Požar na goriškem Krasu pod nadzorom, zaradi burje grozijo vnovični izbruhi

Požar, ki je v nedeljo dopoldne zagorel na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica, se je ponoči nekaj časa še širil proti vasi Lokvica, a ga je gasilcem le uspelo zaustaviti dobre pol kilometra pred krajem. Zaradi burje grozijo vnovični izbruhi požara, ob tem opozarjajo gasilci. Na požarišču je 425 gasilcev iz več gasilskih regij.

Na požarišču posredujejo gasilci iz celotnega zahodnega in osrednjega dela Slovenije. Na voljo imajo 120 vozil, ob tem pa tudi znova pomoč iz zraka s helikopterji.

Požar se je, po grobi oceni, razširil na dobrih 390 hektarjih. Iskanje vzroka za požar je v domeni policije, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko.

Gasilci so požar ponoči uspeli ustaviti pred naseljem Lokvica ob cesti Lokvica – Cerje. Požar je sicer pod nadzorom, a zaradi burje še vedno zelo grozi z vnovičnimi izbruhi na posameznih delih, so besede vodje intervencije Simona Vendramina povzeli v sporočilu za javnost.

Na požarišču prihaja do menjav gasilskih ekip, aktivirali so še eno gasilsko regijo iz osrednje Slovenije. Na prizorišču je tudi že helikopter Slovenske vojske.

Več kot 300 gasilcev iz več slovenskih gasilskih regij je gasilo tudi ponoči, v nedeljo čez dan so jim pomagali pomagali štirje helikopterji, dva slovenska in dva italijanska, ter hrvaško letalo canadair.

Dodatno nevarnost pri gašenju predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva, ostanki iz obdobja prve svetovne vojne, zato je bila v nedeljo aktivirana tudi Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi severnoprimorske regije. Med požarom je bilo slišati številne eksplozije, pirotehniki so zato nadzorovali gašenje, v veliko pomoč pa je bilo predvsem gašenje iz zraka.

Pripadnika enote za varstvo pred neeksplodiranimi sredstvi sta z delom začela v nedeljo dopoldne. Čez dan sta na varno odstranila tri topovske granate italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne v skupini masi okoli 20 kilogramov, je razvidno iz poročila Uprave RS za zaščito in reševanje.

Pred nekaj dnevi je že gorelo v neposredni bližini, ob državni cesti Miren-Opatje selo pri Lokvici, vendar so požar uspešno pogasili ob pomoči dveh helikopterjev. Gorelo je na težko dostopnem terenu na območju med petimi in šestimi hektari.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije