Search
Close this search box.

Med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju zbiranje podpisov pod poziv za odstop Kustečeve

Sindikat Sviz bo v sredo med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju začel zbirati podpise pod poziv za odstop ministrice za izobraževanje Simone Kustec. S tem želijo po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja predvsem dati jasno sporočilo, kako ocenjujejo vodenje tega resorja zadnjem letu.

“Po letu dni, odkar v zapletenih okoliščinah vodi izjemno zahteven resor, je postalo povsem očitno, da prof. dr. Simona Kustec ni kos nalogam, da njeno vztrajanje na čelu ministrstva škoduje kakovosti vzgoje in izobraževanja v naši državi, zato jo zaposleni v slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, osnovnih šolah in zavodih za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, dijaških domovih ter na fakultetah pozivamo, naj odstopi,” so zapisali v sporočilu za javnost pri Svizu.

“Prof. dr. Simona Kustec je v prvi vrsti ministrica v vladi pod vodstvom Janeza Janše, ne pa ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki bi prednostno izpostavljala in zagovarjala specifične cilje, potrebe ter interese vzgoje in izobraževanja,” pravijo in dodajajo, da “tako ni presenečenje, da izobraževalno politiko v vladi vse bolj očitno usmerjajo drugi.”

Vse od razglasitve samostojne države v Sloveniji nismo imeli ministrice ali ministra za izobraževanje, ki bi kazal manj volje in pripravljenosti za dialog z zaposlenimi, so mnenja. Njihove številne pozive, da bi sodelovali pri oblikovanju ukrepov, ki posegajo v vzgojno-izobraževalni prostor, da bi se dogovarjali, da bi v dobro vseh iskali najustreznejše rešitve, je ministrica od lanske pomladi, ko je prevzela svojo funkcijo, vztrajno ignorirala ali zavračala, menijo. “Prav odklanjanje spoštljivega, enakopravnega sodelovanja in dogovarjanja s predstavniki zaposlenih, še posebno s strokovnjaki – praktiki od vrtcev do univerz, se je pokazalo kot eden od ključnih razlogov za to, da so se ukrepi v šolskem polju nerazumljivo hitro in tik pred zdajci spreminjali, da so bili nedomišljeni in nekateri celo povsem zgrešeni. Ravnanje ministrice je bilo pogosto povsem neodmerjeno – tako je, denimo, na eni strani močno idealizirala kakovost našega izobraževanja na daljavo, ki naj bi bilo v Sloveniji boljše kot v katerikoli drugi evropski državi, obenem pa je bila skrajno žaljiva do učiteljstva, ko je namigovala, da naj ti pred epidemijo covida-19 ne bi znali niti prižgati računalnika. Vzgojiteljice in vzgojitelji, učiteljice in učitelji, strokovne delavke in delavci, administrativno in tehnično osebje smo bili ponižani v zgolj izvrševalce ukrepov, v tiste, ki nimamo pravice podati predlogov in opozoril, kaj šele enakopravno sodelovati pri oblikovanju posegov v področje, ki ga dobro poznamo,” opozarjajo.

Po njihovem mnenju je ministrica najbolj odgovorna za zgrešene ukrepe vlade pri spoprijemanju z epidemijo covida-19 na področju vzgoje in izobraževanja. “Ministrica in celotna Vlada RS sta ravnala v nasprotju s splošno sprejetim prepričanjem, da je pomembno, da se vrtci, šole, dijaški domovi in fakultete zapirajo zadnji in odpirajo prvi. Niti ministrica niti vlada nista razumeli, da so – seveda ob dodatnem vlaganju v varnost in smiselnih prilagoditvah – odprti vrtci, šole in fakultete ključni za delovanje gospodarstva in pri vzpostavljanju čim večje stopnje normalnega delovanja družbe.”

Kot so zapisali razumejo, da je obvladovanje epidemije najpomembnejša naloga vseh, a dodajajo, da ni sprejemljivo, da neopravičljivo visoko ceno zaradi zgrešenih odločitev oblasti plačujejo prav otroci, učenci, dijaki, študenti in celotni vzgojno-izobraževalni sistem. “Ministrica je odgovorna, da smo prišli do točke, ko se je utemeljeno spraševati, kdo vodi resor za izobraževanje, in tudi to, ali država sploh še ima konsistentno izobraževalno politiko. Podpisnice in podpisniki poziva k odstopu se sprašujemo, ali se ni prof. dr. Simona Kustec v letu dni bolj kot ministrica za izobraževanje pokazala kot ministrica proti izobraževanju,” so zapisali.

Poziv Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) po Štrukljevih besedah na nek način predstavlja ovrednotenje enoletnega dela na področju vzgoje in izobraževanja. “To sodbo je treba izreči, ne glede na to, kakšne bodo posledice in ali bo ministrica sploh reagirala na oceno, ki jo bo dobila. Pomembno je, da se ve, kaj zaposleni v vzgoji in izobraževanju o vodenju resorja mislimo, in da to povemo na glas,” je na današnji novinarski konferenci dejal Štrukelj.

Podpise pod poziv za odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport bodo zbirali izključno med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, in sicer od srede do petka, 14. maja. Odločitev, ali bodo prispevali podpis, bo tokrat izključno v rokah zaposlenih, je ob tem poudarila predsednica glavnega odbora Sviza Jelka Velički.

VIR: STA, SVIZ

Dogodki

Sindikat Sviz bo v sredo med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju začel zbirati podpise pod poziv za odstop ministrice za izobraževanje Simone Kustec. S tem želijo po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja predvsem dati jasno sporočilo, kako ocenjujejo vodenje tega resorja zadnjem letu.