Search
Close this search box.

Korošica Tadeja Vulc med prejemniki najvišjih priznanj za izjemne dosežke v ljubiteljski kulturi (FOTO)

Koroška skladateljica in zborovodkinja Tadeja Vulc bo s strani JSKD prejela zlati znak.

Prihodnji konec tedna se bodo na najvišji ravni poklonili ljubiteljski kulturi, s katero se pri nas ukvarja kar okoli 150.000 ljudi, ki med drugim delujejo na področju literarne, filmske, gledališke, plesne, glasbene, likovne in folklorne dejavnosti.

Ključno vlogo pri podpiranju ljubiteljske kulture že več desetletij opravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki spodbuja razvoj ustvarjalnih potencialov in nasploh bogati slovensko kulturno krajino. JSKD bo v četrtek, 23. januarja 2020, ob 18. uri, na Ljubljanskem gradu, podelil najvišja priznanja za najpomembnejše dosežke v ljubiteljski kulturi.

Zlato plaketo za življenjsko delo bo prejel mag. Franci Pivec (1943), ki je s svojim predanim ustvarjalnim, mentorskim in organizacijskim delom ena izmed najbolj prepoznavnih osebnosti v slovenskem kulturnem prostoru, na seznamu prejemnikov najvišjih priznanj pa se je znašla tudi koroška skladateljica in zborovodkinja Tadeja Vulc.

Zlato plaketo za življenjsko delo prejme vsestranski kulturnik mag. Franci Pivec. (Foto: JSKD)

Utemeljitev: Zlati znak za izjemne ustvarjalne dosežke na področju vokalne glasbene dejavnosti Tadeji Vulc

Tadeja Vulc, rojena v preprosti koroški družini, je svoje prve glasbene izkušnje pridobila od svojih najdražjih, največ od očeta. Svoje znanje je izpopolnjevala v osnovni in glasbeni šoli, kasneje tudi na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, kjer je njeno glasbeno ustvarjanje vzkalilo in obrodilo prve sadove ter našlo svojo smer. Svoje glasbeno obzorje je razširila na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ko se je podrobneje ukvarjala s sodobno glasbo, svoj talent pa je nadalje razvijala tudi na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju, smer kompozicija. Že takrat ni samo študirala, temveč je vsak teden prihajala v svoj rodni kraj na vaje z zbori, ki jih je takrat vodila.

Kot zborovodkinja neprekinjeno deluje že triindvajset let. Že po koncu osnovne šole je prevzela svoj prvi zbor, Upokojenski mešani pevski zbor Radlje, potem je vodila Moški pevski zbor Ribnica in kasneje še ženskega. Sledili so številni projekti z Mešanim pevskim zborom Selnica ob Dravi in z Dravograjskim oktetom, sodelovala pa je še z desetimi drugimi zbori in vokalnimi zasedbami. Zdaj je umetniška vodja Akademskega pevskega zbora in Dekliškega pevskega zbora Oddelka za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.

Že v svojih mladostniških letih se je začela uveljavljati kot ustvarjalna in vsestranska skladateljica, ki zna vsako melodično misel ujeti v notno črtovje, pa tudi kot odlična umetniška vodja, zborovodkinja in pedagoginja. Pohvali se lahko z več kot dvestotimi kompozicijami, njena dela pa zajemajo instrumentalno, vokalno, vokalno-instrumentalno in cerkveno glasbo, poleg tega je ustvarila tudi več didaktičnih del za otroke. Njen slog pisanja se močno razlikuje od povprečja, saj v svoje skladbe pogosto vključuje posebne zvočne in vizualne učinke. Morda so prav zato tako priljubljene in jih pogosto izvajajo na območnih revijah, regijskih, državnih ter mednarodnih zborovskih tekmovanjih.

Njen občutek za glasbeno ustvarjanje in poustvarjanje se odraža na mnogih področjih: navdihuje in spodbuja ustvarjalnost v vseh, s katerimi sodeluje, pretanjeno se vživlja v skladbe, ki jih izvaja z zbori, predano prenaša svoje znanje na mlajše rodove. Kot skladateljica in zborovodkinja je dobitnica številnih državnih in mednarodnih nagrad.

Za bogat glasbeni opus, dosežene uspehe in izjemno ustvarjalno delo na področju vokalne glasbe JSKD Tadeji Vulc podeljuje zlati znak.

Četrtek, 23. januar 2020, ob 18. uri, Hribarjeva dvorana, Ljubljanski grad (Foto: JSKD)

Srebrno plaketo JSKD prejmejo Jožko Hudl (1948) za dolgoletno vsestransko delo in intenzivno vključevanje koroških Slovencev v slovenski kulturni prostor, Milan Pavliha (1935) za prizadevno delo na področju glasbene dejavnosti in Branimir Ritonja (1961) za ustvarjalno delo in dosežke na področju fotografske dejavnosti. Prejemnika zlatega znaka JSKD pa sta Tomaž Krajnc (1994) za dosežke in inovativne pristope na področju gledališke dejavnosti ter Tadeja Vulc (1978) za izjemno ustvarjalno delo na področju vokalne glasbene dejavnosti.

Tako je odločila komisija v sestavi predsednik mag. Jože Osterman ter člani Branka Bezeljak, Ervin Hartman, dr. Janko Malle in Igor Švara. Komisija je izbirala med 37. predlaganimi kandidati, ki so se svojim delom uveljavili vsak na svojem področju v lokalnem in širšem okolju.

Nagrajenci bodo na voljo za izjave od 17. ure dalje, v Zgornjem lapidariju Ljubljanskega gradu.

Vir: JSKD

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Aleš
Aleš
4 let nazaj

To je “naša”Tadeja,ponosni smo nanjo!Kako tudi ne bi bili … Čestitke!