Search
Close this search box.

Čaka nas pestro vremensko dogajanje: Možne so plohe, nevihte z močnejšimi nalivi in točo ter sunki vetra

Foto: Neurje.si, avtor fotografije: Emanuel Pavlovič

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami, ki se bodo čez dan razširile nad večji del Slovenije. Možna bodo krajevna neurja. Prehodno bo zapihal veter severnih smeri, zvečer na Primorskem zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27, na Primorskem do 29 °C.

Nad srednjo in južno Evropo je območje enakomernega zračnega tlaka, plitev ciklon nad Severnim morjem se počasi polni. Del severne Evrope in Britanskega otočja še dosega območje visokega zračnega tlaka iznad Norveškega morja. Izrazita dolina s hladnim zrakom in globok ciklon se nahajata nad delom zahodne Rusije. Območje Alp ter Slovenije in okolice bo danes prešla šibka vremenska motnja v višinah s frontalnim valom, ki bo vplivala na vreme pri nas in poskrbela za nevihtno aktivnost.

Na spletnem portalu Neurje.si, so že za ponoči napovedali, da je v severni polovici države še možna kakšna nevihta. Danes zjutraj in dopoldne bi glede na nekatere regionalne meteorološke modele predvsem severno polovico Slovenije že zajel prvi val neviht, ki se bodo pomikale iznad Avstrije ali severne Italije. Možen je tudi nastanek nevihtnega sistema, ki bi lahko prepotoval večji del države, na južnem robu sistema pa ni izključen nastanek kakšne supercelice. V primeru takšnega scenarija so možni močnejši nalivi, močni sunki nevihtnega piša in tudi pojav toče.

Popoldne se bodo nove nevihtne celice pojavljale zlasti nad območjem dinarske pregrade v zahodni in južni Sloveniji. Nevihte se bodo predvidoma širile proti vzhodu in lahko zajamejo tudi ostale dele države. Možna je kakšna močnejša nevihta z intenzivnim nalivom, sunki vetra in točo. Nov val neviht je pričakovati pozno popoldne oziroma v večernih urah. Iznad severne Italije bo predvidoma nad severni Jadran pripotoval nevihtni sistem, ki bi se lahko oblikoval v nevihtno linijo, ta pa bi nato dosegla Obalo, hrvaško Istro ter del zahodne in južne Slovenije.

Zlasti ob jadranski obali so ob prihodu neviht iznad morja možni močni sunki zahodnega/severozahodnega vetra ter intenzivni nalivi. Prehodno lahko ob obali zvečer zapiha tramontana. Nevihtni sistem se bo zvečer in v prvem delu noči pomikal nad Kvarner, kjer so možni predvsem močni sunki vetra, ter v notranjost Slovenije, kjer bo postopno slabel. Na Primorskem bo prehodno zapihala zmerna burja, drugod – na severovzhodu države lahko že dopoldne – severni do severovzhodni veter.

Za razvoj neviht bo zlasti v zahodni in južni Sloveniji na voljo 1000 – 2000 J/kg, v bližini obale in nad Jadranom tudi več kot 2000 J/kg konvektivne potencialne energije, kar bo v kombinaciji z izrazitejšim striženjem vetra (tudi nad 20 m/s v plasti 0-6 km) in relativno heličnostjo oz. vijačnostjo 100-300 m^2/s^2 v plasti 0-3 km predstavljalo pogoje za razvoj močnejših neviht, v primeru izoliranosti tudi kakšne supercelične nevihte. Bolj suha plast zraka v nižjih slojih troposfere nakazuje na možnost močnih sunkov nevihtnega piša. Zaradi možnosti obnavljanja nevihtnih celic nad istimi območji so lokalno možne tudi večje količine padavin, ki bi lahko povzročile hiter porast in razlivanja hudournikov ter manjših potokov.

V noči na soboto se bo ozračje postopno umirilo. Do sobotnega jutra bodo padavine večinoma ponehale. Od zahoda se bo jasnilo. V soboto čez dan bo večinoma sončno, popoldne bo nastalo nekaj ploh ali neviht. V nedeljo in ponedeljek bo prevladovalo sončno vreme, popoldne je zlasti v gorskem svetu možna kakšna ploha.