Ste božično drevo posekali, kupili ali najeli?

001

V zadnjih letih se nekateri odločijo za izposojo božičnega drevesa, kar je praktično in prijazno do dreves, saj jih za ta kratek namen ni potrebno posekati, ampak le za nekaj časa spremenijo svoj življenjski prostor. Večina Korošcev pa se še vedno ponj odpravi v trgovino ali v gozd, kar najbolj podpirajo na Zavodu za gozdove Slovenije

Če se odločite za živo drevo, imate pri podjetju Zeleno drevo, ki se ukvarja z izposojo dreves, možnost izbrati med različnimi velikostmi, od majhnih (80 cm – 120 cm) do ogromnih (220 cm do 300 cm). Drevo lahko enostavno izberete kar preko interneta in je primerno tako za dom kot za poslovne prostore in druge lokacije.

Drevo z vami ostane v povprečju dobrih 30 dni. Pripeljejo vam ga enkrat v decembru in odpeljejo v januarju prihodnje leto. Imate pa možnost, da ga po praznikih tudi odkupite. Vaša skrb pa je, da mu v času najema zagotovite dovolj vode, da ga primerno zalivate. Podrobnejša navodila, kako je treba skrbeti za drevesce, dobite tudi ob dostavi. Najamete ga lahko že za slabih 50 evrov, kolikor znaša cena za manjša drevesa, za večja, ki merijo v višino do 3 metre, pa boste odšteli do 130 evrov.

Sicer podjetje, ki se z izposojo dreves ukvarja že več let, dostavlja drevesa večinoma na območju Ljubljane, obstaja pa tudi možnost, da ga vam dostavijo na Koroško ali drugam. Na območju Mestne občine Ljubljana vam drevo pripeljejo in odpeljejo brezplačno. Vsako leto pa Zelena drevesca ob določenih datumih dostavljajo drevesca tudi na ostala območja po Sloveniji, torej tudi na Koroško.

Glede na navade in običaje pa se veliko Korošcev še vedno odloči za nabave naravnega drevesca, česar so veseli na Zavodu za gozdove Slovenije, saj najbolj podpirajo uporabo naravnih gozdnih drevesc, pridobljenih iz gozda. “Domača okrasna drevesca so pridelana na način, ki najmanj škoduje našemu življenjskemu okolju, upoštevajoč način pridelave in prevoz na tržišče,” so poudarili. Za javnost pa sporočili, da morajo biti posekana drevesca iz slovenskih gozdov, namenjena za okras in praznovanje, v letošnjem decembru med prevozom in prodajo označena z nalepko rdeče barve, na kateri je letnica 2018.

Lastniki gozdov lahko nalepke pridobijo na Zavodu za gozdove Slovenije skupaj z odločbo, v kateri so zapisane usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih drevesc iz gozda. Do 25 nalepk dobijo brezplačno, za večje število pa morajo odšteti po 27 centov na nalepko. Nadzor nad pridobivanjem okrasnih drevesc izvaja gozdarska inšpekcija, so sporočili iz zavoda.

Posameznik, ki seka okrasna dreves brez odločbe ali v nasprotju z njo, pa čeprav gre za sečnjo v manjšem obsegu, je lahko kaznovan z denarno kaznijo od 150 evrov do 400 evrov, pravno osebo oziroma samostojnega podjetnika posameznika pa se za tak prekršek kaznuje z globo od 800 do 15.000 eurov (81.a člen Zakona o gozdovih).

Brez nalepke so na tržišču lahko okrasna drevesca iz uvoza, okrasna drevesca v lončkih in drevesca drevesnih vrst, ki v slovenskih gozdovih niso domača. To so na primer omorike, srebrne smreke, kavkaške jelke in podobno. Prodajalci morajo imeti pri sebi ustrezen dokument, ki dokazuje izvor drevesc. Za drevesca, pridobljena v gozdu, je to odločba za pridobivanje okrasnih dreves, ki jo izda zavod.

Poraba domačih okrasnih drevesc kljub temu še vedno upada. Lastnikom gozdov in nasadov okrasnih drevesc zavod letno izda približno 27.000 nalepk, kar je tretjino manj kot pred petimi leti. Zavod še svetuje, naj kupci drevesa postavijo v stojala, ki jih lahko napolnijo z vodo. Ko bodo odslužila svojemu namenu, pa naj jih razrežejo in odložijo v zabojnike za organske odpadke ali jih skurijo v pečeh.

Božično drevo, ki ga je okrasila Pika Nogavička.

Če vam ni všeč niti izposoja drevesa niti nabava naravnega, imate še vedno možnost, da uporabite plastično drevo, ki ga je možno kupiti v različnih barvah, velikostih … Z njim boste priskrbljeni za več let, pa tudi zalivati ga vam ne bo treba ali čistit odpadlih iglic. Bo pa seveda tudi to drevo enkrat romalo v smeti, kar morda spet ni najbolj prijazno do okolja.

Odločitev je seveda vaša. Mi vam želimo čim boljšo izbiro drevesca ter veliko veselja in zabave ob krasitvi. Ne bomo pa prav nič jezni, če boste okrašeno božično drevo delili z nami. Ravno nasprotno, z veseljem ga bomo objavili na naši Facebook strani.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.