Search
Close this search box.

Janševa vlada nadaljuje z delom, vse poslanske skupine povabljene k sodelovanju. Erjavec: Pričakoval sem boljši izid, očitno čas še ni dozorel za spremembe

Potem ko je vlada Janeza Janše v ponedeljek uspešno prestala glasovanje o konstruktivni nezaupnici, bo danes nadaljevala z običajnim delom. Ministrska ekipa se tudi seje DZ o nezaupnici ni udeležila. Kot je premier zapisal po glasovanju v DZ, je za njo še en naporen delovni dan. Medtem je vse poslanske skupine ponovno povabil k sodelovanju.

Premier Janez Janša ob ponedeljkovem večernem glasovanju o konstruktivni nezaupnici ni bil prisoten v dvorani DZ. Po glasovanju pa je na Twitterju zapisal, da je za vladno ekipo še en naporen dan priprav na dve redni tedenski seji vlade. Medtem so se v DZ prešteli, KUL pa je dobila “pičlih 40 glasov”.

Na Facebooku pa je še dodal, da vlada vabi vse poslanske skupine k sodelovanju pri premagovanju epidemije in k skupnim naporom za blaginjo Slovenije. “Ne gradimo na zamerah, dovolj je prostora za vse in vsi se lahko prepoznamo v barvah Slovenije,” je pozval.

Sodeč po preteklih izjavah in po glasovanju v DZ je najbolj možno sodelovanje z DeSUS. Ta bi utegnila podpisati sporazum, kot ga ima vlada sklenjenega z SNS in poslancema narodnih manjšin. Tako bi DeSUS lahko ostala tudi v vladnem kadrovskem razrezu. Prvak DeSUS Karl Erjavec ne verjame, da se bo to zgodilo. V vladi sicer še vedno dela kmetijski minister iz vrst te stranke Jože Podgoršek.

Vladna ekipa se bo sicer popolnila, v prihodnjih dneh bo pred pristojnim parlamentarnim odborom zaslišan kandidat za zdravstvenega ministra Janez Poklukar. Glede na napovedi predstavnikov koalicije pa je v ministrski ekipi možna še kakšna osvežitev.

Konstruktivno nezaupnico, o kateri se je v ponedeljek izrekel DZ, so predlagali poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS. Kandidatu za predsednika vlade Erjavcu na tajnem glasovanju ni uspelo zbrati dovolj glasov. Podprlo ga je 40 poslancev, sedem jih je glasovalo proti. Poslanci so sicer prevzeli 53 glasovnic, vse so bile vrnjene. Šest glasovnic je bilo neveljavnih.

Erjavec: Pričakoval sem boljši izid, očitno čas še ni dozorel za spremembe

Prvak DeSUS Karl Erjavec obžaluje, da je njegovo kandidaturo za predsednika vlade na glasovanju o nezaupnici vladi Janeza Janše podprlo le 40 poslancev. Pričakoval je boljši izid, saj je bilo pod prvim predlogom nezaupnice 42 podpisov. Po seji je ugotavljal, da čas še ni dozorel za spremembe. Zdaj se bo posvetil konsolidaciji DeSUS, napoveduje.

DZ trenutno ocenjuje politiko aktualne vlade kot dobro politiko, je ugotavljal Erjavec. “Vprašanje pa je, kaj se bo dogajalo v naslednjih tednih in mesecih in po zaključku rednega mandata,” je dejal v izjavi novinarjem po seji. Takrat bodo namreč po njegovih besedah o novi vladi odločali volivci, in ne poslanci. Po njegovem mnenju namreč ljudje niso zadovoljni z aktualno politiko.

Kot je ugotavljal, je šest neveljavnih glasovnic očitno odločilo o tem, ali bi lahko uspel z oblikovanjem nove vlade. A ti poslanci obenem tudi niso izrekli podpore vladi Janeza Janše, je pripomnil in ocenil, da trenutek še ni bil dovolj zrel za odločitev tistih poslancev, ki kolebajo.

Obenem pa je opozoril, da gre pri tem za mešanje parcialnih z državnimi interesi. “V državnem interesu ni to, da ta vlada nadaljuje svoje delo, a če so poslanci tako odločili, ima vlada vso legitimnost, da nadaljuje svoje delo,” je poudaril Erjavec.

Na vprašanje, ali rezultat razume tudi kot nezaupnico strankinih poslancev njemu osebno, pa je odgovoril, da ne želi špekulirati, kdo ga ni podprl, saj je bilo glasovanje tajno. Obžaluje, da ni prejel toliko glasov podpore, kot je bilo podpisov pod januarskim predlogom nezaupnice. A manjkajočih glasov ne povezuje z glasovanjem poslanske skupine DeSUS oz. meni, da so ga strankini poslanci podprli.

Sicer pa je zatrdil, da je njegova vrnitev v politiko temeljila zlasti v nameri, da konsolidira DeSUS. “Sedaj bom imel več časa za to, da stranko uredim in ko konsolidiram ter pripravim za volitve,” je napovedal.

Ob vprašanju nadaljnjega delovanja DeSUS je spomnil na odločitev strankinih organov, da so v opoziciji, kjer po njegovih besedah tudi bodo. Zato ne razume vprašanj o posebnih dogovorih z vlado. Če ga bo nekdo imel, bo to v nasprotju s sklepi organov stranke DeSUS, je opozoril. Če se bodo nekateri poslanci vendarle odločili za podpis sporazuma o sodelovanju z vlado, se bodo po njegovih besedah pač odločili, a ne verjame, da se bo to zgodilo.

Predsednik DeSUS je še povedal, da bi podprl kakšnega morebitnega drugega kandidata za predsednika vlade, če se bo pojavil. Glede na napovedane interpelacije pa se boji, da bo Koalicija ustavnega loka, ki je tudi vložila konstruktivno nezaupnico, igrala predvsem vlogo opozicije. Prav tako po njegovih besedah ni več veliko časa, da bi se vzpostavila druga vlada. “Ali bo predsednik vlade sam sprožil predčasne volitve ali pa bodo volitve po končanem rednem mandatu,” je ugotavljal Erjavec.

Dogodki

Potem ko je vlada Janeza Janše v ponedeljek uspešno prestala glasovanje o konstruktivni nezaupnici, bo danes nadaljevala z običajnim delom. Ministrska ekipa se tudi seje DZ o nezaupnici ni udeležila. Kot je premier zapisal po glasovanju v DZ, je za njo še en naporen delovni dan. Medtem je vse poslanske skupine ponovno povabil k sodelovanju.