Search
Close this search box.

FOTO: S slavnostno akademijo poklon enemu izmed največjih skladateljev 19. stoletja

Danes so s slavnostno akademijo počastili 160. obletnico rojstva skladatelja Huga Wolfa, enega izmed največjih skladateljev 19. stoletja

Pred prireditvijo je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, v družbi ministra za kulturo mag. Zorana Pozniča ter župana Slovenj Gradca Tilena Kluglerja pri Wolfovem spomeniku na pročelju Wolfove rojstne hiše, v spremstvu častne straže položil venec.


V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu pa je potekala slavnostna akademija ob 160-letnici rojstva Huga Wolfa, na kateri je prof. dr. Matjaž Barbo, opredelil in pojasnil pomen ter vlogo skladatelja Huga Wolfa v slovenskem in evropskem prostoru. Izpostavil je, da je bil skladatelj izvrsten ter, da je prekosil mnoge skladatelje samospevov. Opozoril je tudi, da je imel Wolf težave s sprejemanjem že v času svojega življenja ter izpostavil številna nasprotja, s katerimi je ustvarjal Hugo Wolf. Da pa dela in takšni možje kot je bil Wolf ostanejo v večnosti, pa je dejal minister za kulturo mag. Zoran Poznič. Zbrane sta nagovorila tudi predsednik države Borut Pahor in župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, ki je izrazil hvaležnost ministrstvu, da je leto 2020 razglasilo za leto Huga Wolfa.

Poskrbljeno je bilo tudi za glasbo, saj sta koncertni program ob spremljavi letošnje Bernekerjeve nagrajenke Maje Kastratovik izvedla Mešani komorni zbor Carinthia Cantat in Komorni zbor Hugo Wolf Maribor.



SLAVNOSTNA AKADEMIJA OB 160. OBLETNICI ROJSTVA HUGA WOLFA:

Wolfovo leto prinaša pisano paleto dogodkov:

Ministrstvo za kulturo je letošnje leto razglasilo za Wolfovo leto, ki bo poleg današnje slavnostne akademije ter vrsto ostalih dogodkov postreglo še z dvema osrednjima dogodkoma – s koncertom na obletnico skladateljevega rojstva 13. marca v cerkvi sv. Elizabete in osrednjim koncertom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija s solistko Nuško Drašček Rojko 30. maja. Jubilej bodo proslavile tudi druge ustanove po državi.

Kaj vse se bo še dogajalo v Wolfovem letu pa lahko spremljate na spletni strani TUKAJ.

Preberite še: Jubilejno leto Huga Wolfa prinaša pester glasbeni program tako doma kot v tujini (VIDEO in FOTO)

Dogodki