Dve zlati inovaciji Skupine SIJ kandidirata za najboljšo slovensko inovacijo (FOTO)

FOTO: SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.
Skupina SIJ je na razpisu za najboljše inovacije v okviru območnih zbornic GZS za Gorenjsko in Koroško prejela kar pet priznanj – SIJ Metal Ravne je prejel dve zlati in srebrno priznanje, po eno srebrno pa še SIJ Acroni in SIJ Ravne Systems. Obe zlati inovaciji s Koroške se bosta potegovali za priznanja na državni ravni. Prvič se bo Skupina SIJ potegovala tudi za posebno priznanje za inovacijo, ki je nastala v sodelovanju med gospodarstvom in raziskovalno organizacijo oz. institucijo znanja.

Skupina SIJ je zadnji majski dan na razglasitvi GZS (Gospodarske zbornice Slovenije) – območnih zbornic za Gorenjsko in Koroško ponovno prepričala s svojo inovativnostjo, ki jo v vseh družbah Skupine SIJ močno spodbujajo in vanjo tudi pospešeno vlagajo. Iskanje vedno novih rešitev ima za Skupino SIJ kot specializiranega proizvajalca jekel za nišne trge, njeno dobičkonosnost, konkurenčnost in izpolnjevanje potreb kupcev, ki zahtevajo vedno novejše in boljše rešitve, odločilno vlogo, hkrati pa je vodilo do inovacij, ki so prejele dve zlati in tri srebrna priznanja

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina. Njeni izdelki zasedajo vodilne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Je med desetimi največjimi poslovnimi skupinami v Sloveniji, med petimi največjimi slovenskimi izvozniki in med najpomembnejšimi zaposlovalci v Sloveniji.. 

Zlato priznanje tudi za orodno jeklo, inovacijo v svetovnem merilu

Naslov inovacije: Napredno orodno jeklo za delo v hladnem SIHARD S671 – DURAWEAR. Inovatorji:  dr. Tatjana Večko Pirtovšek, Peter Kirbiš, Jernej Turščak, Marko Pešić, Gašper Stopar, prof. dr. Bojan Podgornik (Inštitut za kovinske materiale in tehnologijo), Alen Šapek (SIJ Ravne Systems), Iztok Šušterčič (SIJ Acroni).

»Napredno orodno jeklo za delo v hladnem SIHARD S671 – DURAWEAR« je letošnja zlata inovacija družbe SIJ Metal Ravne v sodelovanju s timi družb SIJ Ravne Systems in SIJ Acroni ter Inštituta za kovinske materiale in tehnologijo. Dr. Tatjana Večko Pirtovšek, vodja metalurškega razvoja in raziskav, SIJ Metal Ravne: »Jeklo, ki smo ga razvili, je prvi tovrstni primerek v svetu. Superiorne lastnosti dosega zaradi inovativnega koncepta legiranja  s titanom. Na trgu ne obstaja jeklo, ki bi ob podobni stopnji legiranja izkazovalo boljše kombinacije uporabnih lastnosti na področju obrabne odpornosti. Že na lokaciji Ravne imamo vodilne svetovne proizvajalce nožev in valjev ter orodjarje, ki bodo to jeklo lahko uporabili v svojih izdelkih.»

FOTO: SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.

Pri razvoju inovacije v svetovnem merilu so sodelovali strokovnjaki iz podjetja SIJ Metala Ravne (razvojna ekipa, tehnologija, proizvodnja in prodaja), v okviru skupnih razvojnih timov so se vključili tudi strokovnjaki iz SIJ Ravne Systems in Inštituta za kovinske materiale in tehnologijo, pri testiranju pa še SIJ Acroni. Inovacija bo tako kandidirala tudi za posebno priznanje na nacionalni podelitvi nagrad GZS, saj je nastala v sodelovanju med gospodarstvom in raziskovalno organizacijo oz. institucijo znanja.

Drugo zlato priznanje je prav tako prejela inovacija SIJ Metala Ravne, in sicer za »Optimiranje toplotnih obdelav specialnih jekel skupine PK ter racionalno zasedenost peči v kovačnici«.

Inovatorji: Miha Lečnik, Anka Maklin, Domen Kosi, Vinko Bizjak, Jan Pajek in OGM d.o.o. 

Miha Lečnik, obratni inženir, Kovaški program: »V kovaškem programu imamo vedno več naročil, ki zahtevajo kompleksno toplotno obdelavo. Predvsem pri kaljenju večjih presekov smo se pri ohlajanju odkovkov zaradi nastalih temperaturnih in mikrostrukturnih napetosti soočali z vzdolžnimi razpokami in povečanju neuspele proizvodnje. S prenovljeno tehnologijo kaljenja in ustrezno zaščito kritičnih delov odkovkov z izolacijskimi materiali med končnim ohlajanjem na zraku, smo to težavo rešili.«

FOTO: SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d. Dr. Tatjana Večko Pirtovšek, vodja metalurškega razvoja in raziskav, SIJ Metal Ravne.

Obe zlati inovaciji sta se uvrstili v drugi krog in se bosta potegovali za odličja na nacionalni ravni. V Skupini SIJ medtem še čakajo na razglasitev regijskih zmagovalcev na območju osrednje Slovenije.

Andrej Gradišnik, glavni direktor SIJ Metala Ravne, je ponosen, da je trud inovatorjev opažen in nagrajen: »Biti najboljši danes ni garancija za to, da boš najboljši tudi v prihodnosti. Globalna konkurenca in dinamično tržno okolje od nas zahtevata nenehen razvoj, veliko mero fleksibilnosti ter povezovanje inovativnosti, znanja in izkušenj. To kažejo tudi inovacije, ki smo jih letos izpostavili v SIJ Metalu Ravne. Vezane so namreč ravno na tista področja, kjer smo tudi sicer med najboljšimi, to je področje specialnih orodnih jekel, tako za delo v hladnem kot tudi za delo v vročem. Prepričani smo, da bomo z njihovo pomočjo lahko dosegali nadaljnjo rast na teh segmentih.”

FOTO: SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.

Znanje naših sodelavcev dobi smisel in pomen, ko ga učinkovito uporabimo v praksi, da izboljšamo svojo uspešnost in si zagotovimo boljšo prihodnost. Zato je zelo pomembno, da v podjetjih in v okolju kjer živimo in delamo ustvarjamo inovativno organizacijsko kulturo. Vsak dan, na vsakem nivoju in področju je pomembno vzpodbujanje pozitivnih sprememb, iskanje izboljšav in novih priložnosti, je še dodal Gradišnik.» Družba SIJ Metal Ravne s svojim tržnim deležem sicer velja za tretjega proizvajalca orodnih jekel v Evropski uniji.

Trojček srebrnih priznanj

Naslov inovacije: Transportni sistem za manipulacijo aluminijastih bram. Inovatorji: Nejc Gorinšek, Igor Vušnik, Janez Orešnik, Tomaž Vogel, Anton Štern. 

Med dobitniki srebrnih regionalnih priznanj je družba SIJ Ravne Systems, ki je prepričala z edinstveno inovacijo s področja strojegradnje »Transportni sistem za manipulacijo aluminijastih bram«. Nejc Gorinšek, vodja projektne pisarne in konstrukcije, SIJ Ravne Systems: »Avtomatizirana manipulacijska linija za aluminijaste brame je inovativni in zelo zmogljiv sistem nosilnosti 15 ton, ki sledi trendom avtomatizacije na področju težke industrije. Gre za prvo znano transportno linijo na področju Slovenije in širšega območja Evrope z integriranimi operacijami tehtanja in označevanja izdelkov, ki hkrati omogoča tudi avtomatsko prilagajanje lastnega delovanja glede na parametre izdelkov. Od obstoječih rešitev se naša inovativna rešitev razlikuje predvsem v uspešni integraciji najrazličnejših sistemov v celovit sistem, ki časovno zmanjšuje in optimizira transport težkih izdelkov in avtomatizira celoten proces. Prav tako pa je sistem zasnovan tako, da omogoča enostavno uporabo – je uporabnikom prijazen in sledi najvišjim standardom varstva pri delu.«

Viljem Pečnik, direktor: »Z inovativno in celovito rešitvijo transportnega sistema sledimo strategiji podjetja v smeri razvoja in proizvodnje zahtevnejših izdelkov z višjo dodano vrednostjo. S takšnimi produkti omogočamo nove zaposlitve in delovna mesta z višjo dodano vrednostjo. Inovacijo, ki izhaja iz potreb metalurške industrije, bomo predstavili na relevantnih sejmih kot enega naših glavnih referenčnih projektov. Glede na že izkazano zanimanje kupcev je potencial za rast prodaje zelo velik. Osredotočeni smo na prodajo na evropskem trgu, možna pa je razširitev tudi na trge po ostalih celinah.«

SIJ Acroni je prejel srebrno priznanje za »Digitalizacijo premera svitkov na navijalnih bobnih in zdrsa v valjčni reži valjavskega ogrodja Sendzimir«. Božidar Černe, vzdrževalec in član inovacijskega tima, je o inovaciji povedal: »Na valjavskem stroju, kjer poteka hladno valjanje pločevine, se pločevina izmenično odvija ali navija na navijalne bobne. Z inovacijo smo uredili drugačen zajem hitrosti vstopajočega traku v valjčno režo in iz nje, kar omogoča digitalizacijo izračuna premerov svitkov na navijalnih bobnih, obenem pa ponuja tudi vpogled v dogajanje v valjčni reži, kjer poteka valjanje. Inovacija je za podjetje SIJ Acroni zelo pomembna, saj z njo preprečujemo marsikateri pretrg pločevine in težave, ki so povezane s tem: od obvezne menjave poškodovanih delovnih valjev in izgube proizvodnega časa do škode na materialu, ki se obdeluje.«

Naslov inovacije: Tehnologija proizvodnje EPŽ jekel s čistočo K1<10 na ingotu fi 1400 mm. Inovatorji: Simon Leskovec, Jernej Turščak, Miran Kadiš, Andrej Vrečič, Alojz Buhvald in Borut Urnaut.

Inovativnost pride vedno v troje, pravijo v SIJ Metalu Ravne, kjer so ponosni, da se njihove inovacije letos svetijo dvakrat v zlati in enkrat v srebrni barvi. »Tehnologija proizvodnje EPŽ jekel s čistočo K1 < 10 na ingotu fi 1400 mm« je njihova srebrna inovacija. Simon Leskovec, obratni inženir, Jeklarna: »V SIJ Metalu Ravne smo prvi v Evropi, ki izdelujemo orodna jekla za delo v vročem v dimenzijskem razredu 1.400 milimetrov. V fazi osvajanja te velike dimenzije smo naleteli na problem doseganja čistoče EPŽ ingotov, ki smo ga rešili z navedeno inovacijo. To nam omogoča nadaljnjo rast na segmentu EPŽ orodnih jekel za delo v vročem.»

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila