Search
Close this search box.

Občina Mežica poziva lastnike psov, da naj počistijo za svojimi pasjimi ljubljenčki. Na javnih površinah mora biti pes na povodcu

Občina Mežica opozarja občane, ki so lastniki psov, da morajo za svojimi psi počistiti iztrebke.

Kot so zapisali na spletni strani občine je to posebej opredeljeno tudi v Odloku o reji, registraciji in označevanju psov (Ur. L. RS, št. 47/98), v 12. členu, ki navaja: »Lastniki oziroma spremljevalci psov morajo z javnih površin, cest, poti, stopnišč in vhodov stanovanjskih zgradb na območju naselij, ki se urejajo z urbanističnimi zazidalnimi načrti, sproti odstranjevati iztrebke psov. V ta namen morajo lastniki oziroma posestniki psov ob vodenju psa imeti pri sebi obvezno ustrezen pribor.«

“Naj vas opomnimo tudi, da Zakon o zaščiti živali v tretjem odstavku 11. člena določa, da mora skrbnik psa na javnem kraju zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu,” so še navedli na mežiški občini.

“V spomladanskih časih, ko se začne topiti sneg, se zelo nazorno vidijo sledi nepobranih pasjih iztrebkov. Ne gre za posamezne kupčke pasjih iztrebkov, ampak so z njimi posejane zelenice, otroška igrišča in sprehajalne steze. Zavedati se moramo, da je zelo neprijetno je, če nekdo med sprehodom v naravi stopi na pasji iztrebek, ali pa nanj naleti kakšen otrok v bližini igrišča. Iztrebki ne sodijo med biološke odpadke, temveč med mešane komunalne odpadke,” opozarjajo na občini.

FOTO: Občina Mežica

Pes je najboljši človekov prijatelj in v sožitju z ljudmi živi že tisočletja. Zavedajmo se odgovornosti in poskrbimo, da bo sobivanje psa in človeka tudi v prihodnje prijetno,” so pozvali.

Dogodki

Občina Mežica opozarja občane, ki so lastniki psov, da morajo za svojimi psi počistiti iztrebke.