Search
Close this search box.

Avtobus prijateljstva se je ustavil tudi na Ravnah na Koroškem

Koroško je raziskoval in spoznaval njene znamenitosti poln avtobus, Avtobus prijateljstva so ga poimenovali.

V organizaciji Turističnega društva Slovenske Konjice so se v nedeljo, 9. julija 2023 družile vse isto misleče generacije povezanih društev iz občin Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče.

Prijetno potovanje je seznanilo obiskovalce z različnimi zanimivostmi in ob raziskovanju naravnih in kulturnih znamenitosti predstavilo predvsem pestrost različnega doživljanja Koroške skozi oči domačih prijateljev različnih društev, ki so organizirali ta lep in zanimiv doživet dan skupini iz TD Slovenske Konjice in bližnje okolice.

Pot jih vodila skozi Vitanje do Beškovnikove kašče, pred katero se jim je predstavil mednarodno priznani mojster izdelovanja violin, Pavel Skaza. Dobrodošlico z zajtrkom pod Pohorjem pri preužitkarski hiši in kašči je za goste ob spremljavi harmonike pripravilo TD Vitanje.

Prijetno druženje in navezovanje novih vezi so nadaljevali v Mislinji, kjer jih je pričakala članica TD Slovenske Konjice Ana Dušica in jim razkazala še znamenitosti Slovenj Gradca. Predsednik TD Slovenske Konjice in Ana Dušica sta spustila goloba Prijateljstva, miru in sodelovanja. Naj vlada ljubezen v svetu! Po malici sta izletnike s harmoniko razveselila godec Pogladič iz Vitanja in Ana Dušica.

Pri Rimskem vrelcu v Kotljah, ki privablja mnogo domačih in tujih turistov, kjer sta Brane Dervodel in njegova žena na novo začela obnavljati in graditi, so jih sprejeli in razvajali “Grofje Koroške”, kulturno umetniško društvo za obujanje in ohranjanje zgodovine, legend in tradicije. Članice in en član društva so jim pričarale delčke zgodovine skozi zgodbe bajeslovnih bitij, ki so  zapisane v koroških legendah. Okušali so kislo vodo z veliko železa. Seznanili so se, da je izvir na Rimskem vrelcu navduševal že avstrijskega cesarja Franca Jožefa, ki je pil samo to vodo. Za časa Avstro-ogrske so jo vozili na dunajski dvor in v prestižne restavracije v Celovcu, Gradcu in vsej deželi.

Na Ravnah so si ogledali Muzej železarstva – Štauharijo. Pot so nadaljevali proti Dvoru/Hof v Avstriji, kjer so navezali prijateljstva s slovenskimi Korošci v Avstriji. Nazaj grede so se ustavili še na Poljani, kjer so se nekateri ohladili v prijetni reki Meži. Na avtobusu prijateljstva so  vsi sodelujoči strnili prijetne vtise in si obljubili še globlje medsebojno sodelovanje.

Vir: ravne.si

Koroško je raziskoval in spoznaval njene znamenitosti poln avtobus, Avtobus prijateljstva so ga poimenovali.