Search
Close this search box.

Prihaja prvi izmed treh decembrskih dobrih mož

S prihodom prvega od treh dobrih mož, sv. Miklavža, ki goduje 6. decembra, se začenja čas obdarovanj v veselem decembru. Po številnih krajih se bodo na predvečer godu zvrstili sprevodi Miklavža, ki bo s svojimi spremljevalci parkeljni in angelčki prišel med otroke in jim razdelil sladkarije, parklji pa bodo strašili poredne otroke.

Miklavževanje v različnih delih Slovenije poteka različno. Marsikje ga spremljajo še številne predpraznične prireditve, ponekod pripravijo tudi sejme, pohode, teke in koncerte.

V Ljubljani se bo v torek Miklavž ob 17. uri z vzpenjačo spustil po okrašenem grajskem griču na Krekov trg, kjer ga bo pričakalo spremstvo. Skupaj s parklji in zborom angelčkov bo otrokom delil pecivo, sadje in bombone, nato bo pot nadaljeval proti Magistratu in Prešernovemu trgu, kjer bo obdaroval otroke. Mimoidoči pa se lahko ustavijo pri kateri od stojnic Miklavževega sejma na Prešernovem trgu in kupijo dobrote iz testa, sadje in druga darila.

Praznični sejem so že odprli tudi v Mariboru, Miklavža pa bo v torek ob 17. uri mogoče srečati v Europarku. Tudi tam se pridni otroci lahko nadejajo obdaritve, z njim se bodo lahko tudi fotografirali. V Europarku se obiskovalci lahko sprehodijo po božično-novoletnem sejmu, na katerem so svoje ročne izdelke razstavili številni lokalni ponudniki. Prav posebno miklavževanje pa bo ob 17. uri v Vetrinjskem dvoru.

Prihod prvega dobrega moža Miklavža v spremstvu angelčkov in hudičkov bodo obeležili tudi v Celju, in sicer v torek ob 17. uri na Glavnem trgu, kjer bo poskrbel za veselo presenečenje prav za vsakega najmlajšega obiskovalca, saj obljublja, da bo prinesel s sabo kup praktičnih darilc. Miklavževanje so pripravili tudi v Citycentru ob 18. uri.

V Novi Gorici pa se bo miklavževanje na Trgu Evrope začelo v torek ob 16. uri. Tudi tokrat se ga bodo udeležili otroci iz obeh držav z obdarovanjem in spremljevalnim programom. Prav tako bo med 10. in 19. uro v avli novogoriškega kulturnega doma potekal Miklavžev sejem unikatnih izdelkov naših lokalnih ustvarjalcev in priznanih goriških likovnih umetnikov.

V Murski Soboti pa bo Miklavž s spremstvom najmlajše razveselil v sredo, ko bodo odprli tudi tradicionalno Mikloševo senje v organizaciji tamkajšnje komunale. Za bogato ponudbo bodo poskrbeli številni kramarji, rokodelci, domači gostinci in glasbeniki. Najmlajše bo razveselil prihod Miklavža s spremstvom.

Ponekod bodo prihod Miklavža združili s prižigom praznične razsvetljave, med drugim v torek v Novem mestu. Program na Glavnem trgu se bo uradno začel v torek ob 17. uri s prižigom lučk in prihodom Miklavža, istočasno pa bodo odprli tudi pisano drsališče in tako uradno naznanili advent v mestu.

Prihod Miklavža bodo med drugim obeležili tudi v Slovenj Gradcu, Velenju, Kranju, Žalcu, Škofja Loki, Tržiču, Kočevju, Ravnah na Koroškem in Kamniku.

Miklavža so se sicer v soboto razveselili tudi otroci iz rejniških družin. V Kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici na tradicionalnem miklavževanju v organizaciji domžalskega Rotary kluba so otroci sodelovali v glasbeni delavnici s kantavtorico, pevko in skladateljico Ditko, seveda pa jih je obiskal tudi Miklavž s spremstvom in jih obdaroval.

Sveti Miklavž ali sveti Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, ki je današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko sta mu starša zapustila premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

Dogodki

S prihodom prvega od treh dobrih mož, sv. Miklavža, ki goduje 6. decembra, se začenja čas obdarovanj v veselem decembru. Po številnih krajih se bodo na predvečer godu zvrstili sprevodi Miklavža, ki bo s svojimi spremljevalci parkeljni in angelčki prišel med otroke in jim razdelil sladkarije, parklji pa bodo strašili poredne otroke.