Search
Close this search box.

10. oktober – Svetovni dan duševnega zdravja: V tvoji besedi je pomoč. Odkrit pogovor lahko reši življenje

Duševno zdravje je pomemben del našega zdravja, zato mu 10. oktobra z obeležitvijo Svetovnega dneva duševnega zdravja posvečajo posebno pozornost.

Svetovna zdravstvena organizacija ob letošnjem opozarja na naraščajoče družbene in ekonomske neenakosti, dolgotrajne konflikte, nasilje in izredne razmere na področju javnega zdravja, ki vplivajo na celotno svetovno prebivalstvo, ogrožajo napredek in blaginjo.

V letu 2021 je bilo po svetu prisilno razseljenih osupljivih 84 milijonov ljudi. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije se bo v življenju z duševnimi težavami srečal vsak četrti med nami. V okviru Programa MIRA, Nacionalnega programa duševnega zdravja, smo v ta namen pripravili program in smernice za nudenje psihološke prve pomoči osebam, ki se znajdejo v duševni stiski. Smernice ponujajo konkretne informacije o tem, kako prepoznati osebo, ki je v duševni stiski, kako k njej pristopiti in ji pomagati.

Na Območni enoti Ravne Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo letošnji svetovni dan duševnega zdravja obeleži z dogodkom, ki bo v torek, 25.oktobra 2022 med 10. in 14. uro v mali dvorani MKC Slovenj Gradec.

Osrednja tema njihovega srečanja bo DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADOSTNIKOV, saj jim je preteklo, izzivov polno obdobje pokazalo, da so bili/so mladi še posebej ranljiva skupina.

Na strokovnem srečanju se bodo seznanili s podatki in raziskavami, ki govorijo o razsežnosti in značilnostih težav, s katerimi se srečujejo mladi, govorili bodo o sodobnih pogledih na psihosocialni razvoj v luči teorije navezanosti, nevropsiholoških spoznanj in ostalih novejših strokovnih pogledov na razvoj otroka in mladostnika, predstavili bodo program, ki otroke in mladostnike uči premagovanja anksioznosti, vseskozi pa nas bodo s svojim pogledom in ustvarjanjem nagovarjali mladi.

PROGRAM:

  • 9:45 – 10:00 Prihod udeležencev
  • 10:00 – 10:20 Glasbeni uvod in pozdravni nagovori: Jerneja Lorber, univ. dipl. soc. ped., regijska koordinatorica za duševno zdravje Marjeta Ferlan Istinič, univ. dipl. soc. – predstavnica programa MIRA, Neda Hudopisk, dr. med., spec. javnega zdravja, predstojnica NIJZ OE Ravne na Koroškem
  • 10:20 – 10:50 Duševno zdravje otrok in mladostnikov v Sloveniji, doc. dr. Helena Jeriček Klanšček, NIJZ
  • 10:50 – 12:20 Odraščanje danes ni hec, Metka Kališnik Šavli, dr. med. spec. pedopsihiatrije, družinska sistemska terapevtka

Na dogodek se je potrebno prijaviti preko povezave: https://anketa.nijz.si/a/e66fd8ad

Prijave sprejemajo do petka, 21.10.2022, oziroma do zasedbe prostih mest.

Več informacij si lahko preberete na spletni strani NIJZ.

Dogodki

Več iz istega kraja

Duševno zdravje je pomemben del našega zdravja, zato mu 10. oktobra z obeležitvijo Svetovnega dneva duševnega zdravja posvečajo posebno pozornost.