Search
Close this search box.

Mineva 160 let od rojstva mojstra samospeva Huga Wolfa

Danes mineva 160 let od rojstva genialnega mojstra poznoromantičnega samospeva.

Ministrstvo za kulturo je leto 2020 razglasilo za jubilejno leto Huga Wolfa. V tem duhu se doma in na tujem vrsti veliko kulturno-umetniških dogodkov. Zaradi razmer ob širjenju novega koronavirusa pa je nocojšnji spominski večer in koncert v Slovenj Gradcu prestavljen.

Ob 160. obletnici rojstva skladatelja Huga Wolfa je Pošta Slovenije v seriji Znamenite osebnosti izdala priložnostno znamko, žig in ovitek prvega dne. Zasnovala jih je oblikovalka Maja Tomažič. Kot dopolnitev filatelističnega sklopa Pošte Slovenije pa sta Koroško filatelistično društvo in Filatelistično društvo Slovenj Gradec pripravili priložnostno filatelistično razstavo ter izdali maksimum kartico, posvečeno 160. obletnici rojstva Huga Wolfa, ki jo je oblikoval arhitekt Borut Bončina.

Priložnostna poštna znamka.

Prejšnji mesec so se v Slovenj Gradcu s slavnostno akademijo podali v praznovanje Wolfovega leta. V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu pa je potekala slavnostna akademija ob 160-letnici rojstva Huga Wolfa, na kateri je prof. dr. Matjaž Barbo, opredelil in pojasnil pomen ter vlogo skladatelja Huga Wolfa v slovenskem in evropskem prostoru. Izpostavil je, da je bil skladatelj izvrsten ter, da je prekosil mnoge skladatelje samospevov ter pozoril, da je imel Wolf težave s sprejemanjem že v času svojega življenja ter izpostavil številna nasprotja, s katerimi je ustvarjal Hugo Wolf. Kako je bilo si poglejte tukaj.

Pri tem naj omenimo, da bo danes na RTV Slovenija/TV SLO 2 ob 22.05 uri posnetek opere Corregidor iz leta 1990.

Ko se Wolf leta 1890 navdušil nad špansko novelo Trirogeljnik Pedra Antonia de Alarcóna, je prosil Rosa Mayreder, da mu je po njej spesnila libreto za komično opero z naslovom Corregidor.

Zgodba pripoveduje o Corregidorju, višjem sodniku, ki kljub zrelim letom naseda čarom prelepe mlinarice Frasquite, poročene in še vedno zaljubljene v svojega moža, mlinarja Tia Lukasa. Orkestru in zboru Opera in Balet SNG Maribor dirigira Stane Jurgec, nastopajo operni in baletni solisti, med njimi tudi Jože Kores, Svetlana Čursina Magdić, Emil Baronik, Franc Javornik, Majda Švagan, Dragica Kovačič in Vinko Paić, Bojana Fišer, Edi Dežman, Marin Turcu, Tanja Baronik in Pia Mlekuš. TV-režija Andrej Stojan.

Hugo Wolf:

Hugo Wolf se je rodil 13. marca 1860 v Slovenj Gradcu kot tretji otrok v nemško govoreči družini usnjarja, uglednega meščana in glasbenega navdušenca Filipa Wolfa ter žene Katarine (roj. Nussbaumer). 

Slovenija je bila zaradi svoje geografske lege od nekdaj stičišče različnih kultur in zato tudi vsaj začasna domovina številnim umetnikom, ki danes sodijo med najuglednejša imena v mednarodni javnosti. Mojster samospeva, skladatelj Hugo Wolf, je svoje izjemno ustvarjalno, čeprav kratko in tragično življenje, preživljal v Slovenj Gradcu in na Dunaju. Njegova glasba, s katero je zaznamoval celoten srednjeevropski kulturni prostor, je še danes priljubljena med glasbenimi navdušenci.

“Kot skladatelj se je posvetil predvsem samospevu in ustvaril vrsto zbirk pesmi, s katerimi je po 1894. zaslovel po vsej Evropi. Ob samospevih je ustvaril tudi opero Der Corregidor in druga nenadomestljiva dela. Wolfov opus, ki ga je večinoma ustvaril v Avstriji, še danes predstavlja pomemben del klasičnoglasbene zapuščine, ki po vsem svetu združuje ljudi v društva ljubiteljev Huga Wolfa.” so zapisali na Ministrstvu za kulturo.

V Slovenj Gradcu lahko v središču mesta obiščete skladateljevo rojstno hišo, v kateri je od leta 2011 urejen spominski muzej, ki ga letno obišče okoli 2100 ljudi.

Dogajanje v Wolfovem letu pa lahko spremljate na spletni strani TUKAJ.

VIR: KPM, Ministrstvo za kulturo

Dogodki