V družbi Adient Slovenj Gradec brez dela po zadnjih podatkih 119 zaposlenih

Podjetje Adient Slovenj Gradec, ki je v ameriški lasti in je še pred kratkim imelo 560 zaposlenih, je prvo na Koroškem, ki je v trenutnih razmerah začelo z večjim odpuščanjem. V program presežnih delavcev so zajeli 162 zaposlenih, a so doslej številko znižali na 119 presežnih delavcev. Se pa za te delavce že odpirajo možnosti zaposlitev drugje.
Adient

V Adientu Slovenj Gradec, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, po izteku enega od proizvodnih programov niso bili uspešni pri iskanju novega programa, zato so napovedali odpuščanje.

V program presežnih delavcev so zajeli 162 delavcev na vseh ravneh delovanja družbe, z iskanjem različnih možnosti pa so doslej število znižali za 43 na 119 presežnih delavcev. “Za teh 43 delavcev so v podjetju s trudom tamkajšnje ekipe našli delo na drugih proizvodnih programih,” je pojasnila predstavnica za stike z javnostmi v mednarodni korporaciji Adient Natalia Podhradska.

Prvih 50 odpovedi pogodb o zaposlitvi so presežnim delavcem vročili konec avgusta, trenutno je program presežnih delavcev nekje na polovici, končna številka pa se še lahko spremeni, saj za vsakega delavca iščejo ustrezne možnosti, pa je danes ob robu posveta o sodelovanju delodajalcev in sindikatov v Slovenj Gradcu povedal predsednik sindikata v podjetju Adient Slovenj Gradec Bojan Rošer.

Tudi v luči tega posveta za delodajalce v okviru Dneva za znanje, ki ga je pripravil Center za izobraževanje odraslih Mocis v sodelovanju z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in projektom Za krepitev socialnega dialoga, je Rošer poudaril, da trenutno razmere v podjetju Adient niso rožnate, da trenutno ni dela za vse, da pa je sindikatu skozi leta uspelo vzpostaviti dober odnos in dialog z delodajalcem.

Kot kaže, pa se za delavce, ki so oz. še bodo v Adientu izgubili službe, ponujajo možnosti novih zaposlitev drugje. Nekaj jih je v Slovenj Gradcu v nekaterih podjetjih, bi pa takoj delavce zaposlili tudi v Gorenju, kjer so pripravljeni tudi organizirati avtobusne prevoze, je danes povedal sekretar ZSSS za Podravje in Koroško Jaka Šilak.

Da bi takoj zaposlili delavce iz Adienta ter organizirali tudi prevoz iz Slovenj Gradca do Velenja in nazaj, so za STA potrdili tudi v Gorenju in dodali, da se žal za to možnost doslej ni odločil še nihče iz Adienta.

Preberi še:  Vladni ukrepi: To vse velja v državi od danes

Po besedah Šilaka sicer delavce odpuščajo tudi drugje po Koroški, a gre za manjša odpuščanja in niso potrebni programi presežnih delavcev. Drugih večjih odpuščanj na Koroškem pa za zdaj na srečo ni predvidenih, je dodal.

prijavi se

prijavi se v svoj račun