Search
Close this search box.

PD Štajga praznuje 20 let: ‘Poleg starejših z nami v gore tudi otroci’

Pred leti se je v pomladanskem času porodila ideja, da bi se lahko, kdaj pa kdaj,  dobili in obiskali kak bližnji hrib. Zbrali so se, takrat, predvsem sorodniki in  znanci, seveda pa se je skozi leta k skupini pridružilo še kar nekaj članov. Nadeli so si ime ŠTAJGA, to leto pa praznujejo že kar 20. obletnico svojega obstoja.

Pobudnik za vsa ta planinska doživetja je bil takrat, velik ljubitelj narave in planin, sedaj že pokojni Miran Brečko. Ob spominu nanj so pri obiskovanju  gora še bolj vztrajni in nadaljujemo začeto.

Prijetno druženje ob 20.obletnici

Pričeli so bolj skromno, s kakšnimi petimi  pohodi, z leti pa je bilo tega vedno več.  Njihovi pohodi so bili vedno bolj zahtevni, vrhovi vedno višji, zamikala jih je tudi tujina. Poleg vseh najvišjih vrhov, ki so jih osvojili, so se podali tudi že v vršace sosednje Avstrije in Italije, pobrateni pa so tudi s planinskim društvom iz Sarajeva. Kot njihovi gostje so obiskali precej njihovih gora, hkrati pa so jim ob njihovem obisku pri nas, odkrili lepote naših planin. Tudi letošnje leto so šli na 4-dnevni potep po pogorjih južne Bosne.

Kot že omenjeno, jih povezujejo, v veliki meri, sorodstvene vezi, predvsem pa jih veže prijateljstvo. V vseh teh letih druženja so stkali vezi, ki jih ne povezujejo samo na pohodih, ampak se velikokrat dobijo tudi ob drugih pomembnih stvareh, kot so okrogle obletnice rojstva, žal, večkrat tudi ob žalostnih trenutkih.

Vedno nasmejani in dobre volje

Radi se udeležijo tudi drugih družabnih srečanj, kot so npr. igre, ki jih prirejajo vaške skupnosti. In velikokrat si priborijo pokal.
Povprečna starost v naši skupini je približno 46 let. Najstarejši član šteje 64 let, najmlajši, ki se udeležuje lažjih pohodov pa je star 6 let.

Naša posebnost je, da se poleg nas starejših, v planine z nami zelo radi podajajo naši otroci in sedaj tudi že vnuki. In vsi ti mladi  nam pohode in naša druženja zelo popestrijo. Kar nekaj mladih članov igra kakšen inštrument in tako so naša srečanja pogosto glasbeno obarvana. Seveda pa ob spremljavi harmonike radi zapojemo prav vsi.

Dogodki

Več iz istega kraja