Search
Close this search box.

Moškima, ki sta unovčevala ponarejene bankovce, odrejen pripor

Policisti so odredili pripor dvema moškima, ki sta osumljena ponarejanja denarja.

Kot so danes, 22. maja 2024, sporočili iz Policijske uprave Celje, so kriminalisti PU Celje, v sodelovanju s kriminalisti Policijske uprave Ljubljana, preiskali kazniva dejanja Ponarejanja denarja, katerih izvršitve sta osumljena moška stara 48 in 50 let, z območja Policijske uprave Ljubljana.

Osumljena sta izvrševala kazniva dejanja tako, da sta si predhodno priskrbela večje število ponarejenih bankovcev za 200€, ki sta jih nato kot pristne unovčevala na celjskem, mariborskem in ljubljanskem območju. Največkrat sta z njimi plačala artikle v kmetijskih zadrugah ali  neposredno od prodajalcev kupovala prehranske izdelke ter druge stvari.  

Na opisan način sta osumljena uspešno unovčila 4 bankovce, v enem primeru pa je ostalo pri poskusu, saj prodajalec bankovca ni sprejel.

Pri obeh so opravili hišni preiskavi. Našli in zasegli so še 45 ponarejenih bankovcev za 200€, ki sta jih imela osumljena namen unovčiti.  

Celjski kriminalisti so osumljena po opravljenih hišnih preiskavah zaradi suma storitve sedmih kaznivih dejanj ponarejanja denarja, po 243/II-I členu KZ-1, privedli k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Celju, ki je obema odredila pripor.

Ob tej priložnosti policisti opozarjajo na previdnost pri poslovanju z gotovino, nasploh pri višjih vsotah.

Občanom policisti svetujejo, naj bankovce dobro pogledajo, otipajo in obrnejo proti svetlobi, saj so ponaredki zaščitnih elementov tako opaznejši. Pozorni naj bodo na relief, saj ga ponaredki velikokrat nimajo. Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence. Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj pa se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki. Podrobnosti o zaščitnih elementih evrskih bankovcev so na voljo tudi na spletni strani Evropske centralne banke in na spletni strani Banke Slovenije.

Za konec policija navaja še nasvet o tem kako ravnati, če prejmete ponarejen bankovec:

Če se vam zdijo bankovci sumljivi, o tem takoj obvestite policijo. Skušajte si zapomnite čim več informacij o tem, kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli. Te informacije so v nadaljevanju zelo koristne pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja ponarejanja denarja oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Več informacij o tem, kako ravnati, če prejmete ponarejen bankovec, najdete tudi na tej povezavi.

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Policisti so odredili pripor dvema moškima, ki sta osumljena ponarejanja denarja.