Search
Close this search box.

V Gorenju napovedane ponedeljkove stavke verjetno ne bo

Skupščina sindikata Skei Gorenje bo danes odločala o predlogih uprave glede izplačila dodatka iz naslova prihrankov v proizvodnji. Če bodo predlogi sprejeti, potem v ponedeljek napovedane stavke verjetno ne bo, je danes za STA povedal predsednik Skei Gorenje Žan Zeba. Sam sicer pričakuje, da bo skupščina predloge sprejela.

Dejal je tudi, da je treba doseči dogovor o merljivih rezultatih in kako pravično je iz tega naslova nagrajevanje posameznikov. Spomnil je, da so pred njimi tudi pogajanja za dvig osnovnih plač, dogovoriti morajo tudi krovno kolektivno pogodbo za zaposlene v vseh podjetjih Hisense Gorenje.

Ponovno je poudaril, da sindikat ne nasprotuje izplačilu dodatka, ravno nasprotno, sindikat je dodatek sam predlagal in to pred odločitvijo vodstva Gorenja o njegovem izplačilu. “Hočemo pa, da je vnaprej dogovorjen in jasen,” pravi Zeba.

Zadnji predlog sindikata, ki po njegovi oceni ni uravnilovka, znaša 0,75 evra bruto na uro. Tako bi delavec za opravljenih 174 delovnih ur pri plači prejel okoli 100 evrov neto, za vse dodatne nadure pa tudi več, vendar je bil ta predlog za vodstvo Gorenja nesprejemljiv.

Zeba je še opozoril, da vodstvo Gorenja ni upoštevalo strokovnega mnenja pristojnih služb pri uporabi zaščitnih sredstev za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zato se je sindikat obrnil na pristojne službe, ki so ukrepale, in je bilo posledično ukinjeno nošenje očal v proizvodnji, zmanjšalo se je število varnostnikov in spremenil način izvajanja merjenja telesne temperature, delavec pa bo dobil večje število zaščitnih mask.

Družba Gorenje je v torek sporočila, da je zaposlenim izplačala poseben dodatek iz naslova prihrankov v proizvodnji za avgust, izplačilo je predvideno tudi za prihodnje tri mesece. Višina dodatka se razlikuje po tovarnah, razlikuje se tudi med zaposlenimi.

Vodstvo družbe se je za ta korak odločilo kljub temu, da po zadnjih treh zaporednih uspešnih mesecih podjetje v prvih osmih mesecih letos še vedno izkazuje kumulativno izgubo.

Glede napovedane stavke pa je predsednik skupine Hisense Europe Alex Zhu dejal, da bi pomenila izgubo tako za zaposlene kot za družbo, škodo bodo čutili oboji. Podjetje ne bo izpolnilo naročil, posledično bo utrpelo izgubo prihodka, kar bo poslabšalo rezultat in tako bo tudi manj možnosti za prihodnje nagrajevanje, zaposleni pa bodo ob bonuse, ki bi jih sicer zasluženo prejeli.

Dogodki

Več iz istega kraja