Search
Close this search box.

Skupaj za višje plače

Ogrožena prihodnost zaradi uničene sedanjosti? NE, so rekli člani in članice Sindikata zasebnega sektorja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, in za 5. 12. 2018 ob 11.00 napovedali protestni shod na Dimičevi 13 v Ljubljani.

Predlog Zakona o minimalni plači, ki je bil vložen v Državni zbor RS in predvideva dvig minimalne plače ter izločitev dodatkov (popoldansko delo, delovno dobo, nadurno delo …), je odprl vprašanje ustrezne minimalne plače, hkrati pa je razkril vse razsežnosti prenizkih plač delavk in delavcev v zasebnem sektorju.

Reakcije delodajalcev na vložen predlog so prekoračile mero zdravega razuma. Kaplja čez rob pa je bila izjava, da delodajalci izstopajo z vseh ravni socialnega dialoga, tudi na bipartitni ravni, kar pomeni, da se ne bodo več pogajali za plače v kolektivnih pogodbah. Razumeti jih je bilo celo, da bodo kolektivne pogodbe odpovedali, zato je treba na tej točki delodajalcem dati jasen in glasen odgovor – NE!, pravi Lidija Jerkič, predsednica ZSSS.

S protestnim shodom, na katerega pozivajo svoje člane in članice, ki ne dosegajo minimalne plače, tudi v sindikatu SVIZ, nameravajo delodajalcem jasno in glasno sporočiti, da ostro nasprotujejo grožnjam o odpovedovanju kolektivnih pogodb, da zahtevajo višje plače in da podpirajo Zakon o minimalni plači, še dodaja Lidija Jerkič.

Več o shodu:

https://www.zsss.si/skupaj-za-visje-place/

https://www.facebook.com/events/1966183273688538/

 

O vseh podrobnostih vas bomo še obveščali.

Dogodki