Search
Close this search box.

Prihodnji nemški kancler podpira obvezno cepljenje proti covidu-19, ki naj bi začelo veljati februarja ali marca

Prihodnji nemški kancler Olaf Scholz je danes dal vedeti, da podpira obvezno cepljenje proti covidu-19, so za več tujih tiskovnih agencij potrdili viri blizu nemških socialdemokratov (SPD). Kasneje je napovedal, da bo nemški parlament pozval, naj do konca leta glasuje o obveznem cepljenju.

Odhajajoča nemška kanclerka Angela Merkel, Scholz ter voditelji nemških zveznih dežel danes razpravljajo o novih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa v Nemčiji. Scholz je na srečanju že dejal, da “se zaveda, da so med poslanci potekale medstrankarske razprave” o obveznem cepljenju in je izrazil naklonjenost takšni ureditvi, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal vir pri SPD.

Scholz je nato v pogovoru za Bild TV dejal, da bo nemški parlament pozval, naj do konca leta glasuje o zakonu, s katerim bi obvezno cepljenje proti covidu-19 v Nemčiji uvedli za vse.

Moj predlog je, da (…) poslanci dajo v parlament predlog” o obveznem cepljenju, je dejal Scholz in pojasnil, da naj bi obvezno cepljenje začelo veljati februarja ali marca.

Merklova tako kot Scholz podpira obvezno cepljenje proti covidu-19. Po poročanju nemških medijev je Scholz na današnjih pogovorih tudi dejal, da podpira dodatne omejitve za necepljene, vključno s prepovedjo vstopa v trgovine, ki ne prodajajo osnovnih življenjskih potrebščin.

Nemčija se sooča z rekordnimi novimi okužbami z novim koronavirusom in zaradi tega naraščajočim pritiskom na bolniške postelje na intenzivni negi. Med ukrepi, o katerih danes poteka razprava, so zaprtje gostinskih lokalov in klubov ter omejevanje velikih dogodkov.

Več nemških zveznih dežel je že odpovedalo božične sejme ter necepljenim prepovedalo dostop do javnih prostorov, kot so telovadnice in drugi prostori za prostočasne dejavnosti. Kritiki sicer menijo, da različna pravila povzročajo zmedo, današnji pogovori pa bi morali prinesti enotnejša pravila za vso državo.

Današnji sestanek poteka le nekaj ur po tistem, ko je nemško ustavno sodišče razsodilo, da je nemška vlada delovala v skladu z ustavo, ko je letos spomladi uvedla omejitev gibanja in stikov. Ukrepi so po mnenju nemškega ustavnega sodišča sicer resno vplivali na temeljne pravice državljanov, a so bili v skladu z delom ustave o delovanju v izjemni ogroženosti zaradi pandemije.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je Scholz na današnjem srečanju tudi predstavil generalmajorja Carstena Breuerja kot novega vodjo krizne skupine za boj proti novemu koronavirusu.

56-letni Breuer je od leta 2018 vodil poveljstvo za teritorialne naloge nemške vojske, ki je odgovorno za sodelovanje med vojaškimi in civilnimi organizacijami, na spletni strani poroča nemški Deutsche Welle.

Bundestag bi lahko Scholza naslednji teden že izvolil za novega nemškega kanclerja. Predpogoj je, da koalicijsko pogodbo, ki so jo SPD, nemški Zeleni in liberalci (FDP) predstavili minuli teden, do konca tedna potrdi še članstvo omenjenih strank.

Dogodki

Prihodnji nemški kancler Olaf Scholz je danes dal vedeti, da podpira obvezno cepljenje proti covidu-19, so za več tujih tiskovnih agencij potrdili viri blizu nemških socialdemokratov (SPD). Kasneje je napovedal, da bo nemški parlament pozval, naj do konca leta glasuje o obveznem cepljenju.