Cepljenje proti covidu-19 se bo v domovih za starejše predvidoma začelo v nedeljo, cepiva naj bi bilo dovolj

Prvo cepljenje proti covidu-19 v Sloveniji se bo po pričakovanjih začelo v nedeljo v domovih za starejše, je na novinarski konferenci napovedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Po zagotovilih vladnega govorca Jelka Kacina bo odmerkov cepiva v prvi fazi dovolj, da cepijo vse stanovalce domov starejših, ki covida-19 še niso preboleli.

Po besedah Ciglerja Kralja vsi nestrpno čakamo cepivo ter “pričakujemo in delamo vse”, da se bo prvo cepljenje začelo v nedeljo. Najprej bodo cepljeni stanovalci domov za starejše kot najbolj ogrožena in ranljiva skupina.

Podatkov o tem, koliko stanovalcev in zaposlenih v domovih je izrazilo interes za cepljenje, Cigler Kralj nima, saj prijave zbirajo na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), se pa po njegovih informacijah prva pošiljka odmerkov pokriva s tem interesom. Kacin je medtem zatrdil, da bo odmerkov cepiva v prvi fazi dovolj, da cepijo vse stanovalce domov starejših, ki covida-19 še niso preboleli. Po ministrovih besedah se bo cepljenje v vseh domovih za starejše predvidoma opravilo v enem dnevu.

Pojasnil je še, da so vodstva domov dobila natančna navodila in odgovore na številna vprašanja, kako se pripraviti na cepljenje. Na današnji redni videokonferenci so jih tudi pozvali k čim boljšemu informiranju zaposlenih in stanovalcev glede cepljenja in doslednemu testiranju s hitrimi testi.

Interes za cepljenje med zaposlenimi je sicer po besedah Cigler Kralja nižji, kot bi pričakovali. Zato je znova pozval vodstva zavodov, naj svoje zaposlene spodbudijo k cepljenju, sploh v luči dejstva, da je virus v domove starejših večinoma vstopal preko zaposlenih z asimptomatsko okužbo.

Zadnji dnevi sicer kažejo na rahlo upadanje števila okužb v domovih za starejše, kar so po ministrovem mnenju lahko že prvi rezultati hitrega testiranja in spoštovanja ukrepov.

Po podatkih, ki jih je predstavil Kacin, je v domovih za starejše na novo ozdravljenih 88 stanovalcev in 25 zaposlenih. Na novo okuženih v domovih za starejše je bilo v torek 94 stanovalcev in 26 zaposlenih, skupaj torej 120. Največji porast okužb pri stanovalcih so zaznali v Domu Danice Vogrinec Maribor (15) ter SeneCura dom za starejše občane (11).

V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je trenutno aktivno okuženih 68 uporabnikov in 59 zaposlenih, kjer pa novih okužb ni bilo.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so do torka v domovih za starejše, v katerih biva okoli 21.000 ljudi, okužbo potrdili pri skupaj 10.155 stanovalcih. V prvi pošiljki bo sicer po navedbah ministrstva za zdravje 9750 odmerkov cepiva, do konca leta pa jih bodo predvidoma prejeli še 6825. Med oskrbovanci domov za starejše jih je po podatkih ministrstva za zdravje interes za cepljenje izrazilo 60 odstotkov, ta odstotek pa je nižji med zaposlenimi v domovih.

Kot so še pojasnili, je okvirni razdelilnik pripravljen in so z njim seznanjeni zdravstveni domovi, ki bodo izvajali cepljenje v domovih za starejše. Razdelilnik sicer temelji na podatkih o številu oskrbovancev, ki so covid-19 že preboleli, ter o številu tistih, ki so v cepljenje privolili. Na ministrstvu za zdravje so še napovedali, da bodo tako porabili vsa prispela cepiva.

Preberite tudi: Na Koroškem potrdili 65 novih okužb, v Velenju se na množično testiranje čaka uro in pol