V večjem delu Slovenije bo zapadlo med 10 in 30 cm snega

Pred nami je obilnejša snežna pošiljka. Večji del Slovenije bo prekrila 10 do 30 cm debela snežna odeja. Ceste bodo v sredo zvečer, v noči na četrtek, predvsem pa v četrtek zjutraj, zasnežene. Razmere bodo v večjem delu Slovenije povsem zimske. Na pot, če je to nujno, se odpravite prej kot običajno in seveda z ustrezno zimsko opremo, je zapisano na spletni strani Neurje.si.
sneg, cesta

Vremenska slika nad Evropo

Nad severozahodno Evropo je obsežno in globoko ciklonsko območje. Daleč nad severovzhodom Evrope je območje visokega zračnega tlaka. Tudi nad Skandinavijo je šibak anticiklon. Preko Alp se je proti severu Sredozemlja spustila dodatna zaloga hladnega zraka. Nad Ligurskim morjem je nastalo ciklonsko območje, ki se poglablja in bo jutri ter v četrtek vplivalo na vreme pri nas. V višinah se bodo nad našimi kraji krepili vetrovi južnih smeri, v nižjih plasteh ozračja pa bo pihal šibak vzhodnik.

Podrobnejša napoved razvoja vremena v Sloveniji

V sredo se bo oblačnost postopno zgoščala. Ponekod lahko že zjutraj občasno naletava rahel sneg. Dopoldne in čez dan se bodo v južni in zahodni Sloveniji začele pojavljati rahle padavine, ki se bodo popoldne nekoliko okrepile in postopno razširile nad večji del Slovenije. V notranjosti Slovenije bo snežilo, na Primorskem pa večinoma rahlo deževalo. Jutranje temperature bodo od 0 do -3, na Primorskem okoli 3, najvišje dnevne pa se bodo gibale od -2 do 1, na Primorskem, kjer se bo okrepila burja, pa okoli 5 °C. 

V noči na četrtek se bo sneženje od jugozahoda izdatneje okrepilo in razširilo nad vso državo. V četrtek zgodaj zjutraj bo v večjem delu Slovenije močno snežilo. Ceste bodo zasnežene. Temperature se bodo gibale med -3 in 0, na Primorskem, kjer bo zaradi burje že večinoma suho, pa med 4 in 7 °C. 

V četrtek dopoldne bodo padavine postopno oslabele, do večera pa povsod ponehale, najkasneje na skrajnem vzhodu države. Od juga bo v višinah prihajal toplejši zrak, ki bo izpodrival hladnejšega. Posledično lahko proti koncu poslabšanja, čez dan in popoldne, ponekod na zahodnem robu Dinarske pregrade ter ponekod na vzhodu in severovzhodu, občasno sneg preide v dež, zaradi česar bosta možna poledica in žled. Dnevne temperature se bodo v četrtek gibale okrog 0 °C. 

Do četrtka čez dan bo v večjem delu Slovenije zapadlo od 10 do 30 cm novega snega, ponekod pa lahko lokalno tudi več ali manj. Največ ga bo predvidoma v pasu med Gorenjsko, preko Notranjske, do Ribniško-Kočevskega konca, najmanj pa na severovzhodu Slovenije in seveda na Primorskem, kjer bo večinoma ostalo brez snežne odeje. Na Koroškem ga bo zapadlo med od 15 do 20 cm.

Na območju Ljubljane gre pričakovati okrog 20 cm novega snega, na območju Maribora okrog 10 cm, v Celju ga bo, glede na pregled izračunov meteoroloških modelov, okrog 15 cm, prav toliko ga pričakujemo v Novem Mestu in Črnomlju. Na območju Kranja, Jesenic in Vrhnike ga bo okrog 25 cm. Na območju Kočevja in Ribnice ga lahko zapade več kot 30 cm. Okrog 30 cm ga bo tudi na območju Postojne in Idrije, napovedujejo na spletni strani Neurje.si.

FOTO: Neurje.si

Vir: Neurje.si

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.