Search
Close this search box.

Janša: V devetih regijah se pouk začne prihodnji torek, pred tem bo potekalo testiranje učiteljev

Vlada je določila prilagojen načrt sproščanja protikoronskih ukrepov. Stanje se ugotavlja vsako sredo s pričetkom 13. januarja in prvo uveljavitvijo 18. januarja. Tako je o sproščanju ukrepov vlada odločala tudi na današnji redni tedenski seji, ki je bila namenjena epidemiji. Matej Tonin je prek Twitterja sporočil, da se bo prihodnji teden začelo sproščanje ukrepov v skladu z vladnim načrtom. Odločitve po seji pa je na novinarski konferenci pojasnil premier Janez Janša.

Dnevno število okužb se je na državni ravni v povprečju v zadnjih sedmih dneh spustilo na manj kot 1350 okužb na 100.000 prebivalcev, število hospitaliziranih pa na manj kot 1200. Po zadnjih podatkih je v bolnišnicah hospitaliziranih 1178 bolnikov s covidom-19, sedemdnevno povprečje okuženih pa je bilo 1272, kar pomeni, da so na nacionalni ravni izpolnjeni pogoji za prehod iz t.i. črne v rdečo fazo.

VIDEO: Predsednik vlade Janez Janša je v današnji izjavi za medije po 50. redni seji vlade poudaril, da je Vlada RS danes po predhodnem posvetovanju z vodstvom NIJZ in svetovalno skupino sprejela nekatere odločitve, ki izhajajo iz aktualne epidemiološke situacije in načrta sproščanja ukrepov.

“Kar se tiče situacije na nacionalni ravni, smo za dobrega pol koraka iz črne faze prešli v rdečo. Ta prehod ni tako krepak, da bi nas to lahko navdajalo z velikim veseljem, je pa to napredek, ki sam po sebi ne bi zadoščal za kakršnokoli sproščanje, če ne bi tudi trendi, ki se nakazujejo za naslednjih 7 dni bili optimistični,” je uvodoma dejal predsednik vlade.

Trendi za naslednjih sedem dni so optimistični v večini regij, je dodal premier in napovedal, da so trendi takšni, da lahko prihodnji teden, če ne bo nekih bistveno večjih izbruhov v nekaterih regijah in če se bodo ti trendi nadaljevali, pričakujemo, da bodo praktično vse statistične regije v rdeči barvi, v tem primeru se bo tudi v teh treh regijah, ki so tokrat še v črni fazi, odprlo šole prve triade in vrtce in nekaj ostalih dejavnosti, ki se sproščajo, ni pa to zagotovo. Če bi bil ta trend tako zanesljiv, bi odločitev že danes sprejeli, a je bilo tveganje preveliko, zato se vlada striktno drži napovedi in načrta sproščanja, glede na to, kar kažejo najnovejše številke, uporabili pa smo podatke za zadnjih sedem dni do vključno včeraj,” je dejal predsednik vlade.

Epidemiološka sika v Sloveniji je še vedno izjemno resna. Pri vseh dejavnostih, kjer bo prišlo do sproščanja, je še toliko bolj pomembno, da se striktno držimo navodil. “Ne želimo si, da v naslednjih tednih zaradi poslabšanja razmer ponovno zaostrimo ukrepe”, je opozoril premier in izpostavil, da bosta tako zdravstvena inšpekcija kot policija poostrili nadzor. 

Prav tako je po besedah predsednika vlade od naših skupnih naporov odvisno, ali je tveganje, ki ga sprejemajo s sproščanjem pravilno in razumno. “Samo šolniki v tem primeru in samo tisti, ki bodo neposredno izvajali dejavnosti, kjer se ukrepi sproščajo, sami tega tveganja ne bodo mogli zmanjšati do tiste mere, da bi bilo sprejemljivo. Od vseh nas je odvisno, od vseh, ki uporabljamo storitve, da se skrajno zresnimo in te ukrepe upoštevamo,” je poudaril premier Janez Janša.

Prav tako je dejal, da bodo pristojni ministri in ministrice jutri podrobneje obrazložili vse sprostitve, sicer pa so v okviru tega, kar je napovedano na semaforju sproščanja in v zvezi s tem ni kakšnih velikih dilem ali skrivnosti.”

“Vsi zaposleni v vrtcih in osnovnih šolah prve triade se bodo v ponedeljek testirali, tako da se bo pouk in varstvo praktično začelo v torek naslednji teden,” je povedal premier Janez Janša. Kot je poudaril je danes vlada veliko razpravljala o tem, kateri ukrepi so eventuelno dodatno potrebni za to, da tveganje ob teh sproščanjih ne bi poslabšalo epidemiološke slike v Sloveniji v prihodnje. “Preučili smo ukrepe, ki jih sprejemajo v tem času v drugih državah EU in o nekaterih od teh ukrepov bo vlada odločala v prihodnjih dneh,” je dejal.

Regije, ki so dosegle stopnjo sproščanja so: Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska regija.

Kriterij mejnega števila okužb glede na sedemdnevno povprečje na ravni regij za prehod v rdečo in oranžno fazo

regija                rdeča  oranžna
--------------------------------------
Osrednjeslovenska       362      268
Gorenjska               136      100
Goriška                  77       57
Primorsko-notranjska     35       26
Obalno-kraška            76       56
Koroška                  46       34
Podravska               213      158
Savinjska               168      125
Zasavska                 37       28
Posavska                 50       37
Jugovzhodna              95       70

V regijah z ugodno epidemiološko sliko se s ponedeljkom sprostijo naslednji ukrepi:

  • odprejo se vrtci, v šole se vrnejo učenci I. triade. Šolanje bo v rdeči fazi potekalo po modelu C; ta za osnovne šole predvideva delitev razredov na manjše skupine, v skladu z navodili NIJZ. V ponedeljke testiranje učiteljev in vzgojiteljev.
  • ponovno bodo potekale nujne laboratorijske vaje za študente,
  • odprejo se muzeji, knjižnice, galerije,
  • omogočene so brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin,
  • odprejo se avtomehanične in podobne servisne dejavnosti,
  • odprejo se smučišča, ob pogojih, ki so bili predpisani pred prazniki, sprostitev že to soboto,
  • nekatere trgovine – trgovine z otroškimi artikli.

Prav tako je predsednik vlade pojasnil, da je pripravljen načrt testiranja šolnikov in da je začetek pouka v teh šolah v teh regijah predviden v torek in ne ponedeljek, ki je v celoti posvečen testiranju. “Načrt je bil pripravljen pred tedni in tu ne bi smelo prihajati do kakršnihkoli večjih problemov, tudi razporedi bodo takšni, da naj ne bi bilo dolgih vrst, izvajalci testiranja imajo že dovolj izkušenj, neposredno pa je to odvisno od ravnateljev in izvajalcev testiranja,” je dejal predsednik vlade in dodal, da so nekateri tudi že bili v stiku s pristojnimi.

“Do ponedeljka je še dovolj časa, da se podrobnosti uredi. Pri hitrem testiranju gre za neko dejavnost, ki ni novost in v ponedeljek je absolutno možnost to sicer relativno veliko število ljudi testirati in ta proces ponavljati tudi v prihodnosti,” je ob tem dejal premier Janša.

Dejal je, da je jasno zabeleženo, kaj vse je na rdečem seznamu sprostitvenih ukrepov v regijah, ki dosegajo to stopnjo. Smučišča v teh regijah se bodo lahko odprla ob pogojih pred prazniki in ob zagotovitvi hitrega testiranja ter upoštevanju vseh ukrepov. Enako velja za odprtje avtomehaničnih delavnic in trgovin za otroške artikle, kar gre skupaj z odprtjem šol. Vse ostale dejavnosti, ki bi eventuelno prišle v poštev in so na kasnejših barvah semaforja sproščanja se seveda ne odpirajo,” je poudaril ob tem.

Na dodatno novinarsko vprašanje je predsednik vlade Janez Janša ponovil, da se sproščanje dejavnosti začne s ponedeljkom prihodnji teden v rdečih regijah, razen ko gre za odpiranje smučišč, kar bo mogoče od sobote naprej, ker je tam že pogoj hitro testiranje in ker bodo v ponedeljek že zasedene kapacitete za šolstvo in se je odpiranje delno razporedilo. “Kar se tiče šolstva, je načrt, ki bo tokrat uporabljen, torej model C, bil predpisan, objavljen in komuniciran poleti, torej pet ali šest mesecev nazaj, torej to ni novost in šolniki ta model poznajo ali pa bi ga morali poznati;” je ocenil predsednik vlade.

Po njegovih besedah tudi testiranje ni nekaj zelo kompliciranega. “Ministrica bo jutri podrobneje pojasnjevala vsa navodila, na sestanku s šolniki približno 2 tedna nazaj pa smo se dogovorili, da bo vlada odločitev sprejela v sredo, zato, da bo do naslednjega tedna, ko se bo pouk pričel, dovolj časa za vse priprave, torej, če je še kje kakšna nejasnost, je do ponedeljka še dovolj časa, da se nejasnosti pojasnijo in skomunicirajo,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Večje sproščanje ukrepov je sicer po načrtu predvideno ob prehodu v oranžno fazo, ki nastopi, ko sedemdnevno povprečje okužb in število hospitaliziranih padeta pod 1000. Po navedbah predsednika vlade bi se to glede na trenutne trende lahko zgodilo februarja.

Vlada je določila prilagojen načrt sproščanja protikoronskih ukrepov. Stanje se ugotavlja vsako sredo s pričetkom 13. januarja in prvo uveljavitvijo 18. januarja. Tako je o sproščanju ukrepov vlada odločala tudi na današnji redni tedenski seji, ki je bila namenjena epidemiji. Matej Tonin je prek Twitterja sporočil, da se bo prihodnji teden začelo sproščanje ukrepov v skladu z vladnim načrtom. Odločitve po seji pa je na novinarski konferenci pojasnil premier Janez Janša.