Search
Close this search box.

20-letnik do smrti zaznamovan zaradi nekaj trenutkov sreče

Pred dnevi je potekala novinarska konferenca o previdni in uvidevni uporabi pirotehnike, na kateri je svojo zgodbo predstavil tudi Martin Bučar.

Martinu Bučarju, danes 20-letniku, doma z območja Šentjurja, je poškodba s pirotehniko zaznamovala življenje. Leta 2016 je prižgal kupljeno petardo, ki je vsebovala 75 gramov smodnika in ‘‘je bila že skoraj kot bomba,” je dejal Bučar.

Od samega dogodka se spomni, da je močno počilo, nato je sledila agonija – operacije, pregledi, rehabilitacija. V pol leta je dobil bionske roke, katerih je vesel, vendar pravi, da to vendarle niso roke, s katerimi se je rodil.

Ostale so tudi večne težave z vidom in sluhom. Sam pravi, da je ostal do smrti zaznamovan zaradi petih minut sreče in tudi, da je ob vsem, kar je slišal o poškodbah, vedno mislil, da se njemu to ne more zgoditi, a se mu je in poti nazaj ni več.

Vse, mlade in tudi starejše je pozval, naj ne mečejo petard, saj se to, kar se je zgodilo njemu, lahko zgodi vsakomur.

Posledice so lahko trajne, tudi smrtne.

Andrej Strahovnik, dr. med., specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Celje je poudaril, da se je v zadnjih letih spremenila starostna struktura poškodovanih s pirotehniko, kar gre pripisati tudi večji ozaveščenosti mladih.

Poškodbe, ki so običajno zelo hude, najpogosteje prizadenejo populacijo staro med 21. in 30 let, kar 80 % poškodovanih je v aktivni delovni dobi. Največkrat so poškodovane roke in obraz, poškodbe vplivajo na vid in sluh. V večini primerov gre za visokoenergetske poškodbe, saj gre za globoke poškodbe tkiv in živcev, kar vse vodi v dolgotrajne posledice in zdravljenje.

Stresno tudi za živali

Tadej Jakop, policist vodnik službenega psa, je povedal, da pokanje moti pse, tudi službene policijske, ki so pokanja sicer vajeni. Veliko težje to prenašajo ostali psi, pa tudi druge domače in divje živali. Pozval je vse, naj pred uporabo dovoljene pirotehnike razmislijo, kako to vpliva tudi nanje.

Vir: PU Celje

Pred dnevi je potekala novinarska konferenca o previdni in uvidevni uporabi pirotehnike, na kateri je svojo zgodbo predstavil tudi Martin Bučar.