AstraZeneca prekinila preizkušanje cepiva proti covidu-19, ne bo ga do leta 2021

cepivo

Farmacevtsko podjetje AstraZeneca je v torek sporočilo, da je prekinilo klinično testiranje cepiva proti covidu-19, ki ga razvijajo skupaj z univerzo Oxford. Pojasnili so, da gre za rutinsko ravnanje, potem ko se je pri enem od sodelujočih prostovoljcev pojavila bolezen, ki je ni mogoče pojasniti.

“V okviru nadzorovanih globalnih preizkusov cepiva oxfordske univerze smo sprožili standardni postopek pregleda in namerno ustavili cepljenje, da bi neodvisni odbor lahko pregledal podatke o varnosti,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz ameriškega farmacevtskega podjetja.

Po njihovih navedbah gre za običajen postopek v primeru, ko se med preizkušanjem pojavi bolezen, ki je ni mogoče pojasniti. Med preučevanjem te bolezni preizkušanje zaustavijo, da bi zagotovili integriteto preizkusov. “Želimo pospešiti pregled tega posamičnega dogodka, da bi zmanjšali morebiten vpliv na časovnico preizkušanja,” so še navedli v AstraZeneci.

Podrobnosti o bolezni zaenkrat niso znane, prav tako ne, kje je posameznik, ki je razvil bolezen. Prekinitve kliničnih testiranj cepiv niso nekaj neobičajnega. Vendar pa je verjetno to prva prekinitev v preizkušanju cepiv proti covidu-19, poroča AFP.

Ameriško farmacevtsko podjetje je eno od devetih podjetij, katerih kandidatno cepivo je trenutno v zadnji fazi preizkušanja. 31. avgusta so v okviru tretje faze začeli cepljenje 30.000 prostovoljcev.

Cepivo, imenovano AZD1222, uporablja oslabljeno verzijo adenovirusa, ki vsebuje genski material koničnega proteina virusa sars-cov-CoV-2. Po cepljenju se v človeškem telesu razvije ta protein, ki imunski sistem pripravi na napad koronavirusa.

Direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje in svetovalec Bele hiše za koronavirus Anthony Fauci medtem vztraja, da v ZDA ne bodo imeli pripravljenega cepiva za distribucijo vsaj do začetka leta 2021. Predsednik ZDA Donald Trump je v ponedeljek namignil, da bi lahko bilo cepivo nared že do predsedniških volitev 3. novembra.

Fauci je na zdravstvenem forumu v torek dejal, da bo morala posebna neodvisna skupina zdravstvenih strokovnjakov Odbor za nadzor podatkov in varnosti pregledati vse podatke kliničnih testov, ki trenutno potekajo v ZDA. Čeprav zavrača optimistične napovedi o času priprave cepiva, ne bi bil presenečen, če bi bilo na koncu več potrjenih cepiv.

Fauci je ponovno izrazil zaskrbljenost nad obnašanjem ljudi, ki se brez mask udeležujejo večjih srečanj, kot so predvolilna zborovanja predsednika Trumpa. Ta je v ponedeljek trdil, da bo cepivo morda nared “do zelo posebnega dneva”. “Veste, o katerem dnevu govorim,” je dejal Trump in namignil na volitve 3. novembra.

Njegova izjava je okrepila skrbi zdravstvenih strokovnjakov o politizaciji procesa iskanja cepiva. Center za nadzor nad boleznimi (CDC) je zvezne države obvestil, naj bodo pripravljene na distribucijo cepiva, ki ga še ni, do konca oktobra. Vodja Uprave za hrano in zdravila (FDA) Stephen Hahn je prav tako izjavil, da so pripravljeni zaobiti normalen proces potrjevanja novih cepiv, da bo cepivo proti koronavirusu čim prej na voljo.

Devet farmacevtskih podjetij, ki izvajajo teste svojih cepiv proti koronavirusu je v torek izdalo javno pismo z obljubo, da ne bodo pospeševali procesa zaradi politike. “Cepivo bomo razvili po najvišjih etičnih standardih,” je na televiziji NBC zagotovil glavni izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.