Search
Close this search box.

14. dan po apokaliptičnih poplavah

Voda je za seboj pustila opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo znašala več milijard evrov.

OBRAZCI ZA PRIJAVO ŠKODE:

POLTIKA ENOTNA, NI DVEH BREGOV

»Sestanek je pokazal, da znamo tudi politiki, ko je to potrebno, biti enotni. Želim si, da bi narodna enotnost trajala čim dlje,« je po srečanju, na katerem so si s predsedniki parlamentarnih strank izmenjali poglede na izbor ukrepov, izjavil predsednik vlade Robert Golob.

Predsednik SDS Janez Janša je povedal, da so v stranki pripravili več predlogov in priporočil glede urgentnih ukrepov in dolgoročne sanacije. Ker je vlada pripravila podobne, so jih bistveno skrčili in jih danes predsedniku vlade predali 44, ki gredo v isto smer, v katero je krenila vlada z dvojnim pristopom; to je – tako Janša, da se najprej sprejmejo nujni intervencijski ukrepi in potem še posebej zakon za obnovo. »Mislim, da je to pravi pristop,« je prepričan Janša.

Jernej Vrtovec iz NSi je napovedal, da bodo ves čas sanacije igrali konstruktivno vlogo. Po njegovem je najpomembnejša sanacija vodotokov pred jesenskim deževjem, sicer bomo znova priča poplavami. »Rečne struge moramo poglobiti in jih postaviti nazaj na svoje mesto,« je opozoril Vrtovec. NSi predlaga tudi solidarnostni sklad, saj ljudje potrebujejo pomoč takoj.

Tanja Fajon SD: »Sestanek je bil zelo konstruktivne narave. Zdaj je pomembno, da morda drugače kot leta 1990, ko so bile velike poplave, saniramo in obnovimo infrastrukturo, hiše, škodo, ki je nastala.« Po njenih besedah bo velik izziv, kako pripraviti finančno konstrukcijo. »Ključno je, da porabimo vse resurse v državi, znanje, potencial, ključno je, da tistim, ki so izgubili vse, podjetja, ki so izgubila vse, pomagamo naprej.«

Luka Mesec, koordinator Levice: »Verjamem, da smo po današnjem sestanku vsi zato, da se pomaga. Samo želim si, da bi taka konstruktivnost, kot je je bila danes, ostala tudi pri kakšni drugi temi.«

Podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon je poudaril, da je najbolj pomembno, da bodo ukrepi hitri in učinkoviti. »Prizadeti državljani naj denarno pomoč dobijo čim prej, pomagati moramo občinam, ki bodo igrale zelo pomembno in ključno vlogo z predplačili, da namenimo vsa razpoložljiva stanovanja tistim, ki so ostali brez domov in se pripravimo na drugo fazo: torej obnovo.«

V SLOVENJGRAŠKI OBČINI 170 PLAZOV

14. dan po katastrofalnih poplavah na območju celotne Mestne občine Slovenj Gradec še vedno opravljamo intervencijska dela. Največ težav povzročajo zemeljski plazovi. V zadnji ujmi se jih je sprožilo okoli 170. Občinske strokovne službe so skupaj z geologi doslej pregledale 60 najbolj nujnih plazov, ki ogrožajo stanovanjske objekte in cestno-komunalno infrastrukturo.

Največji in najbolj problematični plaz je trenutno na območju Ozar. Ogroža več stanovanjskih hiš. Sledi plaz v Velunji (na fotografijah spodaj), ki ogroža cestno in komunalno infrastrukturo, posledično pa ogroža tudi hiše. Na tem območju so bila najnujnejša intervencijska dela že opravljena. Tretji največji plaz je na območju Mrakovega hriba v Pamečah, skrb vzbuja tudi plaz za stanovanjsko hišo v Suhem dolu.

20230808_165300
20230808_165902

EVAKUACIJE

Zaradi zemeljskih plazov, pa tudi zaradi poplav, smo prve dni ujme na varno evakuirali 70 občank in občanov. Ko to poročamo, jih je evakuiranih še 14 prebivalcev občine (zadnjo evakuacijo smo opravili predvčerajšnjim), 19 pa je takšnih, ki bodo morali nemudoma zapustiti svoje domove v primeru dežja.

SREČANJE GOLOBA S PREDSEDNIKI PARLAMENTARNIH STRANK

Predsednik vlade Robert Golob se bo srečal s predsedniki parlamentarnih strank. Skupaj z njimi želi oblikovati celovite rešitve in ukrepe za sanacijo posledic ujme.

KAJ BO VSEBOVAL DRUGI INTERVENTNI ZAKON?

Izredne denarne pomoči: dosegljive bodo na centrih za socialo delo. Za samsko osebo zdaj znaša 465 evrov in 1.800 evrov za družino. Ideja je, da bi tisti, ki so utrpeli veliko materialno škodo, dobili sedemkratnih tega zneska.

Začasna namestitev za posameznike in družine: prazne nepremičnine v državni lasti (seznam pripravlja ministrstvo za javno upravo) bodo na voljo za brezplačen najem. Ostale nepremičnine za oddajo za začasen ali trajnejši najem bo koordiniral Stanovanjski sklad RS.

Tehnična pisarna: bo ena, imela pa bo več izpostav na terenu. Njihove lokacije bodo usklajene s potrebami na najbolj prizadetih območij.

Pohitritev postopkov: za nujno rekonstrukcijo vlada načrtuje ‘odpustke’ pri soglasjih in dovoljenjih.

Občinski podrobni prostorski načrti: z njimi bodo iskali rešitve za vse, ki so izgubili dom ali ostali brez poslovnih prostorov.

Brezplačna namestitev v domove za starejše: za čas sanacije za starejše, prizadete v poplavah.

100-odstotno sofinanciranje plače: država bo za čas med 3. avgustom in 3. septembrom 100-odstotno sofinancirala plačo.

Moratorij na posojila za pravne in fizične osebe: veljal bo 12 mesecev

Solidarnostna pomoč za samozaposlene v podjetjih, kulturi in pri kmetih: do nje bodo v znesku 1.200 evrov mesečno upravičeni vsi, ki bi jim promet na letni ravni upadel za 25 odstotkov.

Brezposelni v program javnih del: povabili bodo vse. Tisti, s peto stopnjo izobrazbe bodo dobili minimalno plačo, s šesto stopnjo 110 odstotkov, s sedmo stopnjo pa 120 odstotkov.

Hitro zaposlovanje tujih delavcev: zavod za zaposlovanje bo imel 10 dni za izdajo soglasja za delo, upravna enota pa tri mesece pa izdajo enotnega dovoljenja.

Povečanje števila ur začasnega dela za upokojence: zdaj je omejeno na 60, kako bo po novem, bo znano v torek.

Možnost porabe subvencij invalidskim podjetjem, ki so utrpeli škodo, za sanacijo 

(Vir: N1)

DENARNO POMOČ ZA PRIZADETE V MESTNI OBČINI SLOVENJ GRADEC LAHKO NAKAŽETE NA:

TRR: SI56 0131 2010 0010 322 (odprt pri Banki Slovenije)

Sklic: 00 0408-2023

BIC BANKE: BSLJSI2X

NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023

KODA NAMENA: CHAR

Fizične in pravne osebe v Mestni občini Slovenj Gradec lahko pomagate tudi na način, da pred rokom poravnate nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ).  S tem boste pomagali k hitrejši sanaciji škode po neurju. Hvala vsem za pomoč.

V primeru življenjske ogroženosti ali ostalih izjemno nujnih zadev tudi ponoči pokličite številko 112. Če nas želite obvestiti o škodi po neurju, prosimo, pokličite na telefonsko številko: 051 327 331 ali pišite na: neurje@slovenjgradec.si

Vir: MO SG

Dogodki

Voda je za seboj pustila opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo znašala več milijard evrov.