Vse o dvigu minimalne plače: ZSSS vabi na dan odprtih vrat

money-167733_960_720

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bo v četrtek v svojih sindikalnih pisarnah po Sloveniji pripravila dan odprtih vrat, na katerem bodo za delavce preverjali pravilnost izplačila minimalne plače. Kot je na današnji novinarski konferenci v Slovenj Gradcu povedala predsednica ZSSS Lidija Jerkič, bo svetovanje individualno, piše STA.

Strokovne službe ZSSS bodo po besedah Jerkičeve v 14 slovenskih mestih na razpolago vsem članom in nečlanom sindikata, ki potrebujejo pojasnila glede letošnjega dviga minimalne plače in pomoč pri reševanju težav. Minimalna plača po novem znaša 940 evrov bruto, navaja STA.

Preberite tudi: Znana so dodatna pojasnila glede minimalne plače

Pri ZSSS delavcem, ki bodo prišli na dan odprtih vrat, svetujejo, naj s seboj prinesejo svojo plačilno listo za januar 2020 in zaradi lažjih primerjav tudi plačilne liste za december, november in oktober 2019. Prav tako imejte s sabo tudi svojo pogodbo o zaposlitvi in morebitne anekse, ki ste jih ob dvigu minimalne plače prejeli v podpis. Če imate to možnost, prinesite s seboj tudi podjetniško kolektivno pogodbo, ki velja za vaše podjetje.

kot piše STA so se po oceni Jerkičeve na terenu soočili s problematiko nepoznavanja, kaj je osnovna plača in kaj minimalna. Sindikalni zaupniki so jih opozorili tudi na nepravilnosti pri načinu obračunavanja nadomestil za krajšo bolniško odsotnost in letni dopust, ki naj bi jih posamezni delodajalci obračunavali od napačnih osnov.

Vsega, kar ste želeli vedeti o dvigu minimalne plače, pa niste imeli koga vprašati. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije v četrtek, 20. februarja, organizira dan odprtih vrat, ki bo v njihovih sindikalnih pisarnah po vsej v Sloveniji potekal med 9. in 17. uro. Na Koroškem vam bodo na voljo v Slovenj Gradcu (Meškova 2 -vogal nasproti cerkve, nad kitajsko trgovino)

Preberi še:  Šter: Pred potovanjem moramo poznati razmere, v katere bomo pripotovali

“Ne znam oceniti, kaj se dogaja tam, kjer sindikata ni,” je še za STA dejala Jerkičeva. Dodala je, da morda nekateri delodajalci pri izplačilu januarske minimalne plače ne bodo obračunavali stimulacij.

Za Jerkičevo težava sicer ni minimalna plača, ampak plače nasploh. Tako pričakuje pritisk na dvig vseh plač, porast minimalne plače, ki naj bi presegla tisoč evrov, pa napoveduje za januar 2021, ko bo znana nova ocena minimalnih življenjskih stroškov. Ti bodo po njeni oceni porasli za 20 do 40 evrov.

Na vprašanje, v katerih panogah pričakuje nepravilnosti pri izplačilu minimalne plače, je Jerkičeva za STA odgovorila, da tam, kjer so plače nizke. To so gradbeništvo, pohištvena industrija in lesarstvo. Delodajalce, ki zakona o minimalni plači ne bodo spoštovali, bodo kazensko ovadili.

Preberite tudi: Do 20.000 kazni za kršitev zakonodaje pri izplačilu plač

Vir: STA, ZSSS

prijavi se

prijavi se v svoj račun