Search
Close this search box.

22. Mirovniški festival izveden na drugačen način

V Slovenj Gradcu so Mirovniški festival letos izvedli na nekoliko drugačen način, in sicer v virtualni obliki s predvajanjem mirovniških sporočil na posebni spletni strani in Youtube kanalu, ki si jih boste od jutri naprej, ko praznujemo dan OZN, lahko ogledali tudi vi.

Slovenj Gradec se je v zadnjih štirih desetletjih tako v Sloveniji kot tudi v mednarodnem merilu uveljavil kot mesto miru in mednarodnega sporazumevanja. Temelj vseh teh prizadevanj je listina, s katero je leta 1989 generalni sekretar Svetovne organizacije Perez de Cuellar Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naziva Glasnik miru.

Ideja mesta glasnika miru je promoviranje ideje manj nasilnega in bolj humanega sveta, sveta v katerem vlada strpnost in medsebojno spoštovanje, s čimer so izpolnjene zahteve za boljše razumevanje miru na podlagi pravičnosti in človekovih pravic. IAPMC je okrajšava za International Association of Peace Messenger Cities, kar v prevodu pomeni mednarodno združenje mest glasnikov mir.

Gibanje se je pod pokroviteljstvom organizacije Združenih narodov pričelo leta 1986, ki je bilo proglašeno za leto miru. Predstavniki mest, včlanjenih v združenje, se srečujejo dvakrat letno z namenom izmenjave programov, idej in izkušenj z mesti širom sveta. Slovenj Gradec je bil tudi v to združenje sprejet leta 1989 in že od vsega začetka igra aktivno in vidno vlogo. Danes je Slovenjgradčanom v čast, da je župan Slovenj Gradca generalni sekretar mednarodnega združenja mest glasnikov miru.

Mestna občina Slovenj Gradec si skupaj s svojimi javnimi zavodi že vsa leta prizadeva za širjenje mirovniških sporočil. V ta namen v Javnem zavodu Spotur v sodelovanju z Društvom paraplegikov in številnimi humanitarnimi organizacijami vsako leto v  mesecu septembru organizirajo Mirovniški festival in Festival drugačnosti, ki se ga udeležujejo šole in nevladne ter humanitarne organizacije iz cele Slovenije. 

Glede na letošnjo epidemiološko situacijo jim festivala ni uspelo izvesti v taki obliki, kot so bili navajeni, torej v druženju na Glavnem trgu. So si pa letošnji 22. Mirovniški festival zamislili malo drugače in sicer v virtualni obliki. Vse sodelujoče so povabili, da so pripravili različne video posnetke, pesmi in drug video material na tematike, povezane z mirom in medsebojnim razumevanjem med ljudmi, ki v današnjem času postaja še posebej pomembna vrednota. 

OZN je leto 2020 posvetila zdravju rastlin, zato so se nekatere organizacije odločile v svojih posnetkih odločile tudi to temo, ponekod so v ta namen zasadili tudi drevesa in avtohtone rastline v okolici šol in v parkih.

Zbrani video posnetki bodo od 24. oktobra, ko praznujemo dan OZN, na ogled na posebnem Youtube kanalu Mirovniškega festivala na naslednji povezavi https://www.youtube.com/channel/UCVe3KLtW-wFYZc3H4voTcbg.

V zaključni fazi pa je je tudi posebna spletna stran na temo Mirovniškega festivala in Festivala drugačnosti, ki bo uradno objavljena v prihodnjem tednu in kjer bodo zbrane vse informacije tudi o preteklih mirovniških festivalih, so sporočili iz JZ Spotur.

Besedilo: JZ Spotur

Dogodki

V Slovenj Gradcu so Mirovniški festival letos izvedli na nekoliko drugačen način, in sicer v virtualni obliki s predvajanjem mirovniških sporočil na posebni spletni strani in Youtube kanalu, ki si jih boste od jutri naprej, ko praznujemo dan OZN, lahko ogledali tudi vi.