Search
Close this search box.

Koroški strelec Matjaž Lepen na EP zablestel v polnem sijaju

Slovenski strelec Matjaž Lepen je na evropskem prvenstvu v Osijeku zablestel v polnem sijaju. Enaintridesetletni Korošec je na dvodnevni tekmi v olimpijskem trapu zadel 122 od 125 možnih letečih tarč, v konkurenci 104 strelcev je zasedel šesto mesto.

Lepen je na strelišču Pampas v slavonski prestolnici nastopil v točkovanju na lestvici Mednarodne strelske zveze (ISSF), tako da njegov izid ni štel v končno razvrstitev.

“Dosežek v Osijeku je posledica mojega trdega dela v zadnjem obdobju. Med dvodnevno tekmo je vseskozi padal rahel dež, a je bila vidljivost dobra, vseskozi sem se dobro počutil, od prvega do zadnjega strela sem bil tudi povsem osredotočen,” je v telefonskem pogovoru za STA uvodoma dejal Prevaljčan in dodal: “Katastrofalne poplave so za nekaj časa zaustavile moj trenažni proces. Voda je avgusta povsem zalila prostor, kjer sem hranil orožje, ostal sem tudi brez večine streliva. A nisem obupal, svojo tekmovalno puško sem ‘rešil’, zdaj pa se veselim lepega rezultata.”

Poleg strelca s Prevalj, sicer najmlajšega v slovenski članski reprezentanci, ki je v Osijeku dvakrat zadel po 25 in trikrat po 24 letečih tarč, so nastopili še štirje Slovenci in ena Slovenka. Denis Vatovec (120) je zasedel 20., Žan Šfiligoj (117) 47., Boštjan Maček (116) 55., Tomaž Blazinšek (115) pa 59. mesto. Edina slovenska predstavnica v članski konkurenci Jasmina Maček (109) je osvojila 24. mesto.

“Na letošnjem EP smo v članski in mladinski konkurenci dosegli dobre izide. V Osijeku smo v okviru kategorizacije osvojili dva mednarodna razreda. Med sezono smo se malce ‘lovili’, na obeh letošnjih strelskih vrhuncih, torej na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Bakuju in septembrskem evropskem prvenstvu v Osijeku, pa smo se prikazali v dobri luči, do zares vrhunskega izida so nas ločile malenkosti,” je po posamičnih tekmah v slavonski prestolnici dejal slovenski selektor Igor Macur.

Slovenski selektor je po dvodnevni tekmi tudi določil zasedbo na ponedeljkovi mešani ekipni tekmi. Slovenske barve bosta zastopala Jasmina in Boštjan Maček. Na torkovi moški ekipni tekmi bosta zagotovo nastopila Lepen in Vatovec, tretjega člana zasedbe pa bo Macur določil v ponedeljek.

V moški konkurenci je bil v kvalifikacijskem delu najboljši Francoz Sebastien Guerrero, ki je edini zadel vseh 125 letečih tarč, v ženski pa Portugalka Maria Ines Coelho de Barros, Turkinja Safiye Temizdemir, Italijanka Silvana Stanco in Španka Fatima Galvez, ki so zadele po 118 glinastih golobov.

V ženskem finalu je zlato kolajno osvojila Coelho de Barros (43), srebrno Stanco (38), bronasto pa Galvez (30). V moški konkurenci je bil najboljši Hrvat Giovanni Cernogoraz (48). V Kopru rojeni olimpijski prvak iz Londona 2012 v zadnjem času blesti na največjih tekmovanjih, na letošnjem avgustovskem svetovnem prvenstvu v Bakuju je prav tako osvojil odličje zlatega leska. Za njim sta se uvrstila Italijan Mauro de Filippis (47) in Guerrero (35).

Dogodki

Slovenski strelec Matjaž Lepen je na evropskem prvenstvu v Osijeku zablestel v polnem sijaju. Enaintridesetletni Korošec je na dvodnevni tekmi v olimpijskem trapu zadel 122 od 125 možnih letečih tarč, v konkurenci 104 strelcev je zasedel šesto mesto.