Search
Close this search box.

Janja Garnbret pred novim zgodovinskim mejnikom

Janja Garnbret se po dveh zmagah v Innsbrucku odpravlja v Villars, kjer bo ta konec tedna tekmovala v težavnosti in iskala jubilejno 40. zmago v svetovnem pokalu v karieri. To bo njena zadnja preizkušnja pred avgustovskim svetovnim prvenstvom v Bernu.

Drugo mesto v Pragi in dvojna zmaga v Innsbrucku so rezultati, ki kažejo na to, da je poškodba palca na nogi preteklost, Garnbretova pa je takoj po povratku še enkrat več pokazala in dokazala, da ostaja v samem vrhu športnega plezanja. V Villarsu, kjer bo tekmovala v težavnosti, lahko postavi še en zgodovinski mejnik. Postane lahko namreč prva v zgodovini, ki bo dosegla mejo 40 zmag v svetovnem pokalu.

Še nikomur v zgodovini športnega plezanja ni uspelo 40-krat stopiti na najvišjo stopničko na tekmah svetovnega pokala. Olimpijsko in večkratno evropsko in svetovno prvakinjo iz Slovenije čaka še en zgodovinski mejnik, morda že v Villarsu.

Zavedam se, da se bližam novemu mejniku, 40. zmagi. Seveda si jo želim doseči, a to ni moj fokus pred tekmo. Moj cilj je biti najboljša na vseh tekmovanjih, ki se jih udeležujem, in se spomniti, da ne gre samo za zmage, temveč za nenehen napredek in izboljšave. Zmage nekako pridejo zraven,” je prek svojega tiskovnega predstavnika sporočila Garnbret.

Švicarska vasica Villars se je izkazala za zelo gostoljubno prizorišče za slovensko šampionko, ki je tu od leta 2016 dosegla šest zaporednih zmag.

Ravno v minuli sezoni je Garnbret prehitela Jain Kim iz Južne Koreje, ki je bila s 30 zmagami pred tem rekorderka po številu zmag v svetovnem pokalu, vključno z moškimi in ženskami. Dejstvo, da je Garnbretova pri 24 letih blizu tega, da naredi še en korak naprej, je še en dokaz njene konstantnosti in prevlade v preteklih letih. V svoji profesionalni karieri je zmagala na 51 odstotkih vseh tekem svetovnega pokala, na katerih je nastopila. Na zmagovalnem odru je bila v 77 odstotkih vseh svojih tekem, navajajo v taboru Garnbret.

Pred obdobjem Garnbret je od Slovenk največ zmag v svetovnem pokalu zbrala Mina Markovič, 22. Toliko jih imajo tudi denimo Avstrijec Jakob Schubert, Čeh Adam Ondra, Avstrijka Anna Stöhr in Francozinja Sandrine Levet.

Če se slovenski šampionki lov na 40. zmago v svetovnem pokalu v Villaru ne bo izšel, bo nova priložnost za zgodovinski mejnik v Kopru. Na Obali se bo svetovna karavana ustavila 8. in 9. septembra na prvi postaji svetovnega pokala v težavnosti po avgustovskem svetovnem prvenstvu v Bernu.

Dogodki

Janja Garnbret se po dveh zmagah v Innsbrucku odpravlja v Villars, kjer bo ta konec tedna tekmovala v težavnosti in iskala jubilejno 40. zmago v svetovnem pokalu v karieri. To bo njena zadnja preizkušnja pred avgustovskim svetovnim prvenstvom v Bernu.