Search
Close this search box.

Prihaja izrazita odjuga in višje temperature, deževalo bo, možni bodo tudi močnejši porasti vodotokov

Sredi tedna prihaja izrazita odjuga, ki bo žal marsikje odnesla zimsko idilo. Sneg se bo pospešeno talil tudi v, na debelo zasneženih, Alpskih dolinah, kjer bo v četrtek, petek, lahko pa tudi v soboto, občasno tudi deževalo. Topel jugozahodnik bo v vzhodni Sloveniji temperature pognal do okrog 10 °C. Ob koncu tedna nas bo prešla hladna fronta, je zapisano na straneh spletnega portala Neurje.si.

Nad zahodno in srednjo Evropo je območje visokega zračnega pritiska. Med Islandijo in Skandinavijo je ciklonsko območje. Novo ciklonsko območje je nastalo tudi nad Tirenskim morjem. To ciklonsko območje bistveno ne bo vplivalo na naše kraje, saj bo potovalo vzdolž zahodne obale Italije, proti jugovzhodu in naprej nad vzhodno Sredozemlje. Vzhodno in večji del srednje Evrope je v teh dneh preplavil mrzel zrak, zato so razmere marsikje po Evropi povsem zimske. Nad našimi kraji in okolico pihajo vetrovi severnih smeri in tako bo še do torka, je navedeno na spletnem portalu Neurje.si.

Sredi prihodnjega tedna se bo nad severozahodno Evropo poglobilo ciklonsko območje, ki bo vplivalo na vreme v večjem delu stare celine. Iz smeri Atlantika bodo nad zahodno in srednjo Evropo zapihali toplejši in vlažni vetrovi zahodnih smeri, ki bodo izpodrinili hladen arktični zrak daleč proti severovzhodu. Nad našimi kraji bodo v torek zapihali vetrovi zahodnih smeri, pri tleh pa po večini topel jugozahodnik, ki bo najizrazitejši v vzhodni Sloveniji. Temperature se bodo občutno dvignile, z njimi pa tudi meja sneženja. Ob koncu tedna nas bo predvidoma prešla hladna fronta, temperatura pa bo ponovno padla, vendar takšnega mraza, kot smo mu priča v teh dneh, ne bo. 

Temperature se bodo sredi tedna občutno dvignile

Do torka dopoldne bomo pod vplivom severnih vetrov. Prevladovalo bo delno jasno vreme z občasno spremenljivo oblačnostjo. Nocoj lahko ponekod na Štajerskem in v Prekmurju prehodno naletava sneg, a količina padavin bo praktično nemerljiva. Jutranje temperature bodo tako jutri kot v torek globoko pod lediščem. Gibale se bodo med -4 in -10, v zatišnih legah Notranjske, Gorenjske, Koroške in Dolenjske med -10 in -17 °C, ob morju okoli 0 °C. Najvišje dnevne temperature bodo v ponedeljek malo nad lediščem, na Primorskem pa okrog 6 °C. 

V torek čez dan bo zapihal jugozahodnik, v višinah pa okrepljen veter zahodnih smeri. Dnevne temperature bodo zato že višje. Gibale se bodo med 3 in  8 °C, v zatišnih krajih, ki jih jugozahodnik še ne bo prepihal, pa malo nad lediščem. 

V noči na sredo se bo v zahodni Sloveniji oblačnost zgoščala, na vzhodu pa se bo zjasnilo. Temperature bodo po večini ostale nad lediščem, le v zatišnih legah, predvsem severne Slovenije, se lahko spustijo nekaj stopinj Celzija pod ledišče. V sredo bo v zahodni Sloveniji spremenljivo do pretežno oblačno, na vzhodu pa delno jasno. Ponekod v notranjosti Primorske in na Notranjskem bo občasno rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo v vzhodni Sloveniji in ob morju med 7 in 10 °C, drugod med 3 in 7 °C.

Tudi v četrtek bomo še pod izrazitim vplivom odjuge. Temperature bodo nad lediščem. Najtopleje bo na vzhodu Slovenije, kjer se bo ogrelo do okrog 10 °C. Višina ničte izoterme bo nad okoli 1800 m nadmorske višine. V zahodni Sloveniji bo občasno deževalo, v vzhodni Sloveniji pa bo še večinoma suho, občasno tudi sončno. Ponekod bo pihal okrepljen jugozahodnik. 

FOTO: Neurje.si

Ob koncu tedna več padavin in prehod hladne fronte

V petek se bodo, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, padavine postopno krepile in širile proti vzhodu. Še bo pihal jugozahodnik. Meja sneženja bo, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov nad okoli 1800 m nadmorske višine, nekoliko nižje le na skrajnem severozahodu Slovenije. Tudi po alpskih dolinah, kjer že nekaj tednov vlada prava zimska idila z debelo snežno odejo, bo predvidoma deževalo.  

Vikend bo v znamenju prehoda hladne fronte. Ta nas bo, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, dosegla v soboto zjutraj. Padavine bodo v soboto predvidoma zajele vso državo, meja sneženja pa se bo postopno spuščala. “Podrobnosti glede vikenda še niso jasne, zato bomo o tem raje več povedali sredi tedna. Ob koncu poslabšanja, predvsem v nedeljo, bi se lahko po nekaterih izračunih meja sneženja ponovno spustila v bližino nižin,” so pojasnili vremenoslovci na Neurje.si. 

Sneg se bo od torka čez dan naprej začel pospešeno taliti

“Toplemu vetru jugozahodne smeri včasih, malo za šalo, malo za res, pravimo tudi “snegožer”. Ta “snegožer” bo od torka do petka kazal svojo moč in iz večine nižinskih krajev odnesel zimsko idilo ter tanko snežno odejo. Topel zrak bo zajel tudi višje ležeče predele. Višina ničte izoterme se bo dvignila nad 1800 m nadmorske višine. Pod to višino se bo sneg talil. V kombinaciji z dežjem se bo sneg v alpskih dolinah pospešeno talil, zato bodo možni tudi močnejši porasti vodotokov v nekaterih delih države,” je še navedeno na Neurje.si.

Vir: Neurje.si

Dogodki

Sredi tedna prihaja izrazita odjuga, ki bo žal marsikje odnesla zimsko idilo. Sneg se bo pospešeno talil tudi v, na debelo zasneženih, Alpskih dolinah, kjer bo v četrtek, petek, lahko pa tudi v soboto, občasno tudi deževalo. Topel jugozahodnik bo v vzhodni Sloveniji temperature pognal do okrog 10 °C. Ob koncu tedna nas bo prešla hladna fronta, je zapisano na straneh spletnega portala Neurje.si.