Search
Close this search box.

NZS sprejela nekaj novosti, pomembnih za razvoj slovenskega nogometa

Na Brdu pri Kranju se je sestal izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije (NZS). Delegati so sprejeli spremembo pravilnika o trenerskem šolanju in usposabljanju, obravnavali strateški razvojni infrastrukturni projekt UEFA Hat-Trick 2022-2028 in se seznanil s kategorizacijo slovenskih nogometnih klubov v sezoni 2022/23, poroča spletna stran zveze.

NZS je na podlagi trenerske konvencije UEFE iz leta 2020 celovito posodobila sistem šolanja in usposabljanja trenerjev. Uvedeni so bili novi programi šolanja s poudarkom na modernejšem pristopu. Programi bodo časovno krajši, a intenzivnejši, v manjših skupinah in z bolj individualnim pristopom.

Z novim sistemom se ukinja šolanje za državni naziv Pro, najvišja trenerska izobrazba pa še naprej ostaja UEFA Pro. V letu 2023 bo prvič izvedeno usposabljanje za trenerje, ki se bodo poklicno usmerili v treninge mladih igralcev. Uvajata se programa UEFA Mladi A in UEFA Mladi B, ki bosta v mladinskem nogometu nadomestila diplomo Trener Pro.

Z izobraževanjem trenerskih kadrov za delovanje v mladinskem nogometu NZS odgovarja na trende v evropskem nogometu kot tudi na pozive slovenske nogometne stroke, ki je posebno usmeritev trenerjev v mladinski nogomet ocenila kot koristno in nujno potrebno za razvoj mladih igralcev.

Izvršni odbor je odločil, da bodo sredstva iz razvojnih projektov UEFA Hat-trick V in Hat-trick, v skupni višini 6.000.000 evrov, v skladu s Strategijo NZS do 2025 namensko usmerjena v pospešeni razvoj nogometne infrastrukture. NZS bo s tem zagotovila boljše pogoje za delo klubov, posledično pa boljše pogoje za razvoj panoge.

Nogometna zveza Slovenije bo v okviru obeh projektov še naprej organizirala letni razpis sofinanciranja nogometne infrastrukture, sredstva pa bodo namenjena izboljšanju infrastrukture na stadionih, s čimer bodo slovenski stadioni pridobili višji rating v Uefinem sistemu rangiranja stadionov, izboljšave in nova igrišča pa bodo dobili tudi nekateri klubi, ki tekmujejo v SML in SKL ligah. Tako bodo mladi nogometaši imeli kakovostnejše pogoje za razvoj tudi v pogledu infrastrukture. Strateški projekt razvoja nogometne infrastrukture je tako največji poleg izgradnje Nacionalnega nogometnega centra na Brdu pri Kranju.

Še vedno bodo na voljo letna sredstva iz naslova sofinanciranja infrastrukturnih projektov v nogometu v višini 3.000.000 evrov, skupno bo NZS tako v obdobju 2022-2028 za razvoj nogometne infrastrukture namenila 9.000.000 evrov.

NZS je razvila orodje za kategorizacijo nogometnih klubov, ki NZS in MNZ-jem na podlagi vnesenih klubskih podatkov, ki bo služilo za pomoč pri spremljanju stanja slovenskega klubskega nogometa. S tem bo NZS dobila jasen vpogled v to, kateri klubi omogočajo pogoje za razvoj igralcev, v katerih tekmovanjih nastopajo in kako razvite celostne piramide nogometnih selekcij imajo, do klubov, ki so pomembni za množičnost ali prvo priložnost igralcev.

Orodje vsebuje jasno merljive in objektivne podatke o klubih, kot so rang tekmovanja, število ekip in igralcev, kar daje NZS in MNZ-jem živo sliko za ugotavljanje prednosti, slabosti in priložnosti za razvoj v klubih. Tako bo NZS vsako leto dobila natančno informacijo, ali se klubi premikajo med rangi (dodajanje ali ukinitev selekcije), ali klubi prenehajo z delovanjem oziroma ali imamo po regijah dovolj klubov tako za množičnost kot tudi za nogometni razvoj in priložnost.

Orodje je tudi odličen pripomoček na katerega se lahko naslonijo strokovni programi, kakršni bodo v bodoče tudi program Vrednotenja nogometnega kluba za napredek in Slovenska nogometna akademija.

Dogodki

Na Brdu pri Kranju se je sestal izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije (NZS). Delegati so sprejeli spremembo pravilnika o trenerskem šolanju in usposabljanju, obravnavali strateški razvojni infrastrukturni projekt UEFA Hat-Trick 2022-2028 in se seznanil s kategorizacijo slovenskih nogometnih klubov v sezoni 2022/23, poroča spletna stran zveze.