Na Ravnah na Koroškem načrtujejo širitev zdravstvenega doma

Občina Ravne na Koroškem skupaj s tamkajšnjim zdravstvenim domom snuje posodobitev oz. širitev prostorov doma. Vanj bi umestili programe centra za duševno zdravje, v prihodnosti načrtujejo selitev fizioterapije s Prevalj, glede na izkušnje s covidom-19 pa bi bile potrebne tudi nekatere prilagoditve ambulant in laboratorija.

Načrte za posodobitev prostorov ravenskega zdravstvenega doma je minuli teden na prvem srečanju z občani na daljavo prek spleta predstavil ravenski župan Tomaž Rožen. Po njegovih besedah se je v zadnjem obdobju nabralo kar nekaj potreb s področja primarnega zdravstva, ki kličejo po naložbi v nove prostore in izboljšanje obstoječih.

Z načrtovanim projektom bi posodobili zdravstveni dom, hkrati bi izboljšali tudi prostorske pogoje za Zdravstveno reševalni center Koroške. Trenutno opravljajo analize in se odločajo med petimi scenariji. Ta, ki se za zdaj zdi najbolj verjeten, predvideva nadgradnjo spodnjih objektov zdravstvenega doma, kjer so med drugim laboratorij, lekarna in nekatere ambulante. V bližini pa predvideva ureditev parkirne hiše v eni ali dveh etažah.

Trenutno po županovih besedah teče aktivni dialog z zdravstvenim domom in pristojnim ministrstvom, načrte pa so v začetku oktobra ob obisku vlade na Koroškem predstavili tudi ministru za zdravje Tomažu Gantarju. Glede na to, da za zdaj finančni viri še niso znani, začetek gradnje v prihodnjem letu še ni predviden, je dejal Rožen.

“Če sem optimist, je projekt realen v roku dveh letih,” pa je za STA dejal direktor Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik. Ob tem se je zavzel za skrbno presojo potreb in premišljeno pripravo načrtov, saj bi to bil projekt za naslednjih nekaj desetletij.

Ravenski zdravstveni dom med drugim dodatne prostore potrebuje za izvajanje programa duševnega zdravja, ki ga je pridobil v začetku letošnjega leta. Program, v katerega zaokrožujejo tudi nekatere že obstoječe dejavnosti zdravstvenega doma, se deloma že izvaja.

Med drugim so to jesen na programu dodatno zaposlili 12 sodelavcev, dejavnost pa zdaj izvajajo na več lokacijah, tudi v zdravstveni postaji Prevalje, kjer so uredili prostore za delovanje centra za duševno zdravje otrok.

Prav tako zdravstveni dom v prihodnosti načrtuje selitev dejavnosti fizioterapije iz prevaljskega doma starejših na Ravne. Trenutno prostorov na Prevaljah ne uporabljajo, saj so jih prepustili domu starejših, ki je v njih uredil rdečo cono za stanovalce s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Fizioterapijo v okrnjeni obliki zdaj izvajajo v ostalih prostorih po Mežiški dolini, je pojasnil Pušnik.

Dogodki