ECDC opozarja na tveganja rahljanja ukrepov pred zadostno precepljenostjo

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) svari pred porastom okužb z novim koronavirusom jeseni v državah, kjer raven precepljenosti še ni zadostna, zlasti v primeru sproščanja omejitvenih ukrepov. V celoti je cepljenih 61,1 odstotka celotnega prebivalstva EU, Norveške, Islandije in Lihtenštajn, so navedli danes.
corona-4993519_1920

Državam z deležem cepljenih na ravni evropskega povprečja ali pod njim in ki nameravajo v naslednjih dveh tednih rahljati ukrepe, se do konca novembra obeta bistven porast števila okužb, sprejemov v bolnišnice in smrti, je v poročilu, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, opozoril ECDC.

“Napovedi kažejo, da je kombinacija visoke precepljenosti in učinkovitega omejevanja stikov ključnega pomena za zmanjševanje tveganja obremenitve zdravstvenih sistemov zaradi covida-19 to jesen,” je v sporočilu zapisala direktorica ECDC Andrea Ammon.

Kot je dodala, si morajo države prizadevati za okrepitev cepljenja v vseh starostnih skupinah, da bi tako preprečile širjenje različice delta v prihajajočih mesecih. Odvisno od razmer v posameznih državah, bi bili lahko omejitveni ukrepi potrebni še do konca novembra.

Doslej so le Malta, Portugalska in Islandija v celoti proti covidu-19 cepile več kot 75 odstotkov prebivalcev.

V Sloveniji je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 po podatkih vlade cepljenih okoli 53 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki cepiva pa okoli 47 odstotkov.

Slovenija na zemljevidu ECDC ostaja temno rdeča

Slovenija na novem epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) ostaja označena s temno rdečo barvo. Poleg Slovenije sta od evropskih držav v celoti temno rdeči še Estonija in Litva, tako pa je obarvana tudi hrvaška prestolnica Zagreb.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je 14-dnevna incidenca za celotno Slovenijo v sredo znašala 604, kar je 44 manj kot teden dni prej. ECDC sicer pri pripravi zemljevida uporablja podatke, ki mu jih države pošljejo do torka opolnoči.

Glede na zemljevid ECDC je epidemiološko stanje v Sloveniji med najslabšimi v EU. V primerjavi s preteklim tednom so se razmere poslabšale v Litvi in Estoniji, ki sta po novem tudi temno rdeči. Tako so obarvane še hrvaška prestolnica Zagreb in posamezne regije v Romuniji.

Rdeči, kar pomeni nekoliko boljše razmere, so med drugim preostali deli Hrvaške, večina Nemčije, Avstrije, Grčije, Irska ter deli osrednje Španije in jug Italije.

Pretežni del Italije, Francije in skandinavskih držav je na drugi strani obarvan oranžno, medtem ko je pretežni del Madžarske, Poljske in Češke obarvan zeleno, kar pomeni najboljše epidemiološke razmere. Med zelenimi območji sta na primer tudi italijanski deželi Lombardija in Piemont.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.