Neverjeten podvig Korošca, ki za navadnega človeka meji na mejo mogočega. Z Uršlje gore na Triglav v pičlih šestih urah (FOTO)

Bojan Gaberšek iz Slovenj Gradca, ki mu je skupaj še s tremi rekorderji uspel najdaljši povratni prelet z jadralnim padalom, s katerim se je vpisal tudi v Guinnessove knjige rekordov za leto 2020, je tokrat poskrbel za nov podvig. V pičlih šestih urah je prepotoval z Uršlje gore do Triglava.
IMG_20210710_175535

Glede na to, da je jadralno padalstvo njegova strast, se ni začuditi, da je padalo uporabil tudi za pot na Triglav. Minuli vikend mu je namreč uspel še en izjemen uspeh, v pičlih šestih urah je Uršljo goro zamenjal z Aljaževim stolpom na Triglavu.

Uršlja gora

Kot je za naš medij povedal Bojan, mu idej za nove podvige ne manjka. Tako je prejšnji konec tedna ponovno poskusil uresničiti eno od njih, pot z Uršlje gore do Triglava si je namreč želel opraviti v enem kosu. Ker so mu bile vremenske razmere naklonjene, mu je to tudi uspelo. Pot je namreč poskušal opraviti že lani, vendar je vmes moral zaradi neugodnega vetra tudi obstati, tokrat pa je šlo vse kot po maslu.

“Najprej sem se z Ivarčkega odpravil peš na Uršljo goro, kjer sem v soboto ob pol dvanajstih še jedel ričet, zvečer ob 18. uri pa sem že stal pri Aljaževem stolpu na Triglavu. Prepotoval sem 120 kilometrov zračne razdalje” je povedal sogovornik. In kako mu je to uspelo?

Nad Raduho

Kot smo izvedeli, je Bojan pot od Uršlje gore do Triglava opravil deloma z jadralnim padalom, deloma pa peš. Z Uršlje gore je poletel z jadralnim padalom preko Smrekovca, Raduhe, Logarske doline, čez vse Kamniške vrhove, Krvavec, Kriško goro, mimo Bleda in Krme proti Triglavu. “V zraku sem bil približno 5 uri in pol, nakar sem pristal pod Planiko in se peš odpravil na vrh Triglava,” je pod opisal Bojan, ki pravi, da je to zanj neke vrste presežek. Sicer pa za tem podvigom, kot pravi stoji ogromno ur letenja, izkušenj in znanja. Na njegovi strani pa so bile v soboto tudi vremenske razmere, tako da je lahko topel zrak in veter izkoristil v svoj prid.

Njegova pot pa se, kot je omenil, ni zaključila na najvišjem slovenskem vrhu, ampak jo je sklenil v ponedeljek v Ankaranu. S Triglava se je namreč v nedeljo s padalom spustil do Bohinja, v ponedeljek pa je pot nadaljeval proti slovenski obali, saj se je želel osvežiti tudi v morju. Kot je povedal, pa mu vreme ni bilo več naklonjeno, razmere so bile namreč po njegovih besedah ekstremno zahtevne. “Od tega, da me je opeklo sonce, do naliva, ki me je ujel med potjo. Zato sem bil primoran pristati na Kozini, od koder pa sem se na avtoštop odpravil do obale in si tako nekako kljub vsemu izpolnil željo, da se vržem v morje.”

Pred skokom v morje

Na vprašanje, kaj pa prtljaga, je dejal, da ima na takšnih poteh s seboj vedno nahrbtnik, v katerem je poleg padala še spalna vreča, 2 majici, 2 nogavice, 2 spodnje hlače, ki jih pere sproti, za nujno preživetje pa mu zadostuje liter in pol voda ter kakšna Frutabela. vse skupaj pa tehta cca 15 kilogramov.

Seveda nas je tudi zanimalo, kam se bo sogovornik odpravil naslednjič. Kot je dejal, je v načrtu prelet Alp. “Želja je, da se podam čez vse Alpe. Iz Slovenije preko Avstrije in Švice do Monaka,” je dejal Bojan, vendar bo, kot je še omenil, moral ta podvig zaradi vseh ostalih obveznosti, počakati na naslednje leto.

Bronasta medalja z državnega prvenstva

Za konec velja še omeniti, da Bojan pot z Uršlje gore do Ivarčkega opravi v zgolj 5 minutah, seveda s padalom. Še preden pa se je Bojan odpravil na podvig z Uršlje gore do Triglava pa je na državnem prvenstvu v hitrostnih preletih z jadralnimi padali osvojil bronasto medaljo.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.