Search
Close this search box.

Umetnost na mostu povezala Korošce z obeh strani meje

Nekaj deset ljudi iz Slovenije in Avstrije se je popoldne udeležilo odprtja razstave na starem mostu čez reko Dravo v Dravogradu, kjer se s fotografijami svojih del predstavljata umetnika Srečko Frühauf in Helmut Blažej. Razstava, ki je del mednarodnega projekta Gradimo mostove, je nov dokaz, da umetnost povezuje, so poudarili govorniki.

Včerajšnji dogodek je bil, kot je v nagovoru izpostavil predsednik Sveta koroške regije Franjo Golob, postavljen nad reko Dravo, ki ne pozna meja in se vije po svoji poti ter sooblikuje pokrajino in ljudi.

Spomnil je, da je po koroškem plebiscitu pred stotimi leti velik del Koroške postal del Avstrije, a vendar je koroška trma pokazala svoje zobe, saj so se v Libeličah uprli in dosegli ponovno priključitev takratni Jugoslaviji oz. Kraljevini SHS. “A mostovi med obema državama so ostali. V težkih časih, ki so sledili, so ljudje znali obdržati stik kljub meji, ki jih razdvaja,” je dejal Golob. “Umetniki ste tisti, ki dokazujete, da v svetu umetnosti ni meja. Nevidni mostovi, ki jih gradite, navdihujejo tudi nas,” je dejal Golob, tudi župan Občine Vuzenica.

“Umetnost povezuje – Kultur verbindet,” je poudaril tudi deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser, ki se je prav tako udeležil odprtja razstave v Dravogradu in zbrane nagovoril deloma tudi v slovenščini. Pohvalil je projekt Gradimo mostove in se zahvalil avtorjem ter med drugim izpostavil simpatično povezavo in prijateljstvo med umetnikoma, ki imata – umetnik iz Slovenije Srečko Frühauf nemški priimek, umetnik iz Avstrije Helmut Blažej pa slovenskega. Slovencem je v nagovoru tudi čestital ob dnevu državnosti.

Idejni pobudnik projekta Gradimo mostove je Gerhard Leeb iz avstrijskega Beljaka, ki je danes dejal, da s projektom ne gradijo le mostov med obema koroškima narodnostnima skupinama v Avstriji, ampak tudi “čudovit most do slovenskih sosedov”.

Leeb si je postavitev umetniških del na skupno 12 mostovih in treh hidroelektrarnah od kraja Rožek v Avstriji do Dravograda v Sloveniji zamislil kot del prireditev ob oktobrski 100-letnici koroškega plebiscita. “Nismo odgovorni za naše dedke in naše matere, odgovorni smo za čas, v katerem živimo. In to je danes in jutri,” je dejal Leeb.

Umetnika sta v razstavljenih delih, katerih originali so na ogled v cerkvi sv. Vida v središču Dravograda, na mostu pa so razstavljene velike fotografije teh del, uporabila sezname z imeni vojnih ujetnikov, ki so jih kot prisilne delavce uporabili pri gradnji hidroelektrarn na reki Dravi.

V cerkvi sv. Vida so hkrati z razstavo njunih originalnih del odprli še potujočo razstavo, v kateri predstavljajo vse sodelujoče umetnike pri projektu Gradimo mostove. Razstava v cerkvi sv. Vida bo na ogled do 17. julija, na dravograjskem mostu pa bodo fotografije razstavljene do konca septembra. Gostiteljica današnjega dogodka, županja Občine Dravograd Marijana Cigala, je danes izrazila veselje, da je občina del tega mednarodnega projekta.

Gradimo mostove: