Search
Close this search box.

Na Koroškem potrdili 65 novih okužb, v Velenju se na množično testiranje čaka uro in pol

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sodelujejo minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, izredni profesor Robert Masten iz oddelka za psihologijo filozofske fakultete v Ljubljani ter vladni govorec Jelko Kacin.

Na Brdu pri Kranju je danes potekala seja vlade, ki se še ni povsem zaključila, saj se bo razprava in usklajevanje nekaterih vsebin nadaljevalo po tej novinarski konferenci. Še danes se bo z nekaterimi vprašanji, ki jih na seji člani vlade še niso dorekli, dalje ukvarjal ožji del vlade, kajti vlada želi čimprej sprejeti odločitve, ki bodo odsevale na eni strani vso resnost epidemioloških razmer in na drugi strani omogočile vsaj delno normalizacijo našega vsakdana. Diskusija glede žičniških naprav na vladi še vedno poteka. Ali bodo odprte ali ne, bo vlada odločila predvidoma še danes, je uvodoma povedal Kacin.

Omenil je še, da bo za vstopi v Slovenijo na južni meji zagotovo potreben negativen test. Ampak o tem bodo javnost še obvestili.

“Včeraj se je v Sloveniji začelo množično prostovoljno testiranje s hitrimi testi, ki se nadaljuje danes in v naslednjih dneh, tudi po božiču. Tudi danes je zanimanje ljudi veliko, kar kaže, da je zavedanje o pomenu pravočasnega odkrivanja okužb med nami vedno bolj prisotno,” je dejal Kacin.

“Ne gre le za skrb za lastno zdravje. Gre tudi za skrb za zdravje naših bližnjih in zdravje naše celotne družbe. Ob tem bi se rad zahvalil vsem, ki ste se odločili oz. se še boste odločili za testiranje, kot tudi vsem, ki hitro testiranje izvajate. Hvala za vaš trud in trdo delo,” je poudaril vladni govorec.

“Vse, ki se boste še odločili za testiranje, pozivamo, da med čakanjem dosledno upoštevate samozaščitne ukrepe in tudi navodila prisotnih redarjev. Upoštevajte, da so med vami lahko tudi ljudje s simptomi ali pa celo asimptomatični bolniki, ki ne vedo, da so okuženi,” je pozval Kacin.

Če ste bolni oziroma opažate pri sebi katerakoli od znakov okužbe s Covid-19 nikar ne hodite na točke odvzema brisa s hitrimi testi. ostanite doma, izolirajte se in takoj kontaktirajte svojega osebnega zdravnika, je opozoril Kacin.

Po podatkih STA se je tudi na Titovem trgu v Velenju danes začelo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom, na katerega je bilo treba čakati uro in pol. Velenjska občina se je odločila za izvedbo množičnega testiranja pri občanih, z željo po zajetju bolj celovite epidemiološke slike. Testiranje bo danes potekalo do 17. ure, v četrtek pa od 9. do 15. ure.

“Včeraj smo prvič ločeno poročali o številu opravljenih PCR in hitrih testih, kar je posledica spremenjenega načina beleženja rezultatov testiranj s strani NIJZ. Včeraj je bilo opravljenih 6524 testiranj s PCR testi. Potrjenih je bilo 1913 novih okužb (29,3 %). Prav tako je bilo včeraj opravljenih kar 4069 hitrih antigenskih testov. S hitrimi testi je bilo potrjenih 216 novih okužb. Delež pozitivnih hitrih testov pa je znašal 5,3 %,” je rezultate pojasnil Kacin.

Skupaj je bilo včeraj opravljenih 10.593 testiranj. Skupno število včeraj potrjenih novih okužb je znašalo 2.129. Delež pozitivnih testov je skupaj znašal 20,1 %.

Prav tako je bilo včeraj opravljenih kar 4069 hitrih antigenskih testov. S hitrimi testi je bilo potrjenih 216 novih okužb. Delež pozitivnih hitrih testov pa je znašal 5,3 %.

Glede na število novih okužb po občinah so včeraj izstopale: Brežice 58, Celje 61, Koper 39, Krško 29, Ljubljana 172, Maribor 71, Novo mesto 85, Sevnica 41, Slovenska Bistrica 35, Šentjernej 24, Šmarješke Toplice 57, Velenje 49 in Žalec 30, je naštel Kacin.

Včeraj je bilo po njegovih besedah iz bolnišnice odpuščenih 123 Covidnih pacientov, sprejetih pa je bilo 111. Skupno število COVID pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je 1226 (35 manj kot v ponedeljek). Na oddelkih intenzivne nege se je zdravilo 204 oseb (3 manj kot v ponedeljek).

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 88 stanovalcev in 25 zaposlenih. Na novo okuženih v domovih za starejše je bilo včeraj 94 stanovalcev in 26 zaposlenih, skupaj 120, s posebnimi zavodi pa 142.

V 5 posebnih socialnovarstvenih zavodih je trenutno aktivno okuženih 68 uporabnikov (22 več) in 59 zaposlenih, kjer pa novih okužb ni bilo.

Po podatkih Sledilnika covid je bilo na Koroškem včeraj potrjenih 65 novih okužb. Največ v Slovenj Gradcu, in sicer 18, v Dravogradu in na Ravnah na Koroškem po 10, na Prevaljah 7, na Muti 5, v Radljah ob Dravi in v Mežici 4, v Mislinji in Črni po 3, v Vuzenici 1.

Dogodki

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sodelujejo minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, izredni profesor Robert Masten iz oddelka za psihologijo filozofske fakultete v Ljubljani ter vladni govorec Jelko Kacin.