Search
Close this search box.

Ne le forma viva na Javorniku, dela Tobiasa Putriha tudi v Galeriji Ravne

Kipar Tobias Putrih, ki je na Ravnah na Koroškem tako rekoč stalno prisoten s forma vivo iz jekla, ki jo je tam ustvaril na simpoziju leta 2014 in je umeščena v naselje Javornik, se tokrat v koroškem mestu predstavlja še z razstavo. Ta nosi naslov Industrija jekla in jo v Galeriji Ravne odpirajo danes ob 19. uri.

Putrih z naslovom razstave Industrija jekla poudarja več kot 400-letno tradicijo železarstva v teh krajih in se po drugi strani navezuje na Formo vivo Ravne, zbirko 36 jeklenih skulptur, ki stojijo v mestu in okolici. Putrih je avtor skulpture monumentalnih dimenzij, ki stoji na Javorniku na zelenici med šolo, vrtcem in stanovanjskimi bloki.

Razstava Industrija jekla je dvodelna. V prvem delu je stenska slikarija, ki jo sestavlja sedem barvnih trakov, ki se spuščajo od stropa do tal. Barvna shema sledi najpogostejšim barvam na slikah, ki jih spletni brskalnik najde, ko vanj vnesemo besedno zvezo “industrija jekla”.

V drugem delu razstave pa je na velikem, za ta namen zgrajenem podestu, na ogled devet jeklenih odkovkov. Putrih jih je izbral v sodelovanju z razvojnimi inženirji podjetja Sij Metal Ravne, in sicer iz tehnološkega odreza in vzorcev za preiskave.

Izbrani odrezki so razporejeni v posebnem redu. Obiskovalcem poleg estetskega užitka, ki izhaja iz postavitve geometrijsko natančnih oblik, ponujajo tudi vpogled v tehnične značilnosti posameznih jekel. Jeklo ima pri sobni temperaturi gostoto 7850 kilogramov na kubični meter, kar pomeni, da so izdelki iz jekla precej težji od drugih snovi, ki jih srečujemo vsak dan, so ob razstavi, katere kustos je Jernej Kožar, zapisali v Galeriji Ravne.

Devet odkovkov spremljata dve skulpturi, postavljeni tesno ob steno, ki ju je kipar izdelal iz jeklenih odkovkov prav za to razstavo.

Putrih v svojem delu povezuje različna področja, od arhitekture do znanosti, dizajna in sedaj tudi jeklarstva s kiparstvom. Čeprav so njegova dela večkrat v obliki predlogov, modelov in maket, jih lahko vedno razumemo tudi kot celostne postavitve, v katerih kipar povezuje različna področja človeške ustvarjalnosti s tehnologijo, so med drugim zapisali v galeriji.

Putrih (1972) je leta 1999 diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in tam leta 2003 tudi magistriral iz kiparstva in videa. V letih 1998 in 1999 je študiral na Kunstakademie Düsseldorf pri Tonyju Craggu. Njegova dela so vključena v številne muzejske zbirke po svetu. Prejel je več nagrad, tudi nagrado Prešernovega sklada za leto 2008. Živi in dela med Ljubljano in ameriškim Cambridgeem v zvezni državi Massachusetts.

Razstava je nastala v sodelovanjem z največjim jeklarskim podjetjem na Koroškem, družbo Sij Metal Ravne. V imenu družbe bo zbrane na odprtju pozdravil izvršni direktor za proizvodnjo Sij Metala Ravne Alojz Buhvald, razstavo pa bo odprl župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen.

Dogodki

Kipar Tobias Putrih, ki je na Ravnah na Koroškem tako rekoč stalno prisoten s forma vivo iz jekla, ki jo je tam ustvaril na simpoziju leta 2014 in je umeščena v naselje Javornik, se tokrat v koroškem mestu predstavlja še z razstavo. Ta nosi naslov Industrija jekla in jo v Galeriji Ravne odpirajo danes ob 19. uri.