Na natečaju Moja dežela – lepa in gostoljubna so se odlično odrezale tudi Koroške občine

Turizem smo ljudje. Na letošnjem natečaju Moja dežela - lepa in gostoljubna so bile nagrajene MO Slovenj Gradec s kar dvema priznanjema, Črna na Koroškem, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem in Muta.

V okviru dnevov slovenskega turizma, ki potekajo v Novi Gorici, so bila včeraj podeljena tudi priznanja letošnjega natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna. Vseslovensko tekmovanje v urejenosti in gostoljubnosti je letos potekalo pod sloganom Na izlet s Turistično zvezo Slovenije, s čimer so promovirali novo digitalno aplikacijo Moj – izlet.si, ki so jo letos ponudili v brezplačno uporabo.

Aplikacijo Moj-izlet.si so pri Turistični zvezi Slovenije razvili tudi s ciljem razpršitve slovenskih turističnih tokov in promocije manj znanih slovenskih turističnih destinacij. Daleč največja dodana vrednost nove aplikacije je brez dvoma to, da je nastal v sodelovanju z lokalno skupnostjo, zato vas bo pripeljal tudi do tistih res skritih biserov, v katerih so doslej uživali zgolj domačini.

»Pri Turistični zvezi Slovenije digitalizacijo in umetno inteligenco razumemo predvsem kot način, kako razpršiti turistične tokove in jih preusmeriti na manj znane lokacije ter kako razbremeniti zaposlene v turizmu in jih na tak način opolnomočiti, da se bodo lahko osredotočili na pristen človeški stik. Turizem bo vedno dejavnost, ki bo slonela na ljudeh, tehnologija pa je samo orodje za izboljšanje pristne izkušnje, nikakor pa ne sme in ne more postati nadomestek za ljudi v tej panogi. Moderni popotniki oziroma popotniki našega časa želijo destinacijo doživeti, jo občutiti, srečati domačine, pojesti domačo hrano, spoznati tradicionalen način življenja. To je danes  dodana vrednost, ki jo je težko plačati. Sploh zato, ker v turizmu – zaradi kadrovskih izzivov in to ne samo pri nas, pač pa po celem svetu – dela kader iz vsega sveta. Srečati domačina bo tako postala že kar velika sreča oziroma velika dodana vrednost. In to lahko naredijo samo turistična društva!« je poudaril Dominik S. Černjak, predsednik TZS.  

‘Turizem smo ljudje’ ni kar tako slogan TZS, ki z bogato bazo turističnih prostovoljcev že desetletja skrbi, da je Slovenija lepa in gostoljubna. Letos smo ponovno dokazali, da je tudi solidarnosti polna destinacija. V vseslovenski akciji nesebične sosedske pomoči, ki je prišla do izraza med poletno vremensko kataklizmo, so pomembno vlogo tudi tokrat odigrala prostovoljska turistična društva. Na »poplavljence«, ne smemo pozabiti niti v naslednjih mesecih, pač pa jim moramo s takšnimi in drugačnimi akcijami, predvsem pa turističnim obiskom, pomagati, da bodo ponovno z optimizmom zrli v prihodnost. Turistična zveze Slovenije je že naredila velik korak v tej smeri. Navkljub poletnim poplavam in njihovi jesenski reprizi, so uspeli do konca pripeljati natečaj Moja dežela – lepa in gostoljubna 2023. Najbolj smo ponosni, da so uspeli obiskati tudi v poplavah prizadete kraje in da le – ti niso bili v ničemer prikrajšani. Ne glede na vremenske kataklizme je državna ocenjevalna komisija letos pregledala 28 mest, 19 mestnih, vaških in trških jeder, 35 izletniških točk, 21 izletniških krajev, 10 mladinskih prenočišč, 18 kampov in glampingov ter 25 tematskih poti,  na natečaju pa smo izbirali tudi najboljše Petrolove bencinske servise.

Kako so se odrezale Koroške občine? V kategorijo SREDNJA MESTA se je na prvo mesto zavihtel Slovenj Gradec, v kategoriji MANJŠA MESTA so se na tretje mesto zavihtele Radlje ob Dravi, v kategoriji MESTNA JEDRA je bil ponovno najboljši Slovenj Gradec, v kategoriji IZLETNIŠKI KRAJE je zmagovalka Črna na Koroškem, v kategoriji MLADINSKA PRENOČIŠČA se je na tretje mesto uvrstil Mladinski hotel Punkl z Raven na Koroškem in v kategoriji PETROLOVO PRODAJNO MESTO je na odličnem tretjem mestu pristal bencinski servis na Muti. Iskrene čestitke prav vsem!

“S to lepo tradicionalno akcijo že vrsto let odkrivamo najlepše kraje v naši Sloveniji. Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen turizem. Tega se najbolj zavedate v Turistični zvezi Slovenije. Vaš projekt vsako leto spodbudi turistične ponudnike, župane, lokalno prebivalstvo, da še več pozornosti usmerjajo v skrb za urejenost občin, produktov, predvsem pa za gostoljubnost svojega kraja. Vse najlepše zgodbe se vedno začnejo doma, v naših lokalnih skupnosti. In vi, turistični delavci, predvsem pa župani, zaslužite vso pohvalo. Letos je zaradi poplav še posebej do izraza prišlo prostovoljcem. Iskrena hvala tudi vsem turističnim prostovoljcem,” pa je poudaril Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport.    

Vir: turisticna-zveza.si

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki