Search
Close this search box.

FOTO: Koroški folklorniki peli in plesali na Prevaljah

Včeraj se je na območnem Maroltovem srečanju odraslih folklornih skupin Koroške predstavilo devet folklornih skupin.

Včeraj, 31. 3. 2019, se je na območnem Maroltovem srečanju odraslih folklornih skupin Koroške predstavilo devet folklornih skupin, ki sta jih strokovno ocenila selektorja pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti dr. Tomaž Simetinger in Mojca Kostanjevec. Program je povezovala Špela Šavc, med skoraj polno dvorano obiskovalcev pa smo zasledili tudi prevaljskega župana dr. Matica Tasiča in župana Občine Radlje ob Dravi, mag. Alana Bukovnika, ki sta prišla podpret nastopajoče v Družbeni dom Prevalje.

Namen Maroltovega srečanja odraslih folklornih skupin, ki ga vsako leto pripravi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne in reprezentativne koreografije odraslih in mladinskih folklornih skupin in s tem spodbuditi razvoj in kakovostno rast tovrstne produkcije. Na Prevaljah so srečanje organizirale območne enote JSKD, in sicer Ravne, Dravograd, Radlje in Slovenj Gradec.

Lahko bi rekli, da je bil včeraj praznik folklore na Koroškem, namreč redko se zgodi, da se toliko domačih skupin predstavi na isti prireditvi, kot je to običajno na takšnih srečanjih. Nastopajoči so se na odru predstavili z različnimi koreografijami in plesi, značilnimi predvsem za Koroško.

Folklorna skupina Holmec

Kot prvi so se na Prevaljah zavrteli domačini, člani Folklorne skupine Holmec, ki so lani praznovali deseto obletnico delovanja. Tokrat so odplesali Plese Mežiške doline. Avtor koreografije je dr. Tomaž Simetinger, avtor glasbene priredbe je Alen Rožej, oblikovalec kostumske podobe dr. Marija Makarovič, vodji skupine pa Jani Sušnik in Franjo Miklavc.

Folklorna skupina CUDV Črna na Koroškem

S šprancir bolcerjem na ples so se predstavili člani Folklorne skupine CUDV Črna na Koroškem, ki delujejo pod vodstvom Mateje Osojnik, Darinke Stopar in Pavline Šepul. Koreografija je skupno delo varovancev in vodij skupine, avtor glasbene priredbe pa je Alojz Pratnekar. Kot smo izvedeli, jim nastopi na takšnih prireditvah pomenijo veliko veselje, hkrati pa spodbujajo socialno vključenost oseb s posebnimi potrebami v družbeno okolje.  

Folklorna skupina Gozdar Črna na Koroškem

Folklorna skupina Gozdar Črna na Koroškem je predstavila star običaj, Jajčarijo, katerega izvor sega v tretje stoletje prvega tisočletja. Ponekod, predvsem v Javorju in Ludranskem vrhu pa ga ohranjajo še danes. Avtorja koreografije sta Peter Šumnik in Mojca Kovač Piko, avtorja glasbene priredbe Peter Šumnik in Vili Obretan. Vodja skupine pa Anton Fajmut.

Folklorna skupina CUDV Črna DE VDC Muta in Medobmočno društvo Sožitje Zgornje dravske doline

Za Črnjani so oder zavzeli folklorniki Folklorne skupine CUDV Črna DE VDC Muta in Medobmočnega društva Sožitje Zgornje dravske doline. Šprancir bolcer z robčkom je bil splet, s katerim so navdušili občinstvo in za vložen trud ter izvedbo prejeli tudi glasen aplavz. Avtorica glasbene priredbe in oblikovalka kostumske podobe ter vodja skupine, skupaj z Darinko K. Krajnc, je Tatjana Šumnik.

Folklorne skupine se najprej predstavijo na območnih srečanjih, nakar sledijo regijska srečanja, najboljše pa se uvrstijo na državno Maroltovo srečanje odraslih folklornih skupin Slovenije, ki bo letos potekalo 26. oktobra 2019 v Žalcu. Pogoj za napredovanje oziroma uvrstitev na regijsko in državno tekmovanje je kvaliteta oz. doseg zadostnega števila točk, glede na pravilnik, ki ga je pripravil JSKD.

Folklorna skupina KPD Kovač Lija Vuhred

Folklorna skupina KPD Kovač Lija Vuhred je na odru obujala spomine Kak fajn je blo včosih. S spletom so nas opomnili, da se lahko imamo lepo tudi danes, da lahko pojemo, plešemo in se smejemo prav tako kot so se včasih, ko še ni bilo moderne tehnologije. Avtor koreografije in vodja skupine je Jure Pongrac, avtorja glasbene priredbe sta Vinko Plimen In Jernej Košir, oblikovalka kostumske podobe pa je Kristina Navotnik.

Folklorna skupina Dravca dravograd

Na Prevaljah so zaplesali Po domače člani Folklorne skupine Dravca Dravograd. Na odru se jim je pridružila tudi plesalka sodobnega časa, ki je želela folklornike prepričati, da bi raje kot ljudske plese sledili njenim korakom in plesali dunajski valček. Ampak folklorniki se niso dali. Avtor koreografije in vodja skupine je Branko Verhnjak.

Folklorna skupina Luka Kramolc Šentanel

Člani Folklorne skupine Luka Kramolc Šentanel so nam zaplesali splet Od Šentanela do Strojne, ki so ga na oder postavili kar s skupnimi močmi vseh članov skupine. Skupina je znana tudi po tem, da ohranja prav običaje svoje vasi in okolice, pleše koroške plese, ki pa so izraz trdega življenja koroškega kmeta in so jih plesali ob mnogih priložnostih. Njihov vodja je Jani Mikeln. Oblikovalka kostumske podobe pa dr. Marija Makarovič.

Utrinek današnjega območnega Maroltovega srečanja folklornih skupin na Prevaljah.Folklorna skupina Rej Šmartno pri Slovenj Gradcu.

Objavil/a Koroške Novice dne Nedelja, 31. marec 2019

Folklorna skupina Rej Šmartno pri Slovenj Gradcu, ki letos obeležuje že 45 let druženja, ustvarjanja, dosežkov, veselja in ohranjanja kulturne dediščine je na srečanju navdušila s koreografijo Vesela Pepca in tudi s petjem. Avtorja koreografije sta Franja in Matjaž Marzel, ki sta hkrati tudi oblikovalca kostumske podobe in vodji skupine. Avtor glasbene priredbe pa je Filip Meh.

Folklorna skupina Prežihov Voranc Ravne na Koroškem

Folklorna skupina Prežihov Voranc Ravne na Koroškem, ki deluje že 72 let, se je nam prestavila s spletom, ki je vsem članom pisan na kožo, Mi pa radi rajamo. Avtor koreografije, avtor glasbene priredbe, oblikovalec kostumske podobe in vodja skupine je Peter Šumnik.

Ob koncu prireditve je vodja območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Ravne na Koroškem, Jožica Pušnik, čestitala vsem nastopajočim ter mentorjem skupin predala zahvale.

Sledila je pogostitev in pogovor s strokovnima ocenjevalcema, ki sta bila tokrat nad videnim precej navdušena, pohvalila sta skupine za napredek in kvalitetnejšo izvedbo programa napram lanskega srečanja, seveda sta podala tudi kakšno kritiko in predlagala morebitne izboljšave. Dogovorili pa so se tudi za izvedbo plesno izobraževalne delavnice v jesenskem terminu. Na rezultate in ocene pa bodo morale skupine počakati še nekaj dni.

Dogodki

Včeraj se je na območnem Maroltovem srečanju odraslih folklornih skupin Koroške predstavilo devet folklornih skupin.