Search
Close this search box.

Dvorec Bukovje odslej z novim dvigalom

Dvorec Bukovje je ena pomembnejših kulturnih točk na Koroškem. Skozi vse leto gosti številne prireditve, v njem imata svoj sedež tudi Javni zavod Dravit in Koroški pokrajinski muzej – Muzej Dravograd, različne dejavnosti pa izvajajo tudi druge organizacije, denimo Glasbena šola Radlje, ki tam poučuje svoje dravograjske učence. Odslej bodo prireditve dostopne tudi gibalno oviranim obiskovalcem, saj so v dvorcu uredili dvigalo, ki ga je v sredo, 12. aprila, slavnostno odprla županja Občine Dravograd Marijana Cigala, dogodek pa je popestril koncert tria Amoroso, ki ga sestavljajo Jana Mlakar Močilnik s flavto, Špela Ramšak z violino in Estera Vidakovič Hari s klavirjem.

Z gradnjo dvigala so pričeli lansko poletje, potekala pa je v sklopu 1. faze prenove dvorca, ki je kulturni spomenik, zato so se dela izvajala v skladu s kulturnovarstvenimi pogoji in pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Izvajalec gradbenih del je bilo podjetje GIIP d.o.o. z Raven na Koroškem, ki je bil izbran z javnim razpisom. V dobrega pol leta so tako zgradili novo dvigalo in armiranobetonsko servisno stopnišče v skupni vrednosti 130.000 €, s tem pa bodo le ne omogočili dostop invalidom v vse etaže dvorca, pač pa tudi olajšali zaposlenim prenašanje opreme ter funkcionalno ločili protokolarne prostore od prostorov, ki so v dnevni uporabi. Novo stopnišče in dvigalo omogoča tudi dostop v mansardo, ki ga prej ni bilo. Dvigalo je namenjeno za hkraten prevoz 8 oseb oz. 625kg, kabina je široka 120 cm in globoka 125 cm, hitrost dvigala pa je 1m/s.

Obnovitvena dela potekajo sicer že od leta 2009, ko je skrb za dvorec prevzela Občina Dravograd. Med letoma 2012 in 2016 je za obnovo prostorov v dvorcu, ureditev okolice, nakup opreme in starin občina iz proračuna namenila 220.000 €. Predlani so s pomočjo evropskih sredstev izvedli energetsko sanacijo objekta, med drugim so zamenjali okna in uredili kotlovnico na biomaso. Naložba je bila vredna 320.000 €. Lani so zamenjali tudi strešno kritino, kar je zneslo 125.000 €.