Search
Close this search box.

V teh krajih bo zapadlo največ snega (FOTO)

Ponoči in jutri bo pretežno oblačno, v notranjosti Slovenije bo občasno rahlo snežilo. Do četrtka zvečer bodo sunki burje na izpostavljenih mestih predvsem v Vipavski dolini občasno dosegli hitrost okoli 100 km/h. Tudi drugod bo vetrovno.

Nad večjim delom Evrope se zadržuje območje visokega zračnega tlaka s središčem nad delom Poljske, Litve in Belorusije. Iznad severne Afrike se bo jutri nad južno Sredozemlje pomaknilo ciklonsko območje, ki se našim krajem ne bo približalo, a bo kljub temu poskrbelo za dotok bolj vlažnega zraka od jugovzhoda. Od vzhoda bo nad območje Slovenije še dotekal za ta čas mrzel in postopno bolj vlažen zrak, ko bo poskrbel za orografske padavine predvsem na dinarski gorski verigi južno od nas, na območju Hrvaške, navajajo na spletnem portalu Neurje.si.

V noči na sredo se bo rahlo sneženje v vzhodni Sloveniji prehodno nekoliko okrepilo in se občasno razširilo tudi nad nekatere predele zahodne Slovenije. Povsem suho bo le na Primorskem in v delu Ljubljanske ter Celjske kotline. V sredo bo pretežno oblačno, na Primorskem delno jasno. Občasno bo ponekod v notranjosti Slovenije rahlo snežilo, po nekaterih hribih vzhodne Slovenije pa bo občasno tudi močneje snežilo.

Največ padavin gre pričakovati na območju Pohorja, Kozjaka, v delu Koroške ter v delu jugovzhodne Slovenije (območje Kočevskega roga, Ribnice, Gorjancev, Snežnika, Javornikov …). Tam lahko že do jutri popoldan lokalno zapade od 10 do 20 cm novega, suhega snega. Najnižje jutranje temperature bodo med 0 in -3 °C, na Primorskem okoli 3 °C, najvišje dnevne pa se bodo gibale med 0 in 3 °C, na Primorskem okoli 8 °C.

Med posameznimi kraji lahko prihaja do znatnih razlik v skupni količini padavin, ki jih ni mogoče natančno predvideti zato so možna odstopanja glede na zgoraj zarisano karto, opozarjajo na Neurje.si

V noči na četrtek se bo sneženje od jugovzhoda nekoliko okrepilo in razširilo nad večji del Slovenije. Pooblačilo se bo tudi na Primorskem, vendar bo tam ostalo večinoma suho. V četrtek dopoldan bo oblačno z občasnim sneženjem. Čez dan bo nad naše kraje začel dotekati nekoliko toplejši zrak. Sneg bo ponekod po nižinah postopno prehajal v dež. Jutranje temperature bodo med 1 in -2 °C, najvišje dnevne pa med 1 in 5 °C. 

Do četrtka dopoldan bo ponekod v hribovitih krajih jugovzhodne Slovenije in na območju Pohorja zapadlo od 25 do 40 cm suhega snega. Od 10 do 20 cm snega lahko zapade tudi v nekaterih izpostavljenih krajih na Koroškem, Kozjanskem in na območju Kamniško Savinjskih Alp. Do 10 cm novega snega lahko zapade tudi na območju Haloz, Posavskega hribovja, Zasavja, v okolici Šaleške doline in drugod na Koroškem. Drugod po Sloveniji bo snežna odeja debela največ 5 cm. Čez dan se bodo temperature po nižinah namreč dvignile malenkost nad ledišče, zato se bo sneg, ki bo zelo suh, s težavo oprijemal tal. Snežna odeja se bo po nižinah nabirala v glavnem v nočnem in jutranjem času. 

Snežne odeje ni pričakovati v večjem delu Prekmurja, Ljubljanske kotline, Celjske kotline ter seveda na Primorskem.  

Dogodki