Search
Close this search box.

V Črno prihaja nadaljši zipline v Sloveniji

Po najdaljšem zipline-u v Sloveniji se bo možno spustiti že avgusta 2020.

V Črni na Koroškem bo že v naslednjem letu poskrbljeno za vse adrenalinske navdušence. Postavitev zipline, projekt Matije Korena in Pokeržnik Leona je tik pred objavo razpisa in je pravzaprav že skoraj realnost. Postavitev zipline je del Outdoor parka Črna na Koroškem, ki predstavlja eno izmed aktivnosti skupnega čezmejnega projekta NatureGame, ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija v programskem obdobju 2014 – 2020 in je sofinanciran s sredstvi Evropske unije, iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Matija Koren, eden izmed projektantov zipline-a v Črni na Koroškem kreira podobne projekte po celotni Evropi. Meni, da so take infrastrukturne zadeve odlična odskočna deska za to, da se posamezna regija začne bolje turistično razvijati in pridobi na prepoznavnosti, saj lahko tudi zipline z obsegom in dolžino lokacije postane zelo prepoznavna atrakcija.

Matija Koren, projektant zipline-a

Črnjanski zipline bo potekal vse od Navrškega vrha (levo od “Olvidine luknje”), ob robu stadiona proti smučišču, pristajalna ploščad pa bo desno od kmetije Kogelnik. Najvišja točka turistične atrakcije bo 206 metrov nad tlemi. Zgrajen bo z minimalnem poseganjem v prostor, tako da aktivnosti na samo okolje ne bodo imele posebnega vpliva.

Tako kot vsaka druga podobna naprava bo tudi koroški zipline zgrajen skladno z veljavnimi Evropskimi standardi, s pridobljenim evropskim certifikatom pa bo poskrbljeno tudi za zagotavljanje varnosti. Gradnja jeklenice bi se naj začela maja oz. junija 2019, vendar na občini še niso izbrali izvajalca, za kar je potrebno izpeljati postopek javnega naročanja. Za izvajalca bodo razpisali potrebne prijavne razpise, prvo poročanje pa naj bi jih čakalo že avgusta. Projekt bo zaključen v roku dveh let. Zipline prinaša tudi nova delovna mesta za strokovno usposobljeno osebje, deloval pa bo čez celo leto. Za varnost bo poskrbljeno z integriranim zavorno varnostnim sistemom, sekundarno zavoro na vozičku in zavoro na pristajalni ploščadi. Življenjska doba takega objekta je približno 20 let, letni stroški za vzdrževanje pa stanejo okoli 2000 €.

Kdo bo upravljal zipline, se še ne ve, bo pa za novo delovno mesto potekalo usposabljanje. Županja je razložila, da je to dveletni projekt in da bo občina v tem času pripravila tudi sistem za upravljanje te pridobitve in skladno z zakonodajo tudi razpis za delovno mesto.

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak

Na tiskovni konferenci, ki je bila 26. 2. v prostorih občine Črna na Koroškem, so občani županji Črne na Koroškem in projektantu Korenu lahko postavljali vprašanja. Zanimalo jih je, kako bodo turisti prišli na startno ploščad. Županja Romana Lesjak je odgovorila, da bi na začetno točko spusta lahko peljali s kombijem do Navrškega vrha in tam parkirali. Adrenalina željni ljudje bi pot nadaljevali po pešpoti (prib. 300 metrov).

Enega izmed občanov Črne na Koroškem je zanimalo, ali ima postavitev najdaljšega zipline-a v Sloveniji slabe učinke na življenje v kraju. Projektant je obrazložil, da jeklenica poteka 200 metrov nad tlemi, tako da se hrup navzdol ne bo širil. Vozički bodo uporabljali gumirana kolesa, posledično pa bo hrup minimalen oz. nikakršen.

Občane skrbi tudi za varnost, saj se po njihovem mnenju lahko pojavijo padci ali pride do strganja jeklenice. Lahko to vpliva na lastnike spodaj? Po Korenovih besedah so na občini in upravni enoti preverili, kje se jeklenica lahko napelje, razložil pa je še, da so inženirske zgradbe narejene po standardih, ki predstavljajo varnost tudi za uporabnike. In kako je z vzdrževanjem jeklenice pozimi? Koren meni, da glede na lokacijo verjetnosti, da se pozimi na jeklenico nabere led, skoraj ni, v kolikor bi do tega prišlo, pa se jeklenico očisti s pomočjo uteži.

Objekt bo zgrajen po vseh zakonskih določilih in varnostnih zahtevah, ki so predpisani za umeščanje infrastrukture, potrebno pa je poudariti tudi, da zipline ne poteka čez nobeno hišo, zbrali pa so tudi soglasja vseh lastnikov zemljišč.

V okviru celovitega Outdoor parka Črna na Koroškem je bila načrtovana tudi gradnja zavarovane plezalne poti in spust po kolesarski poti, vendar za ta del aktivnosti v okviru čezmejnega projekta nimajo zagotovljenih sredstev.

Za turizem v Črni na Koroškem bo očitno dobro poskrbljeno. Kako ga bodo izkoristili, pa je po besedah Korena odvisno predvsem od ljudi, ki tukaj živijo in tega, kaj bodo adrenalina željnim turistom lahko ponudili.

*V naslovu prispevka je prišlo do napake. V Črno prihaja najdaljši zipline v Sloveniji. Za nevšečnosti se opravičujemo.

Dogodki

Po najdaljšem zipline-u v Sloveniji se bo možno spustiti že avgusta 2020.