Search
Close this search box.

Materiali copatov – prednosti in slabosti!

V copatih preživimo tretjino svojega življenja, zato ni vseeno, kakšne izberemo. Poleg izbire primerne velikosti, modela in podplata, pa na udobje v največji meri vplivajo materiali, iz katerih so copati izdelani.

Najpogostejši materiali, iz katerih so izdelane copate

Danes so copati lahko izdelani iz različnih materialov. Ti na eni strani vplivajo tako na udobje kot tudi na kakovost copat. Na videz enaki material nimajo nikoli med seboj enakih lastnosti, zato je potrebno biti pri nakupu copat še posebej pozoren na material.

Za izdelavo copat se tako na eni strani uporabljajo kakovostnejši materiali, kot so naravno usnje, volnen filc in naravno krzno. Lahko pa izbirate med nekoliko dostopnejšimi materiali, kot so bombaž, mikrotkanine, mešanice naravnih in umetnih materialov in umetno usnje.

Da se boste lažje odločili, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj prednosti in slabosti posameznih materialov.

Volneni filc

Copati iz volnenega filca so izjemno mehki in udobni za nošenje. Mehkoba filca ne vpliva zgolj na udobje, ampak se takšni copati odlično prilagajajo stopalu.

Za volneni filc je značilno, da odlično regulira temperaturo, zato vam bo v copatih pozimi prijetno toplo, poleti pa se vaša stopala v njih ne bodo potila. Copati iz volnenega filca so sicer nekoliko dražji, vendar vam bodo zaradi svoje trpežnosti dolgo služili.

Naravno usnje

Usnjeni copati veljajo za zelo kvalitetne. Naravni materiali poskrbijo, da se vaša stopala v njih popolnoma spočijejo in sprostijo. Naravno usnje odlično odvaja odvečno toploto in vlago, zato se stopala v usnjenih copatih ne potijo.

Usnjeni sobni copati zelo dobro dihajo, zaradi česar neprijetne vonjave hitro postanejo preteklost. So sicer nekoliko dražji, a njihova cena zagotovo odtehta kvaliteto.

Umetno usnje

Copati iz umetnega usnja so cenovno dostopnejši, ena od njihovih pomembnejših lastnosti pa je tudi ta, da umetno usnje ni živalskega izvora. Vendar pa vam copati iz umetnega usnja ne ponujajo enakih prednosti, kot jih imajo copati iz naravnega usnja.

Copati iz umetnega usnja slabo dihajo, zato se bodo stopala v njih hitreje potila. Prav tako je že dobro znano, da je umetno usnje manj odporno, zato se bodo tovrstni copati ob enaki uporabi zagotovo obrabili hitreje.

Naravno ovčje krzno

Tudi naravno ovčje krzno je eden tistih materialov, ki pozitivno vpliva na naše počutje. Ker odlično regulira temperaturo, se vaša stopala poleti ne bodo potila, pozimi pa bo ovčje krzno poskrbelo, da vam bo vedno toplo.

Zaradi svoje mehkobe, se copati iz naravnega ovčjega krzna odlično prilagodijo vsem oblikam stopal, zato jih imate lahko na nogah praktično cel dan, ne da bi jih sploh opazili.

Bombaž

Bombaž velja za zelo vsestransko tkanino, saj ima številne pozitivne lastnosti. Bombažni copati so mehki in zelo prijetni na dotik, ker pa bombaž zelo dobro vpija vlago, ne širi neprijetnih vonjav. Vzdrževanje copat iz bombaža je zelo enostavno, saj jih lahko perete tudi na 40°C oziroma 60°C.

Vsekakor pa je pri izbiri bombažnih copat potrebno biti pazljiv, saj poznamo bombažne tkanine različnih kakovosti. Zato se lahko tudi copati iz manj kakovostnega bombaža hitro obrabijo.

Mikrotkanina

Mikrotkanine so lahko pletene iz naravnih ali umetnih vlaken. Če so copati izdelani iz umetnih sintetičnih vlaken, potem ohranjajo svojo strukturo in trdnost, hkrati pa so zelo enostavni za čiščenje. Copati iz naravnih vlaken pa so bolj prijetni na otip in za nošenje.

Za mikrotkanino v splošnem velja, da je zelo prožna in fleksibilna, zato se tudi copati iz mikrotkanine odlično prilegajo vašim stopalom. Ker pa ne vpijajo vlage, se lahko v takšnih copatih bolj potite kot pa v copatih iz naravnih materialov.

Zakaj je material pri izbiri copat tako pomemben?

Hišni copati so običajno izdelani iz mehkih materialov, vsak od njih pa ima svoje prednosti in slabosti. Predvsem pa se je potrebno zavedati, da kljub temu, da morda na prvi pogled izgledajo določeni materiali med seboj zelo podobni, temu v resnici ni tako.

Izkazalo se je, da pri izbiri copat ljudje najpogosteje kolebamo med copati, ki so izdelani iz:

  • naravnega usnja ali mikrotkanine,
  • naravnega usnja ali umetnega usnja,
  • naravnega filca ali poliestrskega filca,
  • naravne volne ali sintetične volne.

Čeprav so cene copat pogosto podobne ali le malenkost nižje, ko je govora o umetnih materialih, pa so razlike v končnem udobju več kot očiten. Zato boste z izbiro copat iz naravnih materialov zagotovo prispevali bistveno več k zdravju vaših stopal.

Popolnoma normalno je, da bodo imeli copati iz različnih materialov popolnoma drugačne lastnosti. Posledica tega je, da govorimo o copatih različnih kakovosti. Večja kakovost copat se največkrat odraža v počasnejši obrabi in boljšem počutju naših stopal, zato je izbira pravega materiala vsekakor pomembna.

Dogodki

V copatih preživimo tretjino svojega življenja, zato ni vseeno, kakšne izberemo. Poleg izbire primerne velikosti, modela in podplata, pa na udobje v največji meri vplivajo materiali, iz katerih so copati izdelani.