Na Ravnah so podelili nagrade najboljšim inovacijam v Koroški regiji za leto 2019 (FOTO)

Danes so na Ravnah na Koroškem, v sklopu dogodka GZS Koroške gospodarske zbornice: Povezujemo inovativnost – zakaj?, podelili priznanja najboljšim inovatorkam in inovatorjem Koroške regije
img_20190530_1122002782437735528762046.jpg

Danes, 30. maja, se je v Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem odvijal Dan inovativnosti, z naslovom Povezujemo inovativnost – zakaj? GZS Koroška gospodarska zbornica je najboljšim inovatorkam in inovatorjem v regiji podelila 5 zlatih, 8 srebrnih in 4 bronasta priznanja. Na nacionalni nivo so se nadalje uvrstile 4 zlate inovacije, med temi se bo ena potegovala za posebno priznanje za inovacijo, ki je nastala v sodelovanju med gospodarstvom in raziskovalno organizacijo oz. institucijo znanja. Osrednji dogodek je bil obeležen z okroglo mizo na temo pomena povezovanja inovativnosti, znanja in izkušenj.

Tematske sklope okrogle mize, ki jo je vodil dr. Aleš Ugovšek, vodja področja za Tehnološki razvoj in inovativnost pri GZS. so predstavljali:

  • Gospodarstvo: Andrej Gradišnik, glavni direktor SIJ Metala Ravne, predsednik GZS Koroške GZ;
  • Širše družbeno okolje: dr. Tomaž Rožen, župan Občine Ravne na Koroškem;
  • Raziskave in razvoj, izobraževanje: Maja Mešl, direktorica Fakultete za tehnologijo polimerov, Slovenj Gradec;
  • Izobraževanje: Dragomir Benko, direktor – ravnatelj Šolskega centra Ravne na Koroškem;
  • Predsednik komisije za inovacije pri Koroški gospodarski zbornici ter sodni izvedenec za intelektualno lastnino: Matjaž Aberšek.

Prejemniki priznanj:

BRONASTA PRIZNANJA

Nagrajenec: GRAMMER AUTOMOTIVE SLOVENIJA d.o.o., SLOVENJ GRADEC. Naslov inovacije: Sledljivost v procesu montaže stranske obloge z Airbag modulom. Inovatorji: Darko Žugelj, Janko Kogelnik, Gregor Sahornik in Nika Žugelj. V podjetju, kjer je dobro vpeljan proces stalnih izboljšav, so z inovacijo zagotovili sistemsko povezavo naročil z vgradnimi materiali, zahtevanimi koraki procesa in s pakirno količino. Programska oprema je obenem uporabna v podobnih procesih v podjetjih skupine Grammer AG.

Nagrajenec: GRAMMER AUTOMOTIVE SLOVENIJA d.o.o., SLOVENJ GRADEC. Naslov inovacije: Avtomatiziran proces predpriprave odrezka iz PU pene s samolepilno folijo. Inovatorji: Viktor Poberžnik, Marijan Pogorelc in Proris d.o.o. Inovativna rešitev v procesu montaže zglavnika za Audi A8 je proces močno časovno skrajšala, povečala varnost zaposlenih ter z zmanjšanjem rizika napak razbremenila okolje. 

Nagrajenec: GRAMMER AUTOMOTIVE SLOVENIJA d.o.o., SLOVENJ GRADEC. Naslov inovacije: Naprava za nevtralizacijo palic vzglavnikov JLR L405 MY18. Inovatorji: Uroš Abram, Viktor Poberžnik in Proris d.o.o. Z mazalno napravo, ki omogoča dodatno avtomatiziranje montažne linije, se izboljšuje proces, obenem pa se zmanjšuje izpostavljenost delavca. Gre za boljšo varnost, zanesljivost in fleksibilnost, pri čemer se izpolnjujejo kakovostne in funkcijske zahteve izdelka.

Nagrajenec: NIEROS METAL d.o.o., SLOVENJ GRADEC. Naslov inovacije: Stroj za pranje filtrov FWM (2550-551-002). Inovatorji: Aleš Kupljen, Gregor Čekon, Andrej Jezeršek. Produktna inovacija predstavlja učinkovito in cenovno ugodno rešitev za čiščenje strežniških filtrov in je enostavna za uporabo. Stroj je  varčen pri porabi vode in energije ter je sestavljen iz komponent, ki jih je v večini možno reciklirati.

SREBRNA PRIZNANJA

Nagrajenec: ADIENT SLOVENJ GRADEC d.o.o. Naslov inovacije: Mercedes G-Laminacija vratnih oblog z vročim lepilom. Inovatorji: Team Adient SG. S procesno-organizacijsko inovacijo, ki se nanaša na izdelavo vratnih panelov za Mercedes G, je multidisciplinarni team Adient Slovenj Gradec z izboljšavami omogočil selitev proizvodnje linije iz druge lokacije v tujini v Slovenj Gradec. Z uvedbo popolnoma nove tehnologije so dokazali sposobnost proizvodnje za najzahtevnejše kupce. Multidisciplinarno ekipo sestavljajo projektni inženirji, planerji proizvodnje, logistike, IT-ja in financ, kar zagotavlja večdimenzionalni pogled na razvoj in ustrezne rešitve.

Nagrajenec: ADIENT SLOVENJ GRADEC d.o.o. Naslov inovacija: Robotska celica za nanos lepila. Inovatorji: Andrej Ledinek, Igor Krenker, Peter Skudnik. Z izdelavo robotske celice za nanos lepila so avtomatizirali proizvodnji proces in ga zaradi kakovostne rešitve implementirali tudi na drugo lokacijo v tujini v sklopu korporacije Adient. Ekipa za avtomatizacijo procesov je ob zahtevanih tehnoloških prametrih z inovacijo rešila tudi vpliv aerosolov, zaradi procesa nanosa, na človeka in okolje.

Nagrajenec: FONATERM d.o.o., SLOVENJ GRADEC. Naslov inovacije: Predgrevanje aditivov z odpadno toploto. Inovatorja: Vesna Mujaković in Milan Večko. Z novim postopkom, ki omogoča pravilno predgrevanja aditivov, inovacija predstavlja izrazito tržno prednost pred drugimi. Inovacija omogoča večjo kapaciteto proizvodnje, večjo produktivnost, višjo kakovost izdelkov, obenem pa zmanjšuje porabo energije.

Nagrajenec – inovator: JOŽE POTOČNIK. Naslov inovacije: Inovacija za vertikalno vetrno elektrarno. Inovator z dolgoletnimi izkušnjami je le-te združil s širokim naborom znanja različnih področij ter z vztrajnimi raziskovalnimi željami in z veseljem do odkrivanja novega vse to povezal v model nove rešitve – v vertikalno vetrno elektrarno.

Nagrajenec: SIJ METAL RAVNE d.o.o., RAVNE NA KOROŠKEM. Naslov inovacije: Tehnologija proizvodnje EPŽ jekel s čistočo K1<10 na ingotu fi 1400 mm. Inovatorji: Simon Leskovec, Jernej Turščak, Miran Kadiš, Andrej Vrečič, Alojz Buhvald in Borut Urnaut. Ker je družba SIJ Metal Ravne prva v Evropi, ki izdeluje orodna jekla za delo v vročem v navedem dimenzijskem razredu, je z inovacijo uspela zadržati na globalnem trgu vodilno pozicijo pri izdelavi izdelkov iz velikih EPŽ ingotov. Gre za ključno konkurenčno prednost na področju izdelave blokov za velika orodja za utopno kovanje in tlačno litje, pri čemer se s tehnologijo uvršča med redke v svetovnem merilu, ki na velikih dimenzijah dosegajo navedeno čistočo jekla. Inovacijska ekipa obsega strokovnjake na področju izdelave jekla po EPŽ postopku, s področja jeklarske tehnologije, kovaške tehnologije ter RR oddelka na nivoju podjetja.

Nagrajenec: SIJ RAVNE SYSTEMS d.o.o., RAVNE NA KOROŠKEM. Naslov inovacije: Transportni sistem za manipulacijo aluminijastih bram. Inovatorji: Nejc Gorinšek, Igor Vušnik, Janez Orešnik, Tomaž Vogel, Anton Štern. Inovativni sistem sledi trendom avtomatizacije na področju težke industrije. Inovacijska razvojna ekipa je poiskala v celoti avtomatizirane rešitve, pri čemer gre za prvo tovrstno transportno linijo v Sloveniji in na širšem območju Evrope, ki ima integrirane operacije tehtanja in označevanja izdelkov, ter obenem z visokimi standardi varnega delovanja. Inovacijsko ekipo v podjetju sestavljajo strokovnjaki s področij strojništva (proizvodnja, design, konstruiranje ipd.), elektrotehnike in mehatronike (senzorska tehnika, elektrika), informatike (povezljivost, varnostni protokoli), projektnega vodenja.

Nagrajenec: ŠOLSKI CENTER SLOVENJ GRADEC, SREDNJA ŠOLA SLOVENJ GRADEC IN MUTA. Naslov inovacije: Paviljon prijateljstva. Inovatorji: Irenja Bevcl, Andrej Otto, Štefan Pirnat, Milan Strmčnik. Paviljon prijateljstva, izdelan v lesarski srednješolski delavnici in postavljen v prijetnem okolju sredi dreves, je prvi  japonski arhitekturni objekt v Sloveniji. Večnamenski prostor je rezultat mednarodnega sodelovanja dijakov lesarskih programov Srednje šole Slovenj Gradec in Muta s študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo ter študentov tokijske univerze Keio. V celotni ekipi je sodelovalo 56 inovativnih posameznikov.

Nagrajenec: TRO – REZALNA ORODJA d.o.o., PREVALJE. Naslov inovacije: Izdelava teles rezalnih orodij s tehnologijo 3D-tiskanja. Inovatorji: Klemen Sterkuš. Damir Pratnemer in Tomaž Braček. V podjetju so za potrebe nišnih produktov rezalnih orodij inovativno zamenjali konvencionalno metodo rezkanja s tehnologijo 3D tiskanja kovine (selektivno lasersko taljenje). S tem so dvignili pretočnost proizvodnje, produktivnost in povečali dodano vrednost. Pri razvoju procesne inovacije so strokovnjaki iz podjetja TRO (razvoj, tehnologija, proizvodnja, komerciala) sodelovali s podjetjem 3Dmed d.o.o. (tehnologija 3D tiskanja, proizvodnja) ter z doc. dr. Tomažem Brajlihom iz fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru.

ZLATA PRIZNANJA

Nagrajenec: SIJ METAL RAVNE d.o.o., RAVNE NA KOROŠKEM. Naslov inovacije: Optimiranje toplotnih obdelav specialnih jekel skupine »PK« ter racionalna zasedenost peči v kovačnici Inovatorji: Miha Lečnik, Anka Maklin, Domen Kosi, Vinko Bizjak, Jan Pajek in OGM d.o.o. Glavni poudarki te procesne inovacije so prenovljena tehnologija kaljenja in ustrezna zaščita robov odkovkov z izolacijskimi materiali ter ohlajanje izven peči. S tem je bistveno zmanjšan riziko razpok, hkrati je sproščena kapaciteta peči. Novost se odlikuje z enostavnostjo in kompleksnostjo. Je plod domače ideje in iskanja rešitev z zunanjim podjetjem, ki ima izkušnje na povsem drugem področju uporabe izolacijskih materialov. Od ideje do izvedbe rešitve je skozi inovativni pristop pomemben prispevek medgeneracijske angažiranosti in sodelovanja v smeri nove, ustrezne rešitve, ki zagotavlja uporabnost in cenovno sprejemljivost.  

Nagrajenec: KOPUR d.o.o., SLOVENJ GRADEC. Naslov inovacije: Izdelava kompozitne plošče in 3D izdelkov iz recikliranega materiala v elektro gretem orodju. Inovatorji: mag. Marko Smrtnik, Jože Gaberšek, Samo Veršnik, Tadeja Rožanc in Dušan Goršek. Inovacija predstavlja nov postopek, ki temelji na reakciji na podlagi temperature, kar prinaša pri procesu proizvodnje krajši čas in manjšo porabo energije, predvsem pa nižje stroške izdelka. S finančnimi učinki bo inovacija omogočala doseganje ciljev poslovanja – povečanja produktivnosti, izboljšanja kakovosti, znižanja stroškov in obremenitve okolja.

Nagrajenec- inovatorji: GAŠPER KUMPREJ in razvojna ekipa Mouzen. Naslov inovacije: Ergonomična podpora roke. Ergonomsko podporo Mouzen je idejni vodja Gašper Kumprej z razvojno ekipo snoval 3 leta, testirana je z več kot 100 uporabniki. Izdelek preprečuje bolečine, ki nastanejo zaradi neprimernih gibov zapestja pri uporabi računalniške miške. Ergonomična podpora roke je prilagojena za vse uporabnike in omogoča premike v vse smeri. Patentirani mehanizem ErgoFlow je med prvimi, ki je v tehnologijo premikov vpeljal tudi izjemen design. Projekt Mouzen je trenutno aktiven na platformi Kickstarter in ima potencial na globalnem trgu. Razvojno ekipo predstavljajo: Gašper Kumprej- Vodja projekta, zamisel za izdelek, Jure Krof- profesor, tehnik, strojna izdelava, Matej Lorenci- oblikovanje in pomoč pri plastičnih komponentah, Benjamin Koren- industrijsko oblikovanje, Roberth Kumprej- ocenitev trga, investitor, Branko Miler- investitor, Rok Medvešek- oblikovanje, Miha Kolar- Video in fotografija, Miha Ceklin – raziskava trga ( kickstarter), Petra Kosi- socialna omrežja in MPIK koroška- svetovanja v prejšnjih fazah.

Nagrajenec: SIJ METAL RAVNE d.o.o., RAVNE NA KOROŠKEM. Naslov inovacije: Napredno orodno jeklo za delo v hladnem SIHARD S671 – DURAWEAR. Inovatorji:  dr. Tatjana Večko Pirtovšek, Peter Kirbiš, Jernej Turščak, Marko Pešić, Gašper Stopar, prof. dr. Bojan Podgornik (Inštitut za kovinske materiale in tehnologijo), Alen Šapek (SIJ Ravne Systems), Iztok Šušterčič (SIJ Acroni). Novo, na zraku kaljivo orodno jeklo za delo v hladnem, je rezultat lastnega razvoja in je zaradi inovativnega koncepta legiranja s titanom novost v svetovnem merilu. Jeklo SIHARD S671 s superiornimi lastnostmi predstavlja inovacijo tako za podjetje kot za Slovenijo in svetovni trg. Je prvi primerek v svetu, saj na trgu tovrstno vsestransko uporabno jeklo ne obstaja. Zaradi izvrstne kombinacije zelo visoke abrazijske odpornosti in visoke žilavosti lahko nadomesti standardno jeklo SIHARD 2379 v vseh njegovih aplikacijah. Trg za prodajo jekla SIHARD S671 je globalen, vendar nišen, kot je trg orodnih jekel. Pri razvoju inovacije so sodelovali strokovnjaki iz podjetja SIJ Metala Ravne (razvojna ekipa, tehnologija, proizvodnja in prodaja), v okviru skupnih razvojnih timov so se vključili tudi iz podjetja SIJ Ravne Systems ter iz Inštituta za kovinske materiale in tehnologijo, pri testiranju pa SIJ Acroni.

Nagrajenca – inovatorja: VILKO PUSTOTNIK in ALJOŠA TUŠEK. Naslov inovacije: Ultra Light Hyper Car z pogonskim sklopom prednje osi, ki uporablja elektro motor z zunanjim rotorjem brez pretvornika moči. Predmet izuma je tehnični sistem povezave elektro motorja, varnostne sklopke s kolutno zavoro, notranjim zglobom, gredjo in homokinetičnim zglobom z gredjo za pritrditev pesta kolesa. Razvoj inovacije je potekal 12 let. Inovacija rešuje globalni problem učinkovitosti elektro pogonskih sklopov, kar je v večini industrijsko razvitih državah največji problem. Svetovna avtomobilska industrija se vse bolj trudi nadomestiti vozila, ki uporabljajo motorje z notranjim izgorevanjem z vozili z uporabo elektro pogona. Inovacija rešuje problem učinkovitosti obstoječih elektro pogonskih sklopov. Ciljna skupina uporabnikov inovacije je multiplicirana industrija, ki uporablja kakršenkoli elektro pogonski sklop – predvsem avto in navtična industrija. Inovatorja: Vilko Pustotnik, ekonomist, bivši moto dirkač, avto-moto zanesenjak in Aljoša Tušek, designer, konstruktor, bivši avto dirkač, avto-moto zanesenjak. Inovatorja sta pri inovaciji zelo tesno sodelovala z akademskimi institucijami: AVL Graz (Avstrija): Simulacije, FTPO Slovenj Gradec (Slovenija): Raziskave in simulacije materiala, Automotive and Engine Engineering University Stuttgart (Nemčija): Raziskave/aplikacije – frekvenčniki, Hyliontec Institut Stuttgart (Nemčija): Raziskave/aplikacije – baterije. Inovacija je vgrajena v najnovejši model hiper-športnega hibridnega vozila in je tako predstavljena v krogih strokovnjakov in poznavalcev.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.