Cesta prek Graške gore ostaja zaprta do konca marca

C1608C54-31B9-49B2-95ED-C40A7E1A714E

Cesta prek Graške gore zaradi sanacije plazu “Šmiklavž” do nadaljnjega ostaja zaprta, za pojasnilo objavljamo izvleček iz razpisne dokumentacije, ki je dostopna na portalu Ministrstva za infrastrukturo:

Na cesti R3-696/7919 Škale – Graška gora – Šmiklavž od km 9.495 do 9.545 so zaradi povečanih količin padavin v začetku novembra 2012 nastale poškodbe in posedki vozišča, ki so posledica plazenja. Poškodbe so bile sanirane zgolj z izravnavo z asfaltom.

Na območju v km 9.500 se je že v preteklosti pojavil vdor površine zaradi zakraselega konglomerata in na zunanji pobočni strani prihaja do plazenja deluvijalnega sloja do dna doline. Poškodbe na vozišču so evidentirane na dolžini 90 m in širini do 45 m.

Gre za star fosilen plaz, ki je v geološki preteklosti nastal zaradi povečane kavernoznosti hribine in pojava močnih dotokov vode iz kraških kanalov v času dolgotrajnejših intenzivnih padavin. V zgornjem delu plazu se pojavlja spiranje drobne frakcije deluvijalne zgornje plasti v spodnjo kavernozno hribino, zato so na površini vidni posedki. Na območju ceste pa prihaja do plazenja deluvijalne plasti po pobočju zaradi dotoka vode v plazino skozi kraške kanale. Deformacije na cesti so predvsem zaradi plazenja, medtem ko v zaledju ceste prihaja do pogrezanja.

Na razpis se je prijavilo gradbeno podjetje Slemenšek, ki je z deli pričelo v mesecu septembru, po prvotnem načrtu naj bi bila dela končana v sredini meseca januarja.

Po aneksu k pogodbi, objavljenem na začetku tega meseca, se je končni rok izvedbe prestavil na 29.3.2019, medtem ko popolna zapora ceste po podatkih iz prometno-informacijskega centra Slovenije velja do 31.3.2019.

Obvoz do Graške gore je sicer možen po cesti Šmiklavž – Mislinja – Velenje – Škale.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.