Ameriškemu kmetu več stomilijonska odškodnina zaradi posledic škodljivih pesticidov

breskev

Zvezno sodišče v ameriški zvezni državi Misuri je kmetu prisodilo 265 milijonov dolarjev (244 milijonov evrov) odškodnine od nemških kemičnih velikanov Bayer in BASF zaradi škode na nasadih breskev. Kmet trdi, da sta družbi spodbujali k neodgovorni rabi herbicida Dicamba, ki je povzročil nepopravljivo škodo v sadovnjakih.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za prvo odločitev sodišča glede herbicida Dicamba, ki naj bi po ameriškem srednjem zahodu povzročil ogromno škode na pridelkih. Kmetje kemičnim podjetjem očitajo, da so jih spodbujala, naj herbicid uporabljajo na rastlinah, ki ga niso prenesle. Sobotna odločitev sodišča bi lahko vplivala še na 140 drugih tožb v podobnih zadevah.

Tako Bayer kot BASF sta napovedala, da se bosta na odločitev sodišča pritožila. Pri Bayerju so še nedavno znova zatrdili, da je herbicid Dicamba varen za pridelke, če kmetje upoštevajo vsa navodila za uporabo.

Poleg Dicambe je predmet tožb tudi herbicid Roundup družbe Monsanto, ki jo je leta 2018 kupil Bayer. Ta bo moral po nedavni odločitvi kalifornijskega sodišča plačati 290 milijonov dolarjev bolnemu uporabniku herbicida, ki ga niso opozorili, da lahko herbicid povzroči raka.

Januarja objavljeni podatki, ki jih je povzela AFP, so razkrili, da bi lahko Bayer za vse odškodnine v zvezi z Roundupom plačal skupno deset milijard dolarjev.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.