Search
Close this search box.

V Črni na Koroškem bodo do sredine 2026 zgradili dom starejših občanov

Zavod CUDV Črna, ki letos zaključuje več milijonov evrov vreden projekt deinstitucionalizacije, je pridobil 5,8 milijona evrov sredstev za nov projekt, in sicer gradnjo doma za starejše občane v Črni na Koroškem. Tam bodo porušili 120 let staro stavbo zavoda in po načrtih do sredine leta 2026 v dveh stavbah zgradili dom za starejše z 48 mesti.

Center se usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna je sredstva za gradnjo doma za starejše občane pridobil v okviru mehanizma za okrevanje in odpornost, sklep v zvezi s tem pa je ministrstva za solidarno prihodnost izdalo 30. junija letos.

“Dve enoti doma starejših bosta tako v prihodnjih letih nadomestili objekt, v katerem je svojo dejavnost CUDV Črna polnih 55 let izvajal za oskrbo oseb z motnjami v duševnem razvoju,” je sporočila direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik.

CUDV Črna bo do konca septembra letos v okviru projekta deinstitucionalizacije v 19 novih stanovanjskih enot po Koroški preselil 96 uporabnikov, ki so vrsto let bivali v osrednji stavbi v Črni, ki jo bodo v prihodnjih letih po načrtih porušili. S preselitvijo bodo uporabnikom zagotovili vključenost v lokalna okolja, bližje domu in primarnim družinam, v novih bivalnih enotah pa jim bodo tudi v prihodnje zagotavljali ustrezno podporo v skupnosti.

Del uporabnikov pa v zdajšnjih prostorih v Črni še ostaja, zato bodo za zdaj novejši del ohranili, hkrati pa še naprej iščejo možnosti ureditve dodatnih bivanjskih enot za preostale uporabnike iz CUDV Črna, je za STA pojasnila direktorica CUDV Črna.

Po njenih besedah so vzporedno z izvajanjem projekta deinstitucionalizacije za v prihodnje iskali možnosti dodatnih storitev v skupnosti. “In ker se je naša dejavnost že razširila na starejše, saj že tri leta izvajamo pomoč na domu v občinah Črna in Mežica, smo nekako v okviru reševanja situacije tudi za obstoječo stavbo, ki je zelo stara in jo zdaj praznimo, iskali rešitve. In v okviru tega razpisa smo se prijavili za gradnjo doma starejših, ki bi nadomestil to staro hišo,” je pojasnila Dalja Pečovnik.

Po pridobitvi sklepa o odobrenih sredstvih zdaj načrtujejo, da bodo v prihodnjih treh letih podrli stari del stavbe in zgradili dve manjši stavbi za dom za starejše. Projekt, pri katerem tesno sodelujejo z Občino Črna na Koroškem, ki je bila tudi pobudnik iskanja možnosti za gradnjo doma, morajo zaključiti do sredine leta 2026.

Kot je še sporočila Pečovnik, s takšnim pristopom CUDV Črna na Koroškem kot prvi CUDV na ravni države z zglednim sodelovanjem z občino sledi viziji dolgotrajne oskrbe za pomoč ranljivim skupinam.

Navdušenja ne skriva županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak, ki je že več let iskala rešitve za ureditev doma za starejše občane v Črni. Pobudo so po njenih besedah predstavili CUDV Črna, ki se je na omenjeni razpis lahko prijavil, saj se občina ni mogla. Je pa občina že plačala idejno zasnovo za projekt, vso potrebno dokumentacijo, prav tako je v prihodnje pripravljena kriti stroške, ki v okviru sklepa o pridobitvi sredstev niso predvideni.

“Gre za veliko pridobitev za naš kraj. To je res nekaj izjemnega za Črno, to smo si vseskozi želeli,” je za STA dejala županja Črne. Spomnila je, da so starejši občani Črne trenutno nastanjeni v več različnih domovih za starejše drugje, pridobitev pa bo tudi olajšanje za vse tiste, ki svojce v domovih obiskujejo.

Zavod CUDV Črna, ki letos zaključuje več milijonov evrov vreden projekt deinstitucionalizacije, je pridobil 5,8 milijona evrov sredstev za nov projekt, in sicer gradnjo doma za starejše občane v Črni na Koroškem. Tam bodo porušili 120 let staro stavbo zavoda in po načrtih do sredine leta 2026 v dveh stavbah zgradili dom za starejše z 48 mesti.