Search
Close this search box.

Slovenijo bosta na svetovnem prvenstvu v klasičnem pikadu zastopali tudi dve Korošici (FOTO)

Oktobra bo v Romuniji potekalo svetovno prvenstvo v klasičnem pikadu, ki ga organizira WDF (World darts federation), na njem pa bosta sodelovali tudi dve slovenski ekipi. Med tekmovalkami bosta naše barve med drugim zastopali tudi dve Korošici.

Slovenski reprezentanci, tako moška kot ženska, se bosta naslednji mesec udeležili svetovnega prvenstva v klasičnem pikadu, ki ga organizira WDF (World darts federation) in bo potekalo med 7. in 12. oktobrom v Romuniji, v mestu Cluj, kjer bo nastopilo 54 reprezentanc v moški in 48 v ženski konkurenci. Med tekmovalkami pa bosta tudi dve Korošici, in sicer Jasmina Hartman iz Radelj ob Dravi in Irena Tretjak iz Slovenj Gradca.

Vodstvo Pikado zveze Slovenije (PIZS) se je namreč leta 2017 odločilo, da prične zraven elektronskega pikada razvijati tudi klasični pikado (steel dart), ki je bil več let v mirovanju, in je s tem namenom ustanovilo sekcijo za klasični pikado. Vodenje oziroma direktorsko mesto je prevzel gospod Branko Vračko iz Hoč pri Mariboru, pokroviteljstvo nad projektom pa podjetje MIBRA d.o.o., prav tako iz Hoč. Nad koordinacijo in vodenjem tekmovanj bdi Miran Mestinšek iz Poljčan, dolgoletni igralec, organizator in funkcionar v pikado zvezi.

Pikado je nekoč veljalo za gostilniško igro, kar pa že dolgo ni več. Kot v drugih športih se igra državna liga, državno prvenstvo, evropska liga prvakov, evropsko prvenstvo in svetovno prvenstvo. Res pa je, da ima večina ekip in klubov svoj sedež in igralni prostor v gostinskem lokalu. To pa zato, ker klubom finančno stanje ne dovoljuje, da bi najeli svoje prostore in nakupili več pikado aparatov. Vsa večja tekmovanja pa se odvijajo v športnih dvoranah.

Gre za šport, ki se v zadnjih letih v Sloveniji hitro razvija. Vedno več je klubov, ki se ukvarjajo z igranjem elektronskega in klasičnega pikada. V klubih delajo dobro, saj je vedno več kvalitetnih igralcev, ki se udeležujejo tekmovanj v Sloveniji in po Evropi. S tem se pikado vedno bolj uveljavlja, občine in pokrovitelji pa vedno pogosteje priskočijo na pomoč klubom in igralcem, čeprav bi si želeli še večje sodelovanje. Dokaz, da imamo v Sloveniji kvalitetne in uspešne igralce pikada, je tudi uspešno nastopanje slovenskih reprezentanc na Evropskih prvenstvih, saj sodijo v sam vrh, vendar tudi v Evropi in svetu pikado igra napreduje iz leta v leto izredno hitro predvsem v velikih državah, ki imajo prednost v številu igralcev in pa seveda posledično v finančni podpori, pojasnjujejo na PIZS.

Razlika med elektronskim in klasičnem pikadu je v tarči, ki je za klasično pikado iz plute, v katero se mečejo puščice z jekleno konico. Hkrati je to najstarejša zvrst igranja pikada. Najbolj popularna je v Angliji, na Škotskem in na Irskem, torej severnejših državah, kjer se je ta oblika pikada pričela igrati najprej. Pri tej igri se rezultat ročno sešteva, zato je na velikih tekmovanjih pri tarči sodnik, ki sešteva rezultat od obeh igralcev in ga piše na tablo.

»Priljubljenost igranja klasičnega pikada je v svetu vedno večja. Ker pa morajo igralci na tekmovanjih tudi soditi in pri igranju računati, je v Sloveniji igralcev, ki igrajo klasični pikado, še vedno precej manj kot igralcev, ki igrajo elektronski pikado. Trenutno je v Sloveniji okoli 50 igralcev in igralk klasičnega pikada. Upamo in trudili se bomo, da se bo z leti to število igralcev povečevalo,« so nam povedali na PIZS.

Kjer dodajajo: “Če želi pikado igralec napredovati ali doseči viden rezultat mora prav tako kot športniki v drugih panogah trdno in načrtno trenirati, potovati, se odrekati svojemu prostemu času in koristiti dopust za tekmovanja in priprave na njih. Naj poudarimo, da vsi funkcionarji v PIZS opravljajo svoje delo v prostem času, poleg službenih in družinskih obveznosti. Tudi igralci so amaterji, si pa želimo in se bomo trudili, da bi tudi v Sloveniji imeli profesionalne igralce pikada, saj bi to pomenil korak naprej v razvoju tega športa.”

Kdo bo zastopal Slovenijo?

Pikado zveza Slovenije (PIZS)- sekcija klasično pikado, pelje na svetovno prvenstvo dve ekipi, in sicer moško in žensko reprezentanco.

Moška reprezentanca v klasičnem pikadu 2019/20. Z leve: Benjamin Pratnemer, Mitja Habjan, Marjan Šket, Sašo Vütek in Leon Mertük

Ekipo sestavljajo 4 igralci-ke. Moško reprezentanco sestavljajo: Benjamin Pratnemer iz Maribora, Mitja Habjan iz Poljčan, Sašo Vütek iz Beltincev, Leon Mertük iz Križevcev ter rezerva Marjan Šket iz Podčetrtka. Selektor: Luka Ograjenšek iz Velenja.

Ekipa je sestavljena iz dveh izkušenih igralcev (Mitja Habjan in Benjamin Pratnemer) ter dveh mlajših, nadarjenih igralcev od katerih še veliko pričakujemo (Sašo Vütek in Leon Mertük). Najizkušenejši je zagotovo Mitja Habjan iz Poljčan, ki je pikado pričel igrati leta 1993 in ima od vseh igralcev v Sloveniji osvojenih največ lovorik državnega prvaka in je redni reprezentant v elektronskem pikadu tudi letos.

Najboljši igralec v klasičnem in elektronskem pikadu v zadnjih sezonah pa je Benjamin Pratnemer iz Maribora, ki je začel igrati pikado 2012 in je bil 2013 že državni prvak. Tudi on je reprezentant v elektronskem pikadu. Uspešno predstavlja slovenski pikado šport tudi v tujini, saj se udeležuje veliko mednarodnih tekmovanj, kjer dosega odlične rezultate. Zmagal je dva BDO – WDF evropska rang turnirja v Budimpešti, zaseda 3. mesto v točkovanju vzhodne Evrope po verziji BDO (British darts Organisation) in se trenutno nahaja na 20. mestu svetovne rang lestvice WDF.

Žensko reprezentanco sestavljajo: Mojca Mužič iz Nove Gorice, Aleksandra Gršeta iz Ljubljane, Jasmina Hartman iz Radelj ob Dravi, Mojca Škafar iz Beltincev ter rezerva Irena Tretjak iz Slovenj Gradca. Selektor: Jože Seitl iz Laškega.

Najboljša igralka v ženski ekipi je Mojca Mužič iz Nove Gorice.

Najboljša igralka v ženski ekipi je Mojca Mužič iz Nove Gorice. Lahko rečemo, da je Mojca legenda ženskega pikado športa v Sloveniji. Pikado je pričela igrati leta 1993 pri 16. letih in je bila leta 1994 s 17. leti že Evropska prvakinja. Je 6-kratna mediteranska prvakinja v klasičnem pikadu, leta 2003 je osvojila 3. mesto v BDO verziji v Londonu, leta 2008 pa je bila zmagovalka pokala Azije v Hongkongu, Evropska prvakinja 2018 v elektronskem pikadu v verziji EDU (Europian darts union), ki je potekalo v Italiji in prav tako v verziji EDF (Europian darts federation), ki je potekalo v Podčetrtku. Vsako leto, ko je nastopila na državnem prvenstvu je osvojila naslov državne prvakinje. V pikado zvezi Slovenije so ponosni na Mojco, ki je tudi odlična vzornica mlajšim igralkam.

Pikado zveza Slovenije, ki je članica evropskih pikado zvez (EDU in IDF), si je med drugim zadala cilj, pridobiti članstvo tudi v svetovni pikado zvezi WDF. Organizirali so državno ligo posamezno ter državno prvenstvo posamezno ter ekipno, ki je eden od številnih pogojev za pridobitev članstva v svetovni zvezi (WDF). Februarja 2019, torej po dveh letih od ustanovitve, so dobili sporočilo z WDF – a, da so izpolnili pogoje in so sprejeti v zvezo, kot začasna članica. Istočasno pa so prejeli vabilo na generalno skupščino svetovne zveze (WDF), ki bo 7. oktobra v Romuniji, torej pred pričetkom svetovnega prvenstva, kjer bodo sprejeti kot polnopravna članica.

Vsem tekmovalkam in tekmovalcem želimo veliko športne sreče in čim boljše rezultate. Več o PIZS najdete TUKAJ ali TUKAJ.

Vir: Pikado zveza Slovenije

Dogodki

Oktobra bo v Romuniji potekalo svetovno prvenstvo v klasičnem pikadu, ki ga organizira WDF (World darts federation), na njem pa bosta sodelovali tudi dve slovenski ekipi. Med tekmovalkami bosta naše barve med drugim zastopali tudi dve Korošici.