdravi 526 covidnih bolnikov, 112 na intenzivni negi. V nedeljo je bilo v bolnišnice po vladnih podatkih sprejetih 49 oseb. Kot je danes na novinarski konferenci poudarila vladna govorka Maja Bratuša, so se sprejemi v bolnišnice v zadnjih dneh povečali, še posebej je bil ta porast opazen v nedeljo. Sicer pa je hospitaliziranih 27 covidnih bolnikov več kot dan prej, medtem ko se na enotah za intenzivno terapijo zdravijo trije manj kot dan prej. V domačo oskrbo so v nedeljo odpustili 16 oseb.

Vir: Vlada RS, STA

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.